Hopp til innhold

Glad for færre ventende

Antallet pasienter med psykiske lidelser i behandlingskø i Helse Bergen er halvert de siste fire årene.

Psykiatri
Foto: LARTIGUE STEPHANE / PHOTOPQR/SUD OUEST

Samtidig er antallet barn og unge med psykiske lidelser ved Haukeland universitetssykehus økt med over 50 prosent, ifølge en pressemelding fra Helse Bergen.

- Det er entydig positivt hvis det de uttaler er riktig, sier leder i Mental Helse Hordaland, Pål N. Vallevik.

– Fortsatt ikke i mål

Det er i dag 200 barn og unge som venter på psykiatrisk helsehjelp ved Haukeland, og disse må i dag i gjennomsnitt vente 44 dager, ifølge pressemeldingen.

- Vi er ikke i mål med alt, og ved noen poliklinikker er det fortsatt utfordringer å ta fatt i. Vi jobber nå knallhardt for at barn og unge med psykiske vansker skal få hjelp som fort som mulig, sier klinikkdirektør Tor Visnes ved Klinikk psykisk helsevern for barn og unge.

– Fortsatt ille for de som har det verst

Ifølge Helse Bergen skyldes økningen i behandlinger at de bruker ressursene sine på poliklinisk virksomhet fremfor å legge inn pasienter på sykehus. Dette hjelper imidlertid ikke de som har det verst, mener Vallevik i Mental Helse Hordaland.

- Dette er bra for de som har depresjoner og er i den største gruppen. Men de aller sykeste har gjerne ikke fått det så mye bedre, siden det er for få sengeplasser, sier han.

– Verre for unge i dag

Ifølge Vallevik skyldes eksplosjonen i psykisk helse-pasienter at unge i dag møter større krav enn tidligere.

- Alt skal være så utmerket i dag. Samlivsbrudd og store krav om å komme seg i arbeid og utdanning gjør det vanskelig for ungdommen.

I tillegg til å prioritere annerledes, har Helse Bergen også fått flere spesialister innenfor psykisk helse. De siste fire årene økte antallet psykologer fra 85 til 100, mens antallet legespesialister økte fra 8 til 15.