Hopp til innhold

Fansen pep ut Guns N' Roses

Seks og et halvt tusen raste mot Axl Rose, som lot publikum vente i 143 minutter før han gikk på scenen.

Axl Rose på scenen i Bergen 31. mai 2010

UPOPULÆR: Denne mannen er den eneste som er igjen i gruppen fra den originale besetningen. I Bergen stod han ikke særlig høyt i kurs mandag kveld.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- 24 hours ago, I was in LA, going: «I'm fucked», gliste Axl Rose like før andre og nest siste ekstranummer.

Nøyaktig hva han mente, er vanskelig å si. Men bare to timer tidligere var han nær ved å bli det samme i Bergen. For den eksentriske rockestjernen satte publikum på en alvorlig tålmodighetsprøve mandag.

Publikum på Guns N' Roses-konsert i Bergen 2010

FRUSTRASJON: Publikum gjorde lite for å skjule misnøyen med at Axl Rose ventet i over to timer med å gå på scenen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

48-åringen er ikke akkurat kjent for å stille på scenen presis, men majoriteten av de seks og et halvt tusen fremmøte var møkk lei etter å ha ventet i godt over to timer på favorittbandet sitt. Og de lot virkelig superstjernen få høre det.

Gikk på scenen etter pipekonsert

Guns N' Roses skulle etter planen gå på scenen ca. 20.45. Allerede etter en times tid kom de første antydningene til piping, og etter to timer og tjue minutter startet publikum en pipekonsert Bergen ikke har hørt maken til siden Rosenborg sikret seriegullet på Brann Stadion i 2006.

Om godeste Axl Rose begynte å svette, kan man bare spekulere i. Men da gikk det plutselig ikke lang tid før lyset gikk av og intromusikken kunne starte.

Da gruppens ferskeste gitarist DJ Ashba dro i gang åpningsriffet til «Chinese Democracy», var imidlertid alt glemt. Tilsynelatende, i alle fall.

LES OGSÅ: NRK.no møtte Dizzy Reed og DJ Ashba. Les intervjuet her

Sang som en kråke

For åtte mann sterke Axl Rose Band imponerte ingen i Bergen mandag. Årsaken til det var vokalprestasjonene til hovedpersonen selv, samt generelt grumsete lyd. Axl sang store deler av konserten som en hes kråke, og nærmest hikstet seg gjennom låter som «Sweet Child O' Mine» og «November Rain». På slutten var det knapt lyd igjen i stemmen til vokalisten. Gjennom hele konserten kom det spredt piping fra publikum, aller sterkest under Dizzy Reeds helt unødvendige pianosolo midtveis.

Axl Rose og Richard Fortus på scenen i Bergen 31. mai 2010

SVAK STEMME: Sjefen i Guns N' Roses var bandets svakeste punkt i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Gruppens tre mann sterke gitarvegg ble dessverre akkurat det - en vegg av grøtete gitarstøy, hvor det ofte var vanskelig å høre de utallige gitarsoloene skikkelig.

DJ Ashba spilte prikkfrie Slash-soloer note for note, Richard Fortus prøvde å være tøff, mens gruppens virkelige virtuos, Ron «Bumblefoot» Thal, både gjorde minst av seg på scenen og var forsynt med suverent dårligst lyd. Trist for publikum.

Uvanlig kort GNR-konsert

- Vi spiller to og en halv til tre og en halv time, lovet DJ Ashba overfor NRK.no før konserten.

Bandet har holdt noen imponerende lange konserter det siste halvåret, men i Bergen ble setlisten overraskende kort.

125 minutter og 17 skikkelige låter er riktignok på linje med hva de fleste større artister serverer, men i Guns N' Roses-sammenheng er det skuffende lite.

Om det Axls stemme som var årsaken, vites ikke. Men gruppen øvde på både «Prostitute» og «My Michelle» søndag, uten at disse ble spilt under konserten. Overraskende var det også at bassist Tommy Stinson ikke dro sin vante coverlåt mot slutten, enten The Whos «My Generation» eller Dead Boys' «Sonic Reducer».

Axl Rose og Richard Fortus på scenen i Bergen 31. mai 2010

GITARVEGG: Axl og tredjegitarist Richard Fortus i Vestlandshallen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Stemingen i Vestlandshallen var avventende og behersket, med unntak av øyeblikket da DJ Ashba dro i gang riffet til «Sweet Child O' Mine». Kveldens største jubelbrøl brakte minnene tilbake til det tidlige nittitall, da Bergen garantert hadde gått fullstendig av hengslene over å ha selveste Guns N' Roses på besøk.

Gikk etter en halvtime

Nå ble det ikke noe mer enn en parantes i byens konserthistorie. Og det sier dessverre alt om hvor relevant dagens utgave av den legendariske gruppen er, uansett hvor kompetent gjengen bak frontfiguren måtte være eller hvor mye pyro man fyrer av under konsertene.

Litt overraskende var det at bandet ikke var i nærheten av å selge ut Vestlandshallen. Langt mer bekymret bør GNR-sjefen være over det store antallet publikummere som begynte å forlate konserten allerede etter en halvtime.

Dersom Axl skal ha noe håp om å få mer enn halvparten av de fremmøtte i Bergen til å komme neste gang, bør han snarest røyke fredspipe med den gamle gjengen sin og få dem med ut på tur en siste gang.

KONSERT: GUNS N' ROSES

Vestlandshallen, Bergen

 Tilskuere: 6500

Besetning:

Axl Rose (vokal), Tommy Stinson (bass), DJ Ashba, Ron Thal, Richard Fortus (alle gitar), Frank Ferrer (trommer), Dizzy Reed (keyboards), Chris Pitman (keyboard/sampling)

Oppvarmer:

Danko Jones (CAN)

SETLISTE:

 

01:

CHINESE DEMOCRACY (Chinese Democracy)

02:

WELCOME TO THE JUNGLE (Appetite For Destruction)

03:

IT'S SO EASY (Appetite For Destruction)

04:

MR. BROWNSTONE (Appetite For Destruction)

05:

SORRY (Chinese Democracy)

06:

Richard Fortus gitar solo/James Bond Theme

07:

LIVE AND LET DIE (Use Your Illusions I)

08:

THIS I LOVE (Chinese Democracy)

09:

ROCKET QUEEN (Appetite For Destruction)

10:

Dizzy Reed piano solo

11:

STREET OF DREAMS (Chinese Democracy)

12:

YOU COULD BE MINE (Use Your Illusions II)

13:

DJ Ashba gitar solo

14:

SWEET CHILD O' MINE (Appetite For Destruction)

15:

Axl Piano solo/Another Brick In The Wall/Goodbye Yellow Brick Road)

16:

NOVEMBER RAIN (Use Your Illusions I)

17:

Ron Thal gitar solo/Pink Panther Theme

18:

KNOCKING ON HEAVEN'S DOOR (Use Your Illusions II)

19: 

NIGHTRAIN (Appetite For Destruction)

 

----------

20:

MADAGASCAR (Chinese Democracy)

21:

BETTER (Chinese Democracy)

22:

PARADISE CITY (Appetite For Destruction)

Ekspander/minimer faktaboks
Axl Rose og Tommy Stinson på scenen i Bergen 31. mai 2010

SJEFENE: Bassist Tommy Stinson (t.h.) er Axl Roses mest betrodde mann i Guns N' Roses. Den tidligere Replacements-bassisten kom inn i bandet allerede på slutten av 90-tallet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK