Hopp til innhold

Her er Hordalands favoritt-ordførere

For å slå an som politiker må du være folkelig. Den syngende ordføreren i Lindås er nettopp det. Her er Hordalands mest populære ordførerkandidater.

Populær ordfører

POPULÆRE: Her er to av ordførerne i Hordaland som scorer høyt på popularitet og har gode sjanser til å bli gjenvalgt. (Fra v.) Radøy-ordfører Jon Askeland (Sp) og Astrid Aarhus Byrknes (KrF) fra Lindås, her sammen med Masfjorden KrFs superveteran Jon Hope (89).

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

– Internasjonal forskning viser at det er viktig for politikere å være lyttende, ha kompetanse og vise handlekraft. I tillegg er det en dyd å være folkelig, sier statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen til NRK.

Hordaland har mange sterke ordførerkandidater som ligger godt an. Ifølge NRKs valgomat er det noen kandidater og kommuner som skiller seg spesielt ut (se tabell).

Avslutter alltid med sang

En av favorittene til å bli gjenvalgt er ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) i Lindås. Partiet fikk 26,4 prosent av stemmene ved forrige valg, som gjør Lindås til en av landets syv sterkeste KrF-kommuner.

– Du stiller til valg for nok en periode?

– Ja, men jeg har tenkt meg nøye om og rådført meg med familie og parti. Det var ingen enkel avgjørelse etter å ha sittet i åtte år. Skal jeg fortsette må jeg ha noe å gi, sier hun.

Ja, det er veldig krevende å være populær. Du er ordfører for kjekke vedtak, og vedtak som ikke er så populære.

Astrid Aarhus Byrknes, Lindås-ordfører

Byrknes, som har både musikk- og sykepleierutdanning, avslutter gjerne sine offentlige taler med en sang. Det være seg på jubileer eller pensjonistlag.

– Det er helt naturlig for meg!

Da KrF-leder Knut Arild Hareide hadde pappaperm møtte Byrknes som vararepresentant på Stortinget. Under spørretimen slo hun til med en sang. Det gjorde hun også på NRKs valgferge.

Byrknes, som har både musikk- og sykepleierutdanning, avslutter gjerne sine offentlige taler med en sang. Det være seg på jubileer eller pensjonistlag.

Viktig å være inkluderende

– Du scorer høyt når folk blir spurt om populariteten til ordførere i fylket?

– Selvfølgelig gir det meg inspirasjon, og jeg blir veldig ydmyk. Innbyggerne gjør meg gode: De gir tilbakemeldinger når jeg besøker bygder, lag og organisasjoner. Og så har vi et godt kommunestyre som jobber bra sammen. For meg er inkludering viktig. Dette tror jeg har gjort meg til en god politiker og ordfører, sier Byrknes til NRK.

En balansegang

– Er det vanskelig å være populær, samtidig som man skal ta tøffe avgjørelser?

– Ja, det er veldig krevende å være populær. Samtidig må jeg være meg selv. Du er ordfører for kjekke vedtak, og vedtak som ikke er så populære. Jeg må kunne stå for og svare for alt. Slik er politikken. Det er ikke så mye som skiller oss, men det er noen enkeltsaker og retninger som skiller partiene i Lindås.

Nordmenn toner ned forskjeller

Anders Todal Jenssen

VALGEKSPERT: Anders Todal Jenssen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Anders Todal Jenssen, som er professor i statsvitenskap ved NTNU, forteller at folkelighet ofte trekkes frem som en positiv egenskap hos norske politikere.

– Jeg tipper det handler mye om å være lyttende, ta folk på alvor og ha respekt for velgerne. At du er lydhør for hva opinionen mener, sier han, og understreker at en valgomat ikke er representativ fordi den har overvekt av unge folk, nettaktive og førstegangsvelgere.

Ifølge Marianne Gullestad (sosialantropolog) er det et særnorsk trekk at vi underkommuniserer forskjeller.

– Vi understreker det vi har felles og toner ned det som skiller oss. Dette gjør vi fordi kommunikasjonen da går lettere, og vi identifiserer oss med hverandre.