Tilbake i Bergen etter fire års jordomseiling

– Nå er jeg 51 år gammel, har ikke penger i banken, har ingen jobb og ikke noe sted å bo, sier Stig Arne Ørsnes, som er tilbake i Bergen etter fire års jordomseiling.

Stig Arne Ørsnes og S/Y Snorre Viking

TILBAKE PÅ NORSK JORD: Etter fire lange år er Stig Arne Ørsnes og S/Y Snorre Viking tilbake i Norge

Foto: Henrik Agledal / NRK

Sommeren 2011 forlot han byen helt alene på sin selvbygde båt S/Y «Snorre Viking». Etter fire år og jorden rundt med seilbåten, er han nå tilbake i byen.

– Det er spesielt å være hjemme igjen. Jeg har gruet meg , for nå må jeg starte på nytt. Men det skal nok gå på et vis, sier 51-åringen.

Ville dra før han mistet håret

Den tidligere bilmekanikeren jobbet lenge på et hybelhjem for rusmisbrukere i Bergen, drevet av Frelsesarmeen. Men for seks år siden ble hjemmet nedlagt. Da tok Stig Arne en avgjørelse.

– Jeg bestemte meg for at nå var tiden inne. Jeg ville dra før jeg mistet alt håret, og det rakk jeg akkurat. Dette er noe jeg har drømt om hele livet, helt siden jeg leste Joshua Slocums bok om jordomseiling da jeg var 13–14 år gammel.

Stig Arne Ørsnes inne i Snorre Viking

REPARERER FLAGGET: Stig Arne om bord på S/Y Snorre Viking

Foto: Stig Arne Ørsnes

Søvnproblematikk

Første etappe gikk fra Bergen til Shetland. Den gang virket det som en veldig lang etappe, mimrer Ørsnes.

– Det var første gang jeg noensinne krysset et hav, og jeg seilte i to dager. Senere hadde jeg seilaser på opp mot 61 døgn.

Å få nok søvn når du er alene på en seilbåt kan være vanskelig. Mange netter sov Stig Arne aldri mer en 15 minutter i strekk.

– Er du nærme kysten må du ha stå opp og holde utkikk hver femtende minutt. En dag sov jeg halvannet døgn i strekk, fordi jeg hadde hatt 20 dager på rad med oppstykket søvn. Men man blir vant til å sove på den måten også.

Turen førte Ørsnes over både Atlanterhavet og Stillehavet. Stig Arne sier han aldri følte seg ensom på ferden

Snorre Viking på vei til Kapp Verde

PÅ VEI TIL KAPP VERDE: S/Y Snorre Viking

Foto: Stig Arne Ørsnes

– Andre seilere blir familien din. Ser du en båt med vindror og kanner på dekk, da snakker du med de og får raskt god kontakt. Noen ganger møter du igjen folk du traff på havet for to år siden.

Og Stig Arne har skaffet seg mange nye venner de siste fire årene.

– På veggen inne i båten har jeg mange visittkort fra folk jeg har møtt. Jeg har fått flere gode venner som jeg holder kontakten med.

Selvbygd seilbåt

Båten, som Ørsnes har valgt å kalle S/Y «Snorre Viking», bygde han selv over seks år da han var i 20-årene.

Snorre Viking i Las Palmas

I LAS PALMAS: S/Y Snorre Viking

Foto: Stig Arne Ørsnes

– Jeg skulle ønske at jeg fikk seilt jorden rundt da jeg var 20. En slik tur gir deg et syn på verden og nyttige verdier, som jeg gjerne skulle hatt tidligere.

Lørdag fullfører Stig Arne sirkelen, og ankommer Vågen i Bergen klokken 12. Og selv om seileren nå står på bak bakke, så har 51-åringen en klar oppfordring til alle som har en jordomseiler i magen.

– Ikke nøl. Dersom dette er noe du drømmer om må du bare gjøre det.