Hopp til innhold

Denne vil du ikke ha med deg hjem

Glem veggdyret: Faraomauren er blindpassasjeren du ikke vil ha med deg hjem fra ferien. Supermauren er liten, smart og kjøttetende.

Faraomaur

UBUDEN GJEST: Faraomauren kan ende opp med å bli med hjem i kofferten fra ferieturen.

Foto: April Nobile, Antweb.org

– Ser vi på de siste ti årene, så er faraomauren et økende problem i Norge, forklarer Kjell-Rune Sivertsen i Kram skadedyrservice.

Han har 30 års erfaring med skadedyr og vet hva han prater om. Verden har blitt mindre, og vi reiser mer. Mange ender derfor opp med en ekstra suvenir i bagasjen.

Mauren har opprinnelse fra Asia, men har spredd seg til store deler av verden

– Faraomauren er Lamborghinien av maur-artene, sier Sivertsen, og viser til den ekstreme overlevelsesevnen til faraomauren.

En kjøtteter

Er du så uheldig at du får den kjøttetende mauren i hus, etablerer den seg gjerne i stikkontakter eller andre varme steder.

– De lager det vi kaller et satellittsamfunn. Når det har blitt et par tusen i en stikkontakt, så flytter en gjeng seg til en ny stikkontakt. Likevel har de dialog seg imellom, sier Sivertsen.

Mange pasienter har sår, og maurene er så små at de kommer seg inn under bandasjen. Der finner de seg mat i såret.

Kjell-Rune Sivertsen, skadedyrkontrollør

Maurene er usedvanlig smarte. Sivertsen forklarer at om han prøver å sprøyte med kjemiske stoffer for å fjerne en av koloniene, flytter de andre seg til et nytt sted.

Kjell-Rune Sivertsen

JAKTER PÅ MAUREN: Kjell-Rune Sivertsen advarer mot Faraomaur som sniker seg med i bagasjen.

Foto: Marie Furhovden / NRK

– Derfor fôrer vi maurene med forgiftet kjøtt, ofte fersk lever. Etter en periode skjønner maurene at arbeiderne dør. De er smarte og slutter å spise, så da går vi over til å gi dem en søt kakebunn. Sånn lurer vi dem, sier han.

Selv om maurene kan være plagsomme i hjemmet, blir problemet enda større om den skulle komme seg inn på et sykehus eller sykehjem.

– Kommer den inn dit er det krise. Mange pasienter har sår, og maurene er så små at de kommer seg inn under bandasjen. Der finner de seg mat i såret, og kan ha med seg smitte og lage infeksjonsproblem.

Faraomaur

LITEN: Mauren er ikke lenger enn cirka 2 millimeter.

Foto: J-E Nystrom

Kan bli en dyr affære

For å unngå at du er en av dem som tar med deg en ekstra beboer fra ferie, er det noe du kan gjøre. Du bør begynne allerede før du drar hjem.

– Heng opp klærne når du kommer til hotellet og la dem henge luftig. Lukk kofferten når du ikke bruker den, sier Sivertsen.

Om du likevel får med deg maurene hjem og ikke gjør noe med det umiddelbart, kan det bli en dyr affære.

– Normalt vil en slik behandling over fire uker koste mellom 25.000 og 40.000 kroner, sier han.