Flere legger seg under kniven

Forfengeligheten blir prioritert i krisetider. – Etterspørselen har tatt seg kraftig opp fra januar, sier plastisk kirurg.

Silikon
Foto: Alix Minde / 6PA/MAXPPP

Finanskrisen har ført til uroligheter og usikkerhet i næringslivet verden over. Men i én bransje går det unna som aldri før. For folk åpner villig vekk lommeboken på vid gap for å fikse på utseendet.

- Før jul i fjor var vi ganske spente på hvordan utviklingen ville være fremover. Men imidlertid har vi sett at etterspørselen har tatt seg kraftig opp fra januar i år. Klinikkene våre omsetter for 16 til 17 prosent mer i første kvartal sammenliknet med samme periode i fjor, sier Eystein Hauge i Klinikk Bergen til nrkhordaland.no.

- Følte meg som gutt i jenteklær

En av dem som har betalt for å fikse på sitt ytre, er 23 år gamle Therese fra Bergen. Hun har nylig fått forstørret brystene, og er særdeles fornøyd med inngrepet.

- Gjennom hele livet har jeg vært flatbrystet. Det gjorde at jeg ikke hadde selvtillit i det hele tatt. Jeg følte meg som en gutt i jenteklær, sier Therese til nrkhordaland.no.

LES OGSÅ: Røyking gir hengepupper

Hun bestemte seg for å forstørre brystene allerede da hun var 18 år. Det tok fem år før hun turte å ta skrittet fullt ut, og hun angrer ikke et sekund.

- Nei, ikke i det hele tatt. Nå sier alle venninnene mine «wow, du har jo faktisk bryster nå». Alle skulle bort og ta på og kjenne på, jeg følte meg nesten som en dukke. Men jeg hadde ingen problemer med at folk kommenterte det. Jeg er stolt av resultatet og har fått ny selvtillit, sier Therese.

- Blitt mer stuerent

Høyskolelektor Morten William Knudsen ved BI er ekspert på forbrukeradferd. Han er ikke overrasket over at folk stadig bruker med penger på å fikse utseendet.

- Fokuset på kropp står stadig, og forbruk knyttet til nytelse, utseende og velvære øker, sier Knudsen til nrkhordaland.no.

Han mener plastisk kirurgi nå er blitt mer stuerent blant folk flest. Den økte sosiale aksepten gjør at det nå er helt vanlige norske kvinner og menn som legger seg under kniven.

- Omfanget av plastiske operasjoner øker, og kundegruppen er blitt mye mer mainstream, sier Knudsen.

LES OGSÅ: Advarer mot feilbehandlinger

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.