Eks-sofagris gikk ned 29 kilo til triatlon

Trebarnsfar Øivind Nyhammer (34) veide 106 kilo, men er nå blitt en topptrent mosjonist. Nå gjør han alt for å kapre en plass i verdens hardeste triatlon.

Øivind Nyhammer, sykkel

EKSTREMT: Øivind Nyhammer gjør seg klar for ekstrem-triatlonet Norseman. Nå kjemper han med 2300 andre om 300 startplasser.

Foto: Privat

1. august går startskuddet for Norseman Xtreme Triathlon 2015. Deltakere fra hele verden står i kø for å delta i det 226 kilometer lange løpet mellom Eidfjord og Rjukan, som står på listen over verdens hardeste konkurranser.

Øivind Nyhammer på triathlon

IVRIG MOSJONIST: Øivind Nyhammer.

Foto: Privat

Rekordmange 2360 utøvere fra 63 nasjoner fra hele kloden har søkt på de 300 startplassene.

En av dem er bergenseren Øivind Nyhammer. For tre år siden veide han 106 kilo. Nå trener han 15 timer i uken og er nede i 77 kilo fordelt på sine 190 centimeter på sokkelesten.

– Det handler vel egentlig om å bevise for meg selv at jeg klarer å gjennomføre målene jeg setter meg, sier familiefaren til NRK.

Det koster å trene så mye som jeg gjør med tanke på at jeg har tre barn og familie.

Øivind Nyhammer, supermosjonist

Håper på bonusplass

Siden de fleste plassene i Norseman allerede er fordelt satser 34-åringen alt på ett kort: Å vinne en sponsorplass. Innen fredag, når det hele avgjøres, er han avhengig av å sanke flere stemmer enn de øvrige deltakerne.

Nyhammer har laget sin egen promovideo:

– Hvorfor er Norseman så viktig for deg? Kan du ikke vente på loddtrekningen neste år, eller delta i andre løp?

– Jeg har alltid vært ekstremt viljesterk, men lite tålmodig. Det koster å trene så mye som jeg gjør med tanke på at jeg har tre barn og familie. Heldigvis har jeg en snill kone og snille barn. Om jeg skulle være så heldig å få starte er det sort trøye som gjelder. Tanken på å måtte søke ti år på en startplass virker helt håpløst, sier han til NRK.

Øivind Nyhammer slanket seg til Norseman, 2

FØR: Øivind avbildet for tre år siden, da badevekten fortsatt viste tresifret antall kilo.

Foto: Privat

Nyhammers treningskamerat Tor-Aanen Kallekleiv har to deltakelser i Norseman bak seg.

– Øivind er en trebarnsfar med full jobb som trener 15 timer i uken. Han er blodseriøs, ekstremt sympatisk og godt likt av alle. På tre år har han gått fra 106 kilo til å bli en av bergens beste triatleter, skryter Kallekleiv.

Den ultimate utfordring

Dag Oliver er mangeårig pressekontakt for ekstremløpet, som starter ved at deltakerne hopper ut fra en ferge i Hardangerfjorden klokken 05.00 og ender ved at man løper i mål på Gaustatoppen utpå kveldingen.

Norseman Triathlon i Eidfjord

SPEKTAKULÆRT: Deltakerne i Norseman Xtreme Triathlon hopper ut fra en ferge i Hardangerfjorden klokken 05.00 og ender forhåpentligvis på Gaustatoppen en gang utpå kveldingen. I år har 2360 utøvere fra 63 nasjoner søkt om startplass.

Foto: Martin Paldan / NXTRI

– For mange triatleter er Norseman den ultimate utfordringen. Hvorfor mange ønsker så sterkt å delta? Når det er noe man har veldig lyst til, blir man jo engasjert. Slik er det på de fleste områder i livet, svarer Oliver.