Hopp til innhold

Full splid i bompengepartiet i Alver: Melder seg ut og starter nytt parti

Bompengepartiets største lokallag i Norge bryter med sitt eget parti og starter «Folkepartiet Alver». – Vi har savnet et demokrati som går nedenfra og opp, sier lokallagslederen.

Morten Klemetsen på valgvake hos FNB Alver i Knarvik

UT AV FNB: Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Alver går ut av det nasjonale partiet og danner et nytt parti.

Foto: Oddbjørn Rossnes / NRK

I en pressemelding skriver styreleder i FNB i Alver, Morten Klementsen, at partiet trekker seg fra helgens landsmøte.

«Vi ser på oss selv som ombudsmenn- og kvinner for våre innbyggere. Vi vil være et bredt folkeparti uten politisk side i politikken. Folkepartiet Alver vil engasjere oss i spørsmål og saker som angår folk flest, uansett politisk farge», skriver Klementsen i pressemeldingen.

FNB i Alver er det største lokallaget i landet og fikk 22,1 prosent oppslutning ved forrige lokalvalg.

Stiller ikke på landsmøtet

Lokallaget har vedtatt at de inntil videre ikke vil delta i noen nasjonale eller regionale partiorgan under FNB-paraplyen.

Til helgen holder FNB sitt første landsmøte etter brakvalget i fjor.

– Vi står selvsagt alle sammen på program og løfter vi er innvalgt på. Vi vil fortsatt ha kamp mot bompenger som en sentral sak. Vi tror at det er en bedre vei for oss å bygge en bredere plattform og demokrati nedenfra i et nytt folkeparti.

Frustrasjon over tid

Til NRK sier Klemetsen at prosessen med å gå ut av moderpartiet har pågått en stund.

En viktig årsak til utmeldingen skal være frustrasjon med demokratiske prosesser innad i FNB.

– Vi har levd under FNB som «satellitt» i lang tid og har savnet et demokrati som går nedenfra og opp. Vi har vokst fra hverandre, og det gjør vi nå noe med, sier Klementsen.

Lokallaget er også misfornøyd med behandlingen deres kvinnelige representanter i har fått internt i fylkesstyret i Vestland.

– Tre av dem meldt seg ut én etter én.

Blir uavhengige

Klementsen kjenner foreløpig ikke til om det er flere lokallag i FNB som vurderer å følge etter Alver.

– Dere har fått støtte av velgerne som FNB. Er det da greit å bryte med partiet midt i en valgperiode?

– Partiet vil være det samme og personene er de samme. Vi vil fortsette på vår demokratiske måte i Alver, og jeg ser ingen grunn til å betvile vår legitimitet, sier Klementsen.

Styrelederen opplyser at alle FNB sine representanter i Alver vil stille som uavhengige representanter fram til det nye partiet er formelt godkjent i Brønnøysundregisteret.

Aafløy ikke overrasket

I nabokommunen Bergen er bompengegeneral Trym Aafløy ikke spesielt overrasket over utviklingen i Alver FNB.

Ifølge Aafløy skal det over tid ha vært et dårlig samarbeid mellom lokallaget i Alver og de tre øvrige lokallagene i Bergen, Øygarden og Askøy.

– Vi har sett at de oppfatter verden på en litt annen måte enn oss andre. Derfor er det kanskje naturlig at de går sin egen vei uten innblanding fra et større partifellesskap, sier Aafløy.

Ifølge Aafløy hadde partisekretæren i FNB i Vestland ikke mottatt en formell utmelding fra lokallaget i Alver da nyheten ble kjent i media.