Frykter dårlig valgoppslutning etter bråket

Turbulensen i byrådet, bybanekaoset og oppvasken rundt skipsdåpen kan ramme også opposisjonen, tror politisk kommentator Magnus Takvam. – Mistilliten kan gå utover alle partiene, sier han.

Valgurne

FRYKTER DÅRLIG OPPSLUTNING: – Hvis den svekkede tilliten holder seg framover så er det klart at det er alvorlig. Det man kan frykte, særlig opposisjonen, er at dette demobiliserer alle velgere, sier politisk kommentator Magnus Takvam i NRK.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Valglogo

InFact sin meningsmåling for Bergen som er laget på oppdrag for NRK viser at bare halvparten av dem som stemte Høyre i stortingsvalget for to år siden, sier de vil stemme partiet i dag.

Magnus Takvam

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Foto: NRK

– Det er et veldig usikkert spenningsmoment ved valget i Bergen etter alt det som har skjedd, sier Takvam.

– Hvis den svekkede tilliten holder seg framover så er det klart at det er alvorlig. Det man kan frykte, særlig opposisjonen, er at dette demobiliserer alle velgere. Mistilliten kan gå utover alle partiene.

Kan gå utover andre partier

Den politiske kommentatoren tror den viktigste grunnen er hendelsene det siste året, med byrådsavgangene og ordfører Trude Drevlands tur til Venezia i forbindelse med skipsdåpen på Vågen 17. mai.

Samtidig tror han at dette er noe som kan gå utover alle partiene.

Harald Schjelderup

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup.

Foto: Bergen AP

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup mener målingen viser at bergenserne er klar for en forandring og en ny kurs.

– Jeg tror det er et tegn på at veldig mange bergensere ønsker et skifte etter tolv år med blått styre. Det har vært mye rot og kaos i bergenspolitikken de siste årene, sier Schjelderup.

Håper på stor oppslutning

For første gang går Arbeiderpartiet sin ordførerkandidat Marte Mjøs Persen forbi Trude Drevland med 24,4 prosent mot Drevlands 23.9 prosent oppslutning. Hun håper ikke situasjonen fører til liten valgdeltagelse.

Marte Mjøs Persen

KNEPEN LEDELSE: For første gang går Arbeiderpartiet sin kandidat Marte Mjøs Persen forbi Drevland med et halvt prosentpoeng.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

– Jeg håper det motsatte, men det er klart at når vi ser målinger som viser at det er et svekket tillit til politikerne i Bergen. Så kan det føre til lavere valgdeltagelse, men jeg håper at folk ser at dette er et viktig valg som handler om hvilke retning byen vår skal gå i, sier Mjøs.

Kan falle tilbake

Ifølge målingen kaprer Arbeiderpartiet velgere fra alle andre parti med 36,1 prosent oppslutning. Takvam mener om saken normaliserer seg så kan også tilliten falle tilbake til det tidligere nivået.

– I og med at det nærmer seg en valgkamp så vil dette bli utnyttet. Partiene kjemper mot hverandre og Arbeiderpartiet vil bruke det her med styringsevne som sitt sterkeste kort for å få til et maktskifte, sier Takvam.

Med 23,2 prosent oppslutning ville åtte av dagens høyrerepresentanter mistet plassen i bystyret.

– Det er også mulig at dette er en stemningsbølge, men jeg tror det skal mye til for å si at man har styrket tilliten i Bergen den siste tiden. Så særlig overraskende syns jeg ikke svarfordelingen er, sier Takvam.

Liv Røssland og Martin Smith-Sivertsen

GIKK AV: Tidligere denne måneden gikk finansbyråd Liv Røssland (Frp) ut av byrådet etter en krangel med byrådspartner Høyre om sal av Bergen tomteselskap. Her fra pressekonferansen med byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

Foto: Kjetil Rydland / NRK