Hopp til innhold

Frykter at sørafrikansk mutant har spredt seg til flere byggeplasser

Bergen kommune frykter mutantvirusene har spredt seg på flere byggeplasser i kommunen. Nå ber de regjeringen vurdere å stenge større bygganlegg.

Fantoft stasjon korona byggeplass

FANTOFT: Ved en byggeplass på Fantoft i Bergen er det registrert flere tilfeller av den sørafrikanske virusvarianten.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Utbruddet av det sørafrikanske mutantviruset virker å være konsentrert rundt to byggeplasser i Bergen.

Nå ber kommunen alle som har vært på byggeplassene Fantoft stasjon og Kronstad stasjon de siste to ukene om å teste seg.

Helsebyråd Beate Husa sier at de frykter viruset har spredt seg under radaren.

– Så lenge vi ikke vet hvem pasient 0 er, og vi heller ikke vet hvor vedkommende befinner seg. Vi har vi en uro for at dette kan ha spredt seg over noe lengre tid, sier Beate Husa, helsebyråd i Bergen.

Ber regjeringen vurdere å stenge byggeplaser

Også ansatte på andre byggeplasser bør ha lav terskel for å teste seg.

– Fantoft stasjon er en stor byggeplass. Selv om Kronstad er mindre, så er det arbeidere som har vært på ulike plasser. Jeg vil tro at det er både underleverandører og andre som har vært på byggeplassen i kortere eller lengre perioder. Vi har en uro for at viruset også kan ha spredt seg til andre byggeplasser, sier Husa.

Kommunen har i dag regjeringen om å vurdere å inkludere også større byggeplasser i listen over virksomheter som må holde stengt denne uken

– Vi har bedt om dette i dag. Hvis ikke de gjøre det, så må vi vurdere om vi vil innføre en lokal forskrift selv knyttet til dette, sier Beate Husa.

PRESSEKONFERANSE: Helsebyråd Beate Husa i Bergen orienterte om smittesituasjonen på en pressekonferanse mandag.

Ber Bergen innføre egne tiltak

Regjeringen presiserte mandag kveld at de ikke vil innføre egne tiltak for store byggeplasser.

– Tiltakene som regjeringen fattet i helgen er forskriftsfestet, og står fast. Men kommunene kan velge å fatte strengere regler lokalt enn det regjeringen har lagt opp til. Om Bergen kommune har behov for strengere tiltak står de derfor fritt til å vedta dette, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

Det tar helsebyråd Beate Husa til etterretning.

– Vi skal ha et møte med representanter fra byggebransjen i kveld, så skal byrådet gjøre en vurdering i morgen om vi skal stenge ned større byggeplasser eller ikke, sier hun til NRK mandag kveld.

– Vi har ikke oversikt, og vi er bekymret for at smitten har spredt seg i et større omfang enn hva vi er klar over.

Fire nye siste døgn

Fire personer har fått påvist koronasmitte i Bergen det siste døgnet. Ingen av disse hadde fått stadfestet mutantsmitte.

Kommunen meldte samtidig at de ventet flere prøvesvar i løpet av dagen.

13 kommuner på Vestlandet ble fra søndag så godt som stengt ned på grunn av smittesituasjonen.

Bergen, Ulvik og Kvam ble betegnet som «ring 1» av regjeringen og innførte særlig høyt tiltaksnivå for de tre kommunene. Også kommunene Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss, Øygarden, Eidfjord og Ullensvang innførte strenge tiltak. De ble definert som ring 2.

Teststasjonen på Festplassen, 8. februar

TESTKØ: Ved teststasjonen på Festplassen i Bergen var det lang kø i dag. Teststasjonen på Spelhaugen er stengt på grunn av kulde.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

1600 studenter bedt om å teste seg

To byggeplasser i Bergen knyttes til spredning av den sørafrikanske varianten. En av disse byggeplassene ligger ved Fantoft bybanestopp, som er et knutepunkt med butikker, studentboliger, barnehager og en skole.

Helsebyråd Beate Husa sa at det her var potensial for massespredning. Mandag oppfordrer studentsamskipnaden i Bergen alle studenter som bor i området om å teste seg, skriver BT.

– Bakgrunnen er en henvendelse fra kommunen om at alle som har oppholdt seg i området i tilknytning til byggeplassene og som bor der, bør teste seg, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen i studentsamskipnaden Sammen til NRK.

Dette gjelder 1600 studenter tilknyttet Fantoft studentboliger.