Hopp til innhold

Octavia Sperati (165) er landets snilleste spøkelse

Hun har overlevd både bombing og storbrann. Ansatte ved Den Nationale Scene sverger på at 165-åringen fremdeles vandrer rundt og passer på at skuespillerne husker replikkene sine.

Octavia Sperati foajeen på Den Nationale Scene

GÅR IGJEN: Skuespilleren fra Kristiansand jobbet ved DNS frem til sin død.

Foto: Roy H. Svendsen/Teaterarkivet (Montasje) / NRK/UiB

Vibeke Flesland Havre og Octavia Sperati

HAR RESPEKT: Skuespiller Vibeke Flesland Havre har hørt mange historier om Octavia Sperati.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Inspisent Carl Mehl og skuespiller Vibeke Flesland Havre spaserer gjennom frontlosjen og ut i trappehuset som leder ned til foajéen. Her henger hun på veggen, husets gamle frue, som skal ha holdt til i det ærverdige teateret i Bergen i langt over en mannsalder.

– Hver gang jeg går forbi maleriet av Octavia, hilser jeg på henne. Uten unntak, sier Mehl til NRK.no.

Tror du på spøkelser? Skriv og del historier med leserne i kommentarfeltet.

Jaget vekk to spøkelser

Kvinnen han snakker om har vært død i snart 94 år. Bildet av Octavia Sperati henger nå i trappehuset opp mot frontlosjen på Den Nationale Scene (DNS), men har tidligere på merkelig vis overlevd både bombeangrep (1940) og storbrann (1983).

En rekke tidligere og nåværende ansatte på teateret hevder å ha sett eller merket hennes tilstedeværelse. Noen har sett skuespillerinnen med hatt, parasoll og rosa gallakjole på skaploftet.

Andre forteller at Octavia følger med på forestillingene fra sin faste plass i frontlosjen. Damen skal til og med ha fløyet derfra og ned på høyre side av scenen.

Mehl forteller at han en gang gikk til bildet av Octavia og ba henne ordne opp i noen problemer med teaterets dreiescene. Da et medium en tid senere besøkte DNS, fortalte angivelig Octavia gjennom mannen at hun hadde bedt to mannlige spøkelser om å pelle seg vekk fra teateret og la dreiescenen være i fred.

– Etter det har vi ikke hatt noen problemer, forteller Mehl.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hjelper folk på scenen

14. februar hadde DNS premiere på en barneforestilling om Octavia, med Vibeke Flesland Havre i rollen som den gamle spøkefuglen. Skuespilleren har ikke selv sett eller følt den gamle damen, men sier at hun likevel har stor respekt for teaterfruen.

– Jeg gikk til bildet her og spurte henne om det var greit. Da fikk jeg en følelse av at hun var fornøyd. I forestillingen sier jeg også at Octavia er det snilleste spøkelset i hele verden, sier Havre.

Flere av skuespillerne hevder faktisk å ha fått hjelp av Octavia - på scenen.

– Hvis noen står fast i teksten, så er hun der og hjelper dem. Hun skremmer ikke folk, bare går rundt og passer på, sier Havre.

Vibeke Flesland Havre som Octavia Sperati

SOM OCTAVIA: Vibeke Flesland Havre i rollen som husspøkelset.

Foto: Fredrik Arff / DNS

– Spøkelser vil oss ikke noe vondt

Erfaringene på det 102 år gamle teateret passer godt med det klarsynte Tone Marie Berge, et erfarent medium i Bergen, kan fortelle om ånder og spøkelser.

– Åndeverdenen vil oss ikke noe vondt. De fleste av dem vil bare vise at de er her eller se til et sted eller folk de er glade i. Det er fantasien vår som gjør at det oppleves som skremmende. Vi er lært opp til å frykte ting vi ikke forstår, sier Berge.

Selv har hun hele livet hatt evnen til å se og kommunisere med døde mennesker. Evnene ble tydelige for henne som niåring, etter at hun blant annet hadde sett folk komme inn i rommet gjennom veggen. Folk som hun visste ikke var der.

Tone Marie Berge

SNAKKER MED DØDE: Tone Marie Berge har vært klar over evnene sine fra hun var ni år gammel.

Foto: Privat

– Jeg ser dem like godt som vanlige fysiske mennesker. Av og til først som en skygge, deretter får den kroppsform, ansikt og klær. Til slutt står de ved siden av meg som om de var i levende live, sier Berge.

– Hvorfor er åndene her?

– Når kroppen vår dør, velger sjelen om den vil gå over til den andre siden eller bli værende i et stadium mellom den fysiske og den åndelige dimensjon. Noen blir værende fordi de ikke vil forlate familien sin eller hjemstedet sitt. Andre ganger forstår de ikke hvorfor folk plutselig slutter å se og snakke med dem, typisk ved uventede og plutselige dødsfall. De forstår ikke at de er døde, sier Berge.

NRK.no prøvde å få nærkontakt

Mange er overbevist om at det foregår mer mellom himmel og jord enn hva som kan forklares av vitenskap og religion. I et forsøk på å oppnå nærkontakt med åndeverdenen, har NRK.nos journalist og en kollega overnattet på gamle Halsnøy kloster i Kvinnherad, et sted hvor mange har opplevd merkelige ting.

Flere har sett «den sinte munken» og mange i lokalbefolkningen tør knapt nærme seg stedet når det er mørkt.

Hvordan det gikk med NRKs to utsendte, kan du lese her .

Spøkelseshistorier har alltid vært godt stoff i media, også på NRK.no. På kartet under kan du se noen av historiene vi har skrevet om de siste årene.

Vet du om flere steder hvor det foregår merkelige ting? Tips oss!

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Organisasjonen Norwegian Ghost Hunters har i tillegg utarbeidet en oversikt over steder i Norge hvor det sies at det spøker. Sjekk her hvor det spøker i ditt fylke!

Dødshjelperne som går om natten

Ikke alle ting lar seg forklare like lett som husspøkelset på teateret. På Kulturhistorisk Museum i Bergen lar de ansatte seg fortsatt forbløffe og fascinere over noen små egyptiske steinfigurer som beveger seg når ingen ser.

Shaptier på Kulturhistorisk musem i Bergen

NATTEVANDRER: En av shabtiene som stadig flytter på seg inne i monteren.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Utstillingen åpnet i mai 2001. Kort tid etter ble de ansatte oppmerksomme på det mystiske fenomenet, som to år etter ble gjenstand for både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet da Universitetets egen nettavis omtalte saken.

– De holder på fortsatt, ja, forteller førsteamanuensis Hans Frode Storaas ved Universitetet i Bergen, som er ansvarlig for den egyptiske samlingen.

– Så skummelt er det jo ikke. Men det rare er at det kun er de som flytter på seg. Alle de andre figurene i montereren står helt i ro, sier Storaas.

LES OGSÅ: Fotograferte spøkelse på muséet i Bergen

Figurene er shabtier, eller dødshjelpere, som ble lagt ned i kistene med mumiene. Tanken var at de skulle arbeide for den døde i dødsriket. Noen av shabtiene er arbeidsledere, som skulle på passe på at de andre gjorde jobben sin. Merkelig nok flytter ikke arbeidslederne på seg om natten.

– Da denne saken ble kjent i media, fikk vi eposter fra hele verden med folk som hadde liknende erfaringer med shabtiene. I Egypt har jeg snakket med kjøpmenn som ikke vil ha dem stående fremme i butikken, fordi det skjer rare ting, forteller Storaas.

Museumsvert Stig Sæle og egyptiske "dødshjelpere"

MYSTERIUM: Museumsvert Stig Sæle skjønner lite av hva som gjør at de egyptiske shabtiene stadig flytter på seg inne i monteren.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De norske spøkelsesjegerne

På Østlandet har en liten gjeng venner og og kjente startet en gruppe for såkalt paranormal etterforskning. De kaller seg Norwegian Ghost Hunters og har i tre år reist rundt, hovedsaklig i Sør-Norge, for å finne logiske forklaringer på rare og mystiske hendelser.

Geir Ole Christiansen i Norwegian Ghost Hunters

VIL AVSLØRE SPØKELSER: Geir Ole Christiansen i Norwegian Ghost Hunters tar i bruk teknologi for å finne naturlige forklaringer.

Foto: Susanne Alexandra Tengs / NGH

– Vi startet av ren nysgjerrighet. Jeg hadde selv aldri opplevd noe slikt, men hadde hørt historier fra andre og fikk lyst å sjekke det ut selv, forteller Geir Ole Christiansen, en av grunnleggerne.

Alle medlemmene har dette som hobby og Christiansen forteller at det økonomisk sett er et tapsprosjekt. For spøkelsesjakt i 2012 krever mye kostbart utstyr.

– Noe av det vi bruker er videokameraer, lydopptakere, avanserte temperaturmålere og vibrasjonsdetektorer, for å nevne noe. I tillegg kommer aller reiseutgiftene. Det er en ekstremt dyr hobby, sier han.

Pågangen både fra oppdragsgivere og forhåpningsfulle spøkelsesjegere er svært stor. Mens man må gjennom et trangt nåløye for å bli med i gruppen, stiller Norwegian Ghost Hunters seg svært positive til de fleste oppdrag. Det store unntaket er leiligheter, hvor Christiansen forteller at de ytre påvirkningene er så store at det er vanskelig å gjøre gode målinger.

– Klarer dere å forklare alt dere opplever?

– Mye, men ikke alt. Vi har opplevd mye rart, men så oppsøker vi jo også de «verste» stedene. To ganger har jeg opplevd å høre noen spasere forbi meg, uten at det var noen der. Det skjedde både ved Romsåsen gruver i Askim og på Lindesnes fyr. Andre i gruppen har opplevd at noen har tatt på dem, forteller Christiansen.

Ser du spøkelset?

Under kan du se en av de merkeligste videoene som spøkelsesjegerne har tatt på sine oppdrag. Opptaket er fra en stall på et gårdsbruk i Akershus og viser tilsynelatende en gjennomsiktig menneskeaktig skikkelse i enden av stallen.

Et spøkelse? Døm selv...

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Møte med en ånd - hva gjør du?

Medium Tone Marie Berge understreker en rekke ganger i intervjuet at man ikke trenger å frykte besøkende fra åndeverdenen. Hun forteller at åndene mange ganger kan ha med seg et budskap de ønsker å formidle, men vel så ofte vil de bare innom for å si hei og vise at de bryr seg.

– Dersom man plutselig står ansikt til ansikt med en person man vet er død, hva skal man gjøre?

– Hvis du ønsker kontakt, så spør: «Hvem er du?» eller «Hvorfor er du her?». Ønsker du derimot ikke å ha kontakt med ånden, så be den om å gå vekk. Det vil bli respektert, forsikrer Berge.