Derfor blir du stoppet

Gikk du gjennom med beltespenne og sko på Flesland, men måtte av med begge deler på Gardermoen? Her er forklaringen.

Ill.foto: Sikkerhetskontrollen Gardermoen

SENSITIV: Metalldetektorene på norske flyplasser er innstilt på å slå ut på mengden metall.

Foto: Gøril Huse / Scanpix

Uforutsigbarheten rår i sikkerhetskontrollen på norske flyplasser, i alle fall hvis du er passasjer. For du kan ha med både nøkler, mynter og ha på deg klær eller sko med metall uten at det gir utslag i metalldetektoren. Når du skal tilbake, kan du derimot oppleve at det piper vilt.

Slik skal det være, opplyser lufthavnssjef Dag Jarle Aksnes på Flesland og informasjonssjef Jo Kobro på Oslo Lufthavn Gardermoen til NRKHordaland.no .

Stikkprøver

– Det er samme krav til utstyret på alle flyplasser. Vi skal selvsagt ikke se bort fra nyanseforskjeller hvis man befinner seg i grenseland på mengde metall, men i utgangspunktet er det tilfeldig utvelgelse satt i system, sier Aksnes.

Med andre ord hjelper det ikke om du legger fra deg alt og mer til i plastboksene før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Stoppet kan du bli uansett.

– Mye av dette er stikkprøvekontroller, hvor anlegget piper selv om det ikke er noe galt. Det er del av våre sikkerhetsrutiner, sier Kobro.

Vekten avgjør

Noen mynter fra eller til i lommen kan også gjøre stor forskjell. Det er nemlig mengden metall som avgjør om det piper, ikke hver enkelt metallbit.

– Metalldetektoren slår ikke nødvendigvis ut på skoene du har på deg, men den totale mengden metall du har på deg. Har du med deg litt flere mynter enn på forrige reise, kan det være nok, sier Kobro.

Oppfordringen fra flyplassledelsen er likevel krystallklar:

– Legg fra deg alt av nøkler og mynter i en boks før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Da sparer du tid for både deg selv og andre, sier Kobro.