Hopp til innhold

Disse 14 skal reise 250 år tilbake i tid

Syv kvinner og syv menn skal kjempe mot hverandre i NRKs nye realitysatsing «Anno». Deltakerne skal leve og bo med hverandre i Bergen som om det var 1764.

Anno

DELTAGERE «ANNO»: 14 deltagere, syv kvinner og syv menn. (F.v.) Malin Eline Dahl (22), Knut-Ove Soltvedt (64), Marie Grung (21), Magnus Midtvedt (24), Kjetil Aanonsen Nygaard (22), Madeleine Lobos (24), Tore Jørgensen (68), Carl-Arne Meyer Melin (32), Gro Haarvik (52), Emilie Enger Mehl (20), Anja Hageler (39), Vibeke Sehested Gresseth (45), Enok Synnestvedt Groven (30), og (bak) Claus Dalvang (47).

Foto: Eivind Senneset / NRK

Midt i Bergen by samles 14 personer i en tidskapsel. Alt er slik det var for 250 år siden, og målet for deltagerne er å vinne borgerbrev, samt heder og ære.

Alle begynner på bunnen av rangstigen, og må kjempe seg oppover ved å tilegne seg ferdigheter. De jobber seg opp fra «svenn» til «mester», og de må også kjempe mot hverandre i turneringer og dueller – helt til én vinner står alene igjen.

Programmet har premiere 1. januar, og i ti uker kan du følge deltakernes kamp om det gjeve borgerbrevet.

Dette er de 14 deltakerne:

Carl-Arne Meyer Melin (32)

Carl, Anno

DELTAGER: Carl-Arne Meyer Melin (32).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Samboer
 • Konsulent og supervisor i L'Oréal Luxe
 • Bor i Oslo, opprinnelig fra Halden
 • Beskriver seg selv som: Snill, omsorgsfull, og jeg har hjerte for dem som ikke har de største ressursene. Jeg er direkte og kan bli sett på som litt følelsesløs når jeg diskuterer med andre i for eksempel jobbsammenheng.

– For å forberede meg har jeg lest litt rundt årstallet. jeg har vært hos homøopaten min og fått noen gode urter, jeg vært på noen gårder og snakket med dem om hvordan man kapper hodet av høner, og så har jeg øvd litt på fekting.

Carl-Arne er med i en militærhistorisk gruppe i Oslo, og der gjenskaper han, sammen med en håndfull mennesker, adelskapet gjennom tiden.

– Jeg elsker god mat og god vin, og jeg elsker å ta meg noen deilige sigarer og drikke en god konjakk. Det kommer jeg til å savne, i tillegg til sikkert en iskald cola og en Grandiosa.

Hva blir den største utfordringen for deg i «Anno»?

– Jeg blir sinna og hissig på døde ting. Ikke på mennesker, men hvis jeg sparker borti noe, eller fikler med noe så blir jeg ganske fort svett og får lyst til å flekke det bort.

Marie Grung (21)

Marie, Anno

DELTAGER: Marie Grung (21).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel
 • Optikerassistent på Specsavers
 • Kommer fra Bergen
 • Beskriver seg selv som: Glad, kreativ, og jeg liker å oppleve nye ting og bli kjent med nye mennesker og nye kulturer.

– Jeg har ikke forberedt meg så veldig mye, bortsett fra å spise mye sukker, se masse film, og gjøre sånt som jeg ikke får gjort der inne. Jeg har bare forberedt meg mentalt og psyka meg opp.

Marie har danset en del, og sier hun tar det meste som det kommer. Hun er ikke redd for å ta i et tak hvis det skulle monteres en vegg eller hvis annet fysisk arbeid skal gjøres. Derimot sier hun at hun ikke så dyktig på å sy.

– For å vinne skal jeg ikke ha for sterk eller for svak personlighet. Jeg må «stay in the zone» og bli venner med så mange som mulig. Man spiller et spill, og jeg stoler veldig lett på folk, så det kan jo bli dumt.

Hva kommer du til å savne mens du er med på «Anno»?

– Ordentlig mat og dusj, eventuelt ordentlig do. Kanskje taco innimellom, og jeg kommer sikkert til å få sukkersug.

Magnus Midtvedt (24)

Magnus, Anno

DELTAGER: Magnus Midtvedt (24).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel
 • Nyutdannet lærer, og landslagsspiller i basketball.
 • Bor i Oslo, kommer fra Tranby.
 • Beskriver seg selv som: Positiv, snill, og grei. Jeg tror jeg blir sett på som den snilleste og mest tålmodige i kompisgjengen. Jeg klager eller sutrer ikke.

– Jeg kommer til å savne basketball, og å kunne trene og spise regelmessig. Det har jeg gjort siden jeg var 12 år gammel, så det kan tenkes at det påvirker humøret mitt å ikke ha de rutinene.

Magnus har akkurat byttet basketballklubb da han skal delta i «Anno», så han vil prøve å få trent så mye som mulig mens han er det. Han har også en taktikk for å vinne borgerbrevet.

– Jeg håper det er en person der som kan mye historie. Da vil jeg prøve å bli kompis med han eller hun slik at de kan lære meg mest mulig om den tiden. Det er viktig at jeg ikke bare suser rundt som en amøbe.

Kommer du til å kjøre ærlig spill?

– Jeg er for ærlig av meg til at jeg klarer å juge, så jeg blir veldig overrasket om jeg kommer til å trikse eller lure noen. Det er ikke likt meg.

Malin Eline Dahl (22)

Malin, Anno

DELTAGER: Malin Eline Dahl (22).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel
 • Blikkenslager
 • Kommer fra Narvik
 • Beskriver seg selv som: Veldig blid. Jeg tror jeg er veldig morsom fordi jeg har mye selvironi, og så er jeg sta.

Jeg vet egentlig nesten ikke noen ting om 1764, men jeg vet de spiste mye sild, og så levde Casanova på den tiden.

Malin har to hunder, og en katt. Hun er også veldig tett knyttet til søskenbarnet sitt som også er blikkenslager og bor i samme by som Malin.

– Hun kommer jeg til å savne, og så gruer jeg meg til å ikke spise majones hver dag. Jeg er veldig glad i mat, så hvis vi skal leve på sild og poteter hver dag så blir jeg veldig sur. Det blir jeg når jeg ikke får mat.

Hva kan komme til å irritere deg med de andre deltagerne?

– Hvis det er en der inne som mener at jenter hører til på kjøkkenet, så kommer det til å irritere meg. Da kommer jeg til å si ifra.

Tore Jørgensen (68)

Tore, Anno

DELTAGER: Tore Jørgensen (68).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel/eneboer
 • Marinemaler. Tidligere i Forsvaret, og lærer ved yrkesskolen.
 • Femte generasjonsbeboer på Landøya i Oslofjorden
 • Beskriver seg selv som: Utadvendt og forholdsvis hyggelig. Jeg er litt Terje Vigen også, så hvis man leser det diktet lærer man mye om meg.

– Morgendrammen kommer jeg til å savne, for jeg pleier å ta en akevitt eller to før jeg drar ut og henter garn. Jeg fisker omtrent hver dag, men jeg spiser flest måltider alene. Jeg er ikke vant til å ha masse mennesker rundt meg.

Tore er med i Tordenskiold Soldater Stavern, og han har god greie på 1760-årene. Sammen med Tordenskiold er han med på å blant annet rekonstruere slaget i Dynekil.

– Det er nesten utopi om jeg som 68-åring vinner «Anno», men det spørs litt på hva konkurransene går ut på og om ungdommen vil ha meg der. Jeg må prøve å holde litt lav profil for jeg har lett for å være litt stor i kjeften.

Emilie Enger Mehl (20)

Emilie, Anno

DELTAGER: Emilie Enger Mehl (20).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel
 • Student, juss ved Universitetet i Oslo
 • Bor i Oslo, kommer fra Ås i Akershus
 • Beskriver seg selv som: Jeg er ganske utadvendt, og eventyrlysten. Jeg har et konkurranseinstinkt som jeg sikkert får prøvd her, og så er jeg veldig engasjert.

– Jeg har alltid sagt på tull at «jeg skulle ønske jeg levde på 1800-tallet», fordi det er mye med dagens samfunn som jeg ikke liker så godt. Det blir spennende å se om det holder i praksis, eller om det bare er noe jeg sier.

Emilie driver med organisasjonsarbeid utenom studiene, og er engasjert i senterungdommen. At hun er vant til å forholde seg til andre tror hun er en nyttig erfaring å ha med seg.

– Den største utfordringen blir nok å ikke kunne gå for seg selv. Jeg er veldig glad i folk, men jeg er også veldig glad i å være alene. Jeg tror også det kan være utfordrende å leve tett på 2014, og hele tiden bli minnet på at man lever i en boble.

Hva kommer du til å savne mens du er der?

– Hvis det ikke er hårbørste der, så kommer jeg til å savne det. Musikk kommer jeg også til å savne veldig mye.

Knut-Ove Soltvedt (64)

Knut-Ove, Anno

DELTAGER: Knut-Ove Soltvedt (64).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Enslig, enkemann. To barn på 36, og 32 år.
 • Privatpraktiserende advokat
 • Fra Bergen
 • Beskriver seg selv som: Jeg er eksentrisk, jeg tør å gjøre ting, og tør å ta egne standpunkt. Jeg har lært masse i løpet av et langt liv, og jeg står for det jeg gjør. Jeg lar meg ikke dirigere etter andre mennesker.

– Jeg gruer meg ikke så mye. Jeg er som en gladiator, jeg står på en scene og det er en dør som skal åpnes. Jeg skal «fighte» ned et eller annet der, jeg vet ikke hva det er, men først når det kommer tar jeg stilling til det.

Knut-Ove sier han kommer til å savne barnebarna og barna sine, og et glass rødvin i ny og ne, men han understreker at han er klar på å gå inn i en «boble».

– Dette skal jeg takle, men det kan være at det er noe som er litt slik som kryptonitt, at en kan være slik som Supermann som har et svakt punkt. Det er jeg forberedt på.

– Kommer du til å dolke noen i ryggen?

– Nei, det tror jeg ikke, med mindre de provoserer meg til å gjøre det. Hvis noen tirrer meg og er urettferdig, eller går på meg, så dolker jeg de rett ned.

Vibeke Sehested Gresseth (45)

Vibeke, Anno

DELTAGER: Vibeke Sehested Gresseth (45).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel, har en datter på 21 år
 • Lærer på barneskole
 • Kommer fra Trondheim
 • Beskriver seg selv som: Jeg er ganske selvstendig, og trygg. Jeg er real, ærlig, og sterk. Jeg liker en utfordring og jeg er uredd.

– Jeg er lærer så jeg er god på å se grupper med mennesker. Jeg har tålmodighet, og så er jeg også utdannet sykepleier. Det kan kanskje hjelpe meg.

– Jeg kommer til å savne datteren min, og så ungene jeg er lærer for. De gleder jeg meg allerede til å treffe igjen.

Dersom det er spill involvert, så vil ikke Vibeke være med på det. Å få venner i «Anno» synes hun er viktigere.

Har du et handarbeid du er god til?

Jeg kan strikke, tove, spinne, lage tråd, og flette. Jeg kan også holde på med stein, og leire og keramikk har jeg også holdt på med. Håndtere kniv og redskaper kan jeg også.

Claus Dalvang (47)

Claus, Anno

DELTAGER: Claus Dalvang (47).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Kjæreste, har fire barn på 13, 15, 17, og 23 år
 • Byråkrat i Bærum kommune, jobber med kultur og oppvekst
 • Bor i Bærum, opprinnelig fra København
 • Beskriver seg selv som: Jeg tror jeg er en likandes fyr, og jeg er glad, positiv, veldig entusiastisk, og kreativ. Jeg har masse energi, og jeg er en som mange lett knytter seg til.

Jeg har vært isolert fra omverdenen før, så det er ikke noe nytt for meg. Jeg har sykla alene, vært i Afrika, vært i kloster, seilt alene, jeg har brukt mye tid alene. Men, her er det jo 13 andre mennesker som jeg tror blir 13 nye brødre og søstre.

Claus sier han kommer til å savne barna sine og hunden sin mens han er med på «Anno».

– Også kaffe! Det tror jeg ikke fantes i middelalderen. Jeg har ikke så mange laster, men en god kopp kaffe er som et ritual for meg i hverdagen. Jeg må finne en erstatning for den med å koke opp noe nellik eller noe.

Hva gruer du deg til?

– Jeg gruer meg til å få floker i håret. Det er dumt å si når man nærmer seg 50, men det er en ting jeg gruer meg til. Også gruer jeg meg til å ikke kunne være så aktiv med trening.

Madeleine Lobos (24)

Madeleine, Anno

DELTAGER: Madeleine Lobos (24).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel/ugift
 • Renholdsoperatør og miljøarbeider
 • Bor i Bergen, opprinnelig fra Fræna
 • Beskriver seg selv som: Jeg er optimistisk, rettferdig, og ekte.

– Jeg forventer å bli rikere på opplevelser, få mer kunnskap om forfedrene mine som levde i 1764, og så forventer jeg å ha det gøy. At familien ikke bare er et tastetrykk unna på telefonen kan kanskje bli litt tøft.

– Det blir også en utfordring hvis vi får lite mat. Jeg fungerer ikke megabra uten mat. Jeg blir ikke «hungry», jeg blir «hangry».

Madeleine har jobbet en del med mennesker, og har evnen til å ikke ta alt personlig. Hun sier hun klarer å se situasjoner litt ovenfra og ned.

– Jeg gleder meg til å prøve å leve under omstendighetene de hadde i 1764, og ikke bare lese om de, og så gleder jeg meg til å hilse på resten av gjengen.

Kjetil Aanonsen Nygaard (22)

Kjetil, Anno

DELTAGER: Kjetil Aanonsen Nygaard (22).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Kjæreste
 • Studerer økonomi i Oslo
 • Bor i Oslo, født i Arendal, oppvokst i Froland
 • Beskriver seg selv som: Sprudlende, har mye energi, og jeg er glad i at det skjer noe til enhver tid. Jeg liker å gjøre ting med hender og kropp.

– Jeg kommer til å savne kjæresten min, og mamma. Hunden min også. Jeg kommer til å savne mobilen min også, uten tvil.

– Jeg er en person som har telefonen min i lommen til en hver tid. Når jeg ikke har den med meg blir jeg stressa, veldig stressa. Nå har jeg ikke annet valg enn å lære meg å være borte fra internett og mobil.

Kjetil kan ikke noe spesielt håndarbeid godt, men sier han har holdt i en hammer, og har drevet litt med mekking og sveising.

– Styrken min tror jeg må være at jeg er ganske god på å «connecte» med mennesker, men jeg har ikke bare sittet med skjorta på og sett TV. Jeg har gjort mye, og snekret litt da jeg var liten.

Kommer du til å være ærlig hele veien?

– Jeg vil ikke være noen «douchebag», men hvis noe tjener meg i en konkurranse så tror jeg ikke at jeg vil være 100 prosent ærlig til enhver tid.

Anja Hageler (39)

Anja, Anno

DELTAGER: Anja Hageler (39)

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Singel
 • Politi, også utdannet førskolelærer
 • Bor på Eidsvoll, men er fra Steinkjer
 • Beskriver seg selv som: Veldig positiv, glad, og jeg ser egentlig lyst på det meste. Jeg er veldig snill, men er også sta og målbevisst.

– Jeg er veldig skeptisk til intriger, og jeg mener at du må samarbeide for å nå frem til noe. Det var jo det handelsmenneskene på 1700-tallet gjorde, så jeg tror deltagerne må samarbeide og komme ut av situasjoner sammen.

Anja er aktiv og trener mye, og å ikke få trent er noe hun tror kan bli en utfordring. Hun spiser mye, drikker mye te, spiser mye frukt, og det er noe hun kommer til å savne.

– Jeg kommer også til å savne hunden min, arbeidskollegaene mine, og jobben min. Jeg er veldig, veldig, glad i jobben min. Og så kommer jeg selvsagt til å savne foreldrene mine.

Kan du et håndarbeid godt?

– Jeg har aldri kunnet noe håndarbeid, men jeg har vært på Norsk Folkemuseum og på Maridalen Bygdetun. Der fikk jeg en gammel dame til å lære meg å bruke rokk, og så har jeg lært meg litt smiing.

Enok Synnestvedt Groven (30)

Enok, Anno

DELTAGER: Enok Synnestvedt Groven (30).

Foto: Eivind Senneset / Eivind Senneset
 • Ugift/singel
 • Modell
 • Kommer fra Bergen
 • Beskriver seg selv som: Utadvendt, entusiastisk og jeg liker alle ting i livet, jeg liker å finne på nye ting og utfordre meg selv. Jeg maser mye, men jeg skal prøve å legge det av meg.

– Som modell er jeg vant til å bo tett i leiligheter sammen med andre modeller, og det tror jeg kan hjelpe meg i «Anno». Jeg er vant til å klare meg med lite.

Enok har stor interesse for historie og har fektet av og på i 13 år. En til to uker i året reiser han også på vikingmarkeder hvor han lever og kler seg som en viking.

– Når jeg er med på «Anno» kommer jeg til å savne niesen min, familien, og katten min. Jeg kommer nok til å savne å kunne løpe på fjellet, og så kommer jeg til å savne å ikke kunne spise mye frukt.

Hva kan komme til å irritere deg med de andre i «Anno»?

– Hvis noen maser mer enn meg og snakker veldig høyt så tror jeg at det kan irritere meg. Jeg liker ærlighet og at man holder det man lover.

Gro Haarvik (52)

Gro, Anno

DELTAGER: Gro Haarvik (52).

Foto: Eivind Senneset / NRK
 • Gift, tre barn på 26, 22, og 12 år
 • Gründer, Studentpakken
 • Kommer fra Bergen
 • Beskriver seg selv som: Utadvendt, utholdende, humoristisk, omsorgsfull, jeg bryr meg om andre, og så er jeg samfunnsengasjert. Jeg er initiativrik.

– Jeg er lettrørt, så jeg gruer meg veldig til å være borte fra familien min, og barna mine. Jeg håper også at vi kan lage litt musikk mens vi er der inne, for jeg er helt avhengig av musikk.

Gro strikker fort, og det er noe hun tror kan hjelpe henne i «Anno». Hun bruker mye av tiden sin på Hardangervidda, og sier det er noe hun kommer til å savne.

– Jeg kommer også til å savne maten, og sjokoladen. Jeg tror maten blir ensidig, men jeg mener økologisk mat er noe vi bør benytte mer, og hvis vi skal leve som på den tiden så var jo maten økologisk.

– Jeg ser for meg sild og poteter, og bær. Så jeg tror ikke det blir så ille, bare vi får nok mat.