Elektriske støt skal fjerne stemmene i hodet

Rundt 15.000 nordmenn har diagnosen schizofreni, og mange av dem hører stemmer. Nå kan forskere være i ferd med å finne en metode som tar dem bort.

Marco Andre Hirnstein

SENDER STRØM I HJERNEN: Forskningsleder Marco Andre Hirnstein demonstrerer hvordan de skal feste små elektroder på hodet til pasientene, som skal sende små elektriske støt inn i hjernen.

Foto: Kjetil Rydland

– Jeg satt på bussen da jeg hørte at de som bak meg snakket stygt om meg. De lo av meg og kritiserte meg. Jeg ble sint og snudde meg til dem, men det var ingen der. Bussen var tom. Da skjønte jeg at jeg hadde et problem, forteller Randi Magnussen.

Hun var 25 år og i full gang med tannlegestudiet da hun fikk diagnosen schizofreni.

En utmattende sykdom som har gjort henne arbeidsufør. Og som gjør dagligdagse gjøremål vanskelige.

– Jeg er redd for å bli kastet av bussen eller ut av butikken. Jeg går på tå hev. Det ville være en veldig hjelp for meg om disse stemmene forsvant, sier hun.

Randi Magnussen

VIL SLIPPE Å HØRE STEMMER: - Jeg hører onde stemmer. Det ville være godt for meg dersom de forsvant, sier Randi Johannessen som har diagnosen schizofreni.

Foto: Marthe Njåstad

Elektriske støt

Og det er nettopp dette forskerne på Haukeland universitetssjukehus skal prøve på, å fjerne stemmene. Problemet ligger i ett av språksentrene i hjernen.

– Denne delen er ofte mer aktiv hos folk med schizofreni, enn den skal være. Selv om det ikke er noe lyd og ingen snakker, er denne delen av hjernen likevel aktiv, forteller Marco Andre Hirnstein som er forskningsleder.

Studien går ut på å gi pasientene små elektriske støt gjennom elektroder som festes på pasientens hode, der hvor språksenteret ligger.

Pasientene føler lett kiling eller ingenting, og behandlingen har få bivirkninger.

Nylig fikk Hirnstein 10 millioner til prosjektet der de skal teste metoden på pasienter. Tidlige studier av denne metoden har gitt gode resultater.

– Noen av pasientene fikk stemmene redusert i tre måneder. Men hva som skjer etter dette, vet vi ikke ennå, sier Hirnstein.

– Trenger bedre behandling

Det finnes gode medisiner for personer som lider av schizofreni, men noen opplever bivirkninger og at stemmene ikke forsvinner.

Ifølge professor i psykiatri, Erik Johnsen, trengs det flere behandlingsmetoder. Han er positiv til forskningen Hirnstein skal i gang med.

– Det er svært vanskelig for dem som hører stemmer. Det er ikke alle pasientene medisinene fungerer på. Vi trenger bedre behandling og denne metoden kan være et viktig supplement, sier han.

Erik Johnsen

PASIENTENE SLITER: - Det å få dempet stemmene vil bety mye for dem som har dem, og forbedre livskvaliteten deres, forteller professor Erik Johnsen.

Foto: Marthe Njåstad

Vil prøve det

Randi Magnussen var syk i 23 år før hun ble riktig medisinert. Hverdagen har blitt litt bedre med tiden.

Hun finner glede i å skrive, og har gitt ut en bok om hvordan det er å leve med schizofreni.

Men hun må fortsatt leve med stemmene.

– Jeg forstår ikke hvorfor jeg hører disse onde stemmene for jeg er en snill dame. Hvis metoden hjelper, kunne jeg tenkt meg å prøve det, sier hun.