Hopp til innhold

Smittetallene går ikke ned: Forlenger tiltakene i Bergen

27 nye smittede i Bergen siden i går. Antallet med ukjent smittevei øker.

SE PRESSEKONFERANSE: Se onsdagens pressekonferanse med Bergen kommune om koronasitasjonen i Bergen.

De ekstraordinære smittetiltakene i Bergen blir forlenget til tirsdag 22. september, fire dager lenger enn opprinnelig planlagt.

– Smittesituasjonen i byen vår er fortsatt alvorlig, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) under kommunens pressekonferanse kl. 14.

Det siste døgnet har det blitt registrert 27 nye smittetilfeller i Bergen. De siste syv dagene har det blitt registrert 32 nye smittede i snitt per dag.

– Vi har derfor ikke grunnlag for å si at vi ser en nedadgående trend, sa Valhammer.

Flere med ukjent smittevei

Smitten det siste døgnet er jevnt fordelt på aldersgrupper, og ingen av de nye smittede er over 60 år.

Men antallet med ukjent smittevei er høyere enn det har vært de siste dagene. Blant de 27 nye smittede, har mellom 10 og 12 ukjent smittevei.

– Vi håper dette tallet går ned etter at smittesporingen er kommet lenger, sa Valhammer.

Kommunen satt i møter med Folkehelseinstituttet kl. 10 onsdag. Der fikk de en klar anbefaling om å utvide de ekstraordinære tiltakene med en uke fra i dag.

– Situasjonen i Bergen er fortsatt uoversiktlig, og det er kritisk å begrense ytterligere smittespredning, sa Valhammer.

Mindre køer på teststasjoner

Den siste uken har det blitt testet mer enn 10.000 personer i Bergen, som er rundt 3,8 prosent av befolkningen.

Og kommunen er fornøyd med at det ikke lenger er like lange køer og lang ventetid ved teststasjonene.

– Testkapasiteten har blitt veldig mye bedre. Vi er der vi ønsker å være, hvor folk kan komme og be om en test og få det øyeblikkelig, sier kommunaldirektør Kjell Wolff.

Kommunen har blant annet inngått et samarbeid med to private klinikker, som kan teste 3000 personer i uken.

Under pressekonferansen sa Wolff at årsaken til de inngripende tiltakene er at ikke alle har vært flinke nok til å følge grunnleggende smittevernregler.

Derfor ba han innstendig om at folk holder avstand, har god håndhygiene, holder seg hjemme når de er syke og respekterer karantenereglene.

– Da klarer vi å slå dette ned og etterhvert fungere som normalt igjen, sa han.

Inngripende tiltak

Bergensere har i over en uke levd med strengere og mer inngripende koronatiltak.

De nye smittetiltakene i Bergen ble innført tirsdag i forrige uke, etter flere dager på rad med høye smittetall.

Kommunen hadde et håp om at ti dager ville være nok til å få en betydelig nedgang i smittespredningen.

Men selv om det har vært en nedgang siden toppen ble nådd sist lørdag med 43 smittede, er det ikke bare antallet smittede som har vært avgjørende.

– Vi må se en klar nedgang i smittesituasjonen. Og er tallene bak tallene avgjørende, for eksempel om man har en ukjent smittevei, sier Valhammer.

Mandag skal kommunen gjøre en ny vurdering. Valhammer kan ikke utelukke enda strengere tiltak dersom smitten øker de neste dagene.

– Det vil vise seg basert på informasjonen vi får i dagene som kommer, men jeg håper ikke det og situasjonen i dag tyder i alle fall ikke på det, sier han.

Reisende på Bybanen i Bergen.

MUNNBIND: Ett av de ekstraordinære tiltakene i Bergen er anbefaling av munnbind på kollektivtransport, dersom enmetersregelen ikke kan overholdes.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Restaurantbesøk heller enn middagsselskap

De nye koronatiltakene i Bergen skapte reaksjoner da de ble innført, særlig i utelivs- og kulturbransjen.

De har allerede i lang tid etterfulgt nasjonale krav om mindre ansamlinger av mennesker og tidligere stenging av alkoholservering.

Valhammer erkjente under pressekonferansen at særlig utelivs- og kulturnæringen sliter, men at alternativet er verre.

– En forlengelse av tiltakene i noen få dager vil være mindre inngripende for byens befolkning og næringslivet, enn dersom smitteutbruddet eskalerer på nytt og det må innføres nye og mer inngripende tiltak, sa han.

Han sier kommunen er i dialog med næringslivet og nasjonale myndigheter om bedre tiltak og gode kompensasjonsordninger.

Samtidig understreket han at det trolig er bedre smittevern på en restaurant enn om man inviterer ti personer på middag hjemme hos seg selv.

– Vi kan altså leve livene våre, selv med strenge smitteverntiltak. Men man må holde avstand, og tenke gjennom om man trenger å holde på alle de sosiale planene man har lagt frem til tirsdag.

Bergen kommune orienterer om koronasituasjonen i byen.

UTVIDER TILTAKENE: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) fulgte rådene fra FHI om å utvide tiltakene til tirsdag i neste uke.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fem innlagt på sykehus

I dag er fem koronapasienter innlagt på sykehus i Bergen.

Siden i går har en koronapasient blitt skrevet ut fra Haukeland universitetssjukehus. Dermed er to pasienter innlagt med koronasmitte.

Samtidig har ytterligere to ansatte testet positivt. Siden 1. september har 28 ansatte testet positivt, mens 106 ansatte er i karantene.

På Haraldsplass Diakonale sykehus er tre pasienter innlagt. En av disse får intensivbehandling. I tillegg er to ansatte ved sykehuset koronasmittet.