Foreldre og barn på oppsigelse

Fosterbarn kan ikke være trygge på at de får beholde fosterforeldrene sine.

Illustrasjon

UTEN VARIG HJEM: Fosterbarn risikerer å måtte flytte fra fosterforeldrene sine.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Bare i fjor omplasserte barnevernet over 1.200 barn viser nye tall NRK Brennpunkt har fått fra Statistisk Sentralbyrå.

Føler de svikter

En fem år gammel gutt ble nylig del av statistikken, da han måtte flytte fra fosterhjemmet sitt et sted i Norge.

- Jeg er redd for at han skal tenke at vi har svikta han helt. Jeg er redd han skal tenke "var de ikke glad i meg", har jeg ikke vært snill nok".

Her har gutten fått omsorg og kjærlighet i seks år, det mener også barnevernet. Likevel flytter barnevernet han. De mener at fosterforeldrene ikke samarbeider om hjelpetiltak som fagfolk sier gutten trenger.

På oppdrag fra barnevernet

Fostermor viser NRK rommet til gutten, det er fremdeles ikke rydda ut.

- Vi får det ikke til.

Barn under offentlig omsorg lever på oppsigelse. Fosterforeldrene jobber på oppdrag for barnevernet, og kan når som helst sies opp.

- Du kommer inn i et nytt fosterhjem og kjenner ingen der, begynner på en ny skole og kjenner ingen der, forteller et tidligere fosterbarn.

Inget varig hjem

For et år siden fortalte NRK Brennpunkt at mange tusen barn blir flyttet fra sted til sted, gang på gang, mens barnevernet har omsorg for dem. Ingen kan love barna et varig hjem og en familie for livet.

Eksperter mener det må settes en frist for hvor lenge barna kan leve på oppsigelse. Hvis de ikke komme hjem så må de adopteres bort mener barnevernsforsker Marit Skivenes.

- Det handler om å skape stabilitet for barna. Det bør helst skje hos biologiske foreldre, eller så må vi tenke stabilitet et annet sted, sier forskeren til NRK.

– Utrygghet

Fostermoren lurer på hvordan det vil gå med gutten de var fosterforeldre til.

- Jeg lurer på om han greier å stole på folk. Det er kanskje det som er det verste å tenke på. Det er greit at vi ikke er hans biologiske foreldre, men vi har vært mor og far til han siden han var sju måneder gammel.

Barneverntjenesten bekrefter fakta i saken, som er anonymisert av hensyn til barnet. Det blir mer om flytting av fosterbarn i Brennpunkt på NRK1 tirsdag 21.30.