Hopp til innhold

Rike investorer vil ta bondegård i Bergen

En familiegård står på spill i striden den hardt pressede kaffearvingen Berent Friele har med investorer på Østlandet og i Sveits. Nå skal partene møtes i retten.

Birkelands eiendom 114/1 Bergen

RETTSSAK: Sigurd Birkelands gård er på 143 mål og sentralt plassert i Ytrebygda bydel i Bergen. Den er like i nærheten store boligfelt, og næringsområder på Kokstad og Sandsli.

Foto: AGNIESZKA IWANSKA / NRK

Langs jorder og boligfelt i Ytrebygda helt sør i Bergen ligger en verdifull landbrukseiendom. I snart tre år har eiendommen vært gjenstand for en intens konflikt.

Gården ligger i nærheten av attraktive næringsområder på Kokstad og Sandsli, og er på hele 143 mål.

Nå risikerer bonden Sigurd Birkeland å tape familiegården på tvangssalg, hvis to investorer og en eiendomsmilliardær får det som de vil.

Bakgrunnen for striden er at Birkeland angivelig stilte gården som sikkerhet for et lån i gråmarkedet på 30 millioner kroner. Låntaker var kaffearvingen Berent Friele, som nylig gikk personlig konkurs og er under etterforskning for økonomisk kriminalitet.

Etter at Friele misligholdte lånet forsøkte de tre investorene å få gården tvangssolgt allerede i 2022, men fikk ikke medhold i to rettsinstanser. Nå forsøker de på nytt å få retten med seg.

Birkelands gård 114/1 i Bergen

Birkeland skal også tidligere ha pantsatt gårdseiendommen i Ytrebygda i forbindelse med lån som andre har tatt opp. Eiendommen er på andre siden av vannet.

Foto: AGNIESZKA IWANSKA / NRK

Strid om pantsettelse

Birkeland mener han aldri stilte gården som sikkerhet for Frieles lån.

Erklæringen om pantsettelse av gården ble nemlig ikke signert av bonden selv, men av den bedragerisiktede finansrådgiveren Tor-Erik Nielsen. Investorene hevder at Nielsen hadde fått muntlig fullmakt til å gjøre dette, noe Birkeland nekter for å ha gitt.

Ingen av partene har ønsket å medvirke til denne saken. Det har heller ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Tor-Erik Nielsen.

– Fra saksøkers side har vi ingen kommentar til saken, skriver de tre investorenes advokat, Jørgen Vangsnes.

Birkelands advokat er John Erik Aarsheim.

– Dette har vært en svært belastende sak for Birkeland i snart tre år. Han ser frem til å legge frem sin side av saken og legge den bak seg, sier Aarsheim.

Partene møtes i Hordaland tingrett 8. april.

Rente på 240 prosent

Det var i mai 2021 at kaffearvingen Berent Friele signerte på en lånekontrakt der han lånte 30 millioner av i gråmarkedet over to måneder.

Da var Friele dypt innviklet i skandalen som var rammet FN organisasjonen UNOPS, som blant annet ledet til tidligere justisminister Grete Faremos avskjed som leder. Kaffearvingen skal da ha satset og tapt hundrevis av millioner på en teknologi som skulle brukes til å sette opp hundretusener av hus i Afrika, ifølge DN.

For å få gråmarkedslånet måtte Friele både skaffe sikkerhet og forplikte seg til å betale over 12 millioner kroner i honorar for lånet. Det tilsvarer en årlig rente på 240 prosent.

Friele har ikke ønsket å kommentere saken til NRK.

De tre investorene som ga lånet og nå forsøker å få Birkelands gård tvangssolgt er:

  • Eiendomsmilliardær Edgar Haugen.
  • Eksadvokat og investor Einar Jørgen Greve.
  • Eiendomsinvestor Knut Marius Bull Stokke.

Haugen har, ifølge Kapitals liste over de 400 rikeste, en formue på 18 milliarder kroner. Greve og Stokke hadde henholdsvis 138 millioner kroner og 72 millioner kroner i ligningsformue, ifølge skattetallene for 2022.

På spill for trioen står 29,5 millioner kroner og utestående renter som er misligholdt av Friele.

Dette håper de å få dekket ved å få tvangssolgt Birkelands gård.

Skal ikke ha vært første gang

Investorenes advokat, Jørgen Vangsnes, skriver i sitt sluttinnlegg at Birkeland både var klar over risikoen han påtok seg og at han skulle få godt betalt for den.

Totalt skal Friele har forpliktet seg til å betale 7,5 millioner kroner til de som stilte pant for gråmarkedslånet. Det er ukjent hvor mye av dette Birkeland hadde krav på.

Birkeland skal kun ha blitt forespeilet et mindre beløp for å stille familiegården som sikkerhet, ifølge sluttinnlegget til Birkelands advokat, John Erik Aarsheim.

Han skriver i sluttinnlegget at Birkeland ikke var representert av advokat i forbindelse med lånetransaksjonen. Bonden skal ha fått lite informasjon om risikoen ved lånet og hva det skulle gå til, ifølge advokaten.

Det skal imidlertid ikke være første gang han hadde stilt gården som sikkerhet for et gråmarkedslån.

Gården skal ha blitt stilt som sikkerheten også i 2015, og for dette hevder investorenes advokat at Birkeland skal ha fått betalt over 3 millioner kroner.

Per Arne Hanakam

Eiendomsinvestor Per Arne Hanakam er under politietterforskning i Bergen for grov økonomisk kriminalitet.

Foto: Eirik Hagesæter / Bergensavisen / Bergensavisen (BA)

Ikke alene om å stille pant

Birkeland var heller ikke alene om å stille sikkerhet for konkursrammede Berent Friele.

Eiendomsinvestoren Per Arne Hanakam stilte også en eiendom som sikkerhet for gråmarkedslånet.

Hanakam var i en årrekke nær samarbeidspartner med den omtalte finansrådgiveren Tor-Erik Nielsen, som ifølge investorene hadde fått fullmakt til å signere pantsettelseserklæringen for bonden.

Nielsen og Hanakam er under politietterforskning for grov økonomisk kriminalitet. Begge har nektet straffskyld.

I motsetning til Birkeland skal derimot Hanakam ha solgt den pantsatte tomten, og de tre investorene skal ha mottatt 12,5 millioner i forbindelse med oppgjøret.

Omfattende vitneliste

En rekke sentrale finansaktører er kalt inn som vitner i rettssaken.

Både finansrådgiveren Tor-Erik Nielsen og den lokale eiendomsinvestoren Knut Jørgen Hauge er kalt inn som vitner av saksøkerne.

Hauge var en sentral skikkelse i striden om eierskapet til Zachariasbryggen i Bergen sentrum. Da gikk han på et økonomisk nederlag etter en årelag rettsstrid. Det var et selskap han kontrollerte som skal ha hatt det omtalte pantet i Birkelands gård i 2015.

Birkelands advokat har satt både Friele og Einar Greve på vitnelisten. I tillegg er låneformidler Jørn Vikøyr kalt inn som vitne.

Ifølge pantedokumentet registrert på Birkelands tomt var det Finanspartner Vest, et selskap Vikøyr var deleier av, som håndterte papirarbeidet med registreringen av pantet.

Vikøyr ble senest nevnt som innehaver av låneformidlingsselskapet Sarepta Invest i en avsløring i E24 om et gråmarkedsmiljø i Bergen som Finanstilsynet mener har drevet ulovlig.