Pustet inn kvikksølv-damp, men nektet erstatning av NAV

NRK avslørte at tannlegeassistenter fikk helseplager etter å ha jobbet med kvikksølv. Åtte år senere går de første sakene i lagmannsretten.

Bertha Regine Serigstad nektes yrkesskadepenger etter å ha jobbet med kvikksølv som tannlegeassistent. Denne uken startet rettssaken.

Tannlegeassistenter får saken i lagmannsretten

Tusenvis av norske tannlegeassistenter jobbet i mange år med å varme og kna kvikksølv. Det farlige stoffet ble brukt for å lage amalgam til tannfyllinger, og helsesekretærene jobbet i alle år uten beskyttelse.

Derfor vakte det sterke reaksjoner da NRK Brennpunkt i 2005 avslørte at kvikksølv kunne være årsak til helseplagene mange tannlegeassistentene har fått.

Smeltet kvikksølv på jobben

Programmet «Kvikksølvjentene» fra NRK Brennpunkt førte til at flere av kvinnene som har jobbet med kvikksølv har krevd erstatning for yrkesskader fra staten. Noen har fått medhold, mens andre fremdeles kjemper.

Bertha Regine Serigstad

TAR NAV TIL RETTEN: Det virker som NAV bare trekker ut sakene for at vi ikke skal orke å holde ut, mener Bertha Regine Serigstad.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK

Denne uken startet rettssakene til en av dem, 71 år gamle Bertha Regine Serigstad. Bare 17 år gammel startet hun i jobben som tannlegeassistent, der smelting av kvikksølv var en viktig del av jobben.

– Hukommelsen er svekket på grunn av dette, men det gikk et halvt år til et år i jobben før jeg begynte å få problemer, sier Serigstad.

Hun kokte kobberamalgam på en skoletannklinikk uten ventilasjon. Serigstad hadde ikke noe beskyttelsesutstyr, og knadde kvikksølv rett i hånden uten hansker eller munnbind for å beskytte seg mot den giftige dampen.

Ventet i åtte år

Stavanger-kvinnen får denne uken opp erstatningssaken sin for lagmannsretten. Hun ble uføretrygdet i 1980, og er den første som tar saken videre etter trygderetten.

Brennpunkt-programmet fra 2005 åpnet øynene til mange som enten hadde jobbet som eller hadde familie med bakgrunn som tannlegeassistent. Mange års sykdom og helseplager kunne endelig ha fått en forklaring.

LES OGSÅ: Kvikksølvoffer endelig trodd av NAV

Bertha Regine Serigstad har ventet på svar siden avsløringene for snart åtte år siden.

– Det er uhorvelig lang tid. Jeg mener de bare har ventet på at vi ikke skal klare å gå så langt. Jeg føler NAV har tenkt som så at vi kom til å falle av underveis, sier hun.

Kvikksølv

STRIDEN: Kvikksølv er skadelig, men i mange mange år jobbet norske tannlegeassistenter daglig med å kna og smelte stoffet.

Foto: Arkiv

NAV nekter

Spørsmålet Gulating lagmannsrett skal ta stilling til, er om kvikksølveksponeringen er skyld i helseplagene til Serigstad.

NAV nekter å gi henne erstatning for yrkessykdom, og Serigstad tapte saken sin i trygderetten mot NAV.

Saken ble anket til lagmannsretten, der ankesaker fra trygderetten kommer opp. Saken hennes er den første trygdesaken om kvikksølvskader som behandles i lagmannsretten.

160 saker

Anne-Gry Rønning-Aaby

- HELSESKADELIG: Advokat Anne-Gry Rønning-Aaby og Fagforbundet har engasjert seg og fører saken for tannlegeassistenten.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK
Tormod Hagen

STØTTER NAV: Lege Tormod Hagen støtter NAV i at Serigstad ikke er blitt syk av kvikksølv.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK

Fagforbundet og advokat Anne-Gry Rønning-Aaby fører saken for Serigstad. Fagforbundet har hatt rundt 160 saker der tidligere tannhelsesekretærer søker erstatning for alvorlige helseplager.

LES: Hver fjerde fjernet livmoren

I retten møter blant annet en rekke medisinske eksperter fra ulike fagmiljø gitt sine vurderinger.

– Slik vi ser det vurderer de ulike medisinske miljøene saken likt. Det er slått fast at det ikke er mange som er skadet, men det er noen. Det er det som er det viktige for oss å få frem.

– Det er også viktig for oss å få frem at kvikksølv og måten det ble behandlet på, var helseskadelig for tannhelsesekretærene, sier Rønning-Aaby til NRK.no.

Hun får støtte fra Bente Moen, professor ved institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.

– Kvikksølv kan skade nervesystemet, noe vi har visst i lang tid. Og når man har blitt høyt eksponert for kvikksølv som tannhelsesekretær kan man også få en skade.

SE OGSÅ: Dokumentaren om de syke Kvikksølvbarna

– Kan skyldes annet enn kvikksølv

NAV sin advokat ville ikke kommentere saken overfor NRK.no i dag.

En av NAVs konsulenter i saken er lege Tormod Hagen. Han holder fast på at det ikke finnes belegg for at det er kvikksølv som har gitt tannlegeassistentene helseplager.

– Det mener jeg basert på nye opplysninger som er kommet frem, på det jeg visste fra før og på vitenskapen som finnes, sier han.

Han vil ikke spekulere i hvorfor Serigstad har fått så mange helseplager.

– Det kan jeg ikke si eksakt. Det er et veldig sammensatt bilde, som kan skyldes mange forskjellige ting, ikke nødvendigvis bare kvikksølv, sier Hagen.

Det er satt av tre dager til 72-åringens viktige prinsipielle sak mot NAV. Hun er innstilt på å kjempe videre, uansett utfall.

– Denne jenten detter ikke av så fort. Hun står på, med hjelp av mange andre, sier hun.