Hopp til innhold

Dårlige forhold for kildesortering i hytteområder: – Alt går i én konteiner

SPISSØY (NRK): Én av tre nordmenn tar seg fri fra kildesorteringen i ferien. – Vi er skuffet, sier Grønt Punkt Norge. Nå lover flere renovasjonsselskaper bedring i hytteområdene.

Restavfallsdunk BIR

ALT I SAMME DUNK: Nordmenn er stort sett gode på kildesortering hjemme. Men på hyttene er det ikke alle som kan skryte av det samme.

Foto: Simon S. Brandseth / NRK

– I dag er det ingen sorteringsmulighet her. Alt går i én konteiner; både glass, metall og plast, forteller Kjersti Larsen Dalland.

Hun og familien har hytte på Spissøy i Bømlo kommune. Og selv om de er flinke til å sortere avfallet hjemme, blir det straks vanskeligere på hytten.

– De som bor her sorterer jo, men vi hytteeiere skal ikke sortere. Hvor er logikken i det, spør Dalland.

Dårlige muligheter for kildesortering på hytter

DÅRLIG TILBUD: – I dag er det ingen sorteringsmulighet her. Alt går i én konteiner; både glass, metall og plast, forteller hytteeier Kjersti Larsen Dalland.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Dårlig erfaring

Det er få muligheter for kildesortering ved hyttene i Sunnhordland, innrømmer driftsleder Arild Vik ved Sunnhordland interkommunale miljøverk (SIM).

De har imidlertid forsøkt kildesortering i hytteområdene tidligere, men vanene til hyttefolket var for dårlige.

– Det var med vekslende hell. Tidligere hadde vi konteinere for papir, restavfall og glassavfall. Men veldig ofte var papirdunken full av restavfall. Da måtte vi kjøre alt i samme bil likevel, forteller Vik.

Han påpeker at hytteeiere som ønsker å sortere, kan levere avfall på gjenvinningsstasjoner.

Dårlige muligheter for kildesortering på hytter

FORSØKTE KILDESORTERING: Arild Vik i Sunnhordland interkommunale miljøverk sier de har forsøkt kildesortering i hytteområdene, men at det var med vekslende hell.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Dårlige ferievaner

Familien Dalland har allerede vært en tur der i påsken. Men de synes det er frustrerende å dra langt for å sortere.

– Det hadde vært fint å kunne levere det her, sier Kjersti.

Selv om mange hytteområder har dårlige forhold for kildesortering, kan ikke nordmenn skryte av gode sorteringsvaner heller.

I en undersøkelse gjennomført av Grønt Punkt Norge i fjor, svarte én av tre nordmenn at de tok seg fri fra kildesortering i ferien.

– Vi er skuffet over at så mange legger igjen de gode vanene sine hjemme, sier administrerende direktør Jaana Røine i en pressemelding.

Dårlige muligheter for kildesortering på hytter

DÅRLIGE VANER: Ved en hyttekonteiner på Spissøy har noen lagt fra seg pappavfall ved siden av.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Varierende sorteringsmuligheter

Ifølge Røine skylder mange på dårlig tilbud. Og en ringerunde NRK har gjort, viser at flere hytteområder har mye å gå på.

– Vi har en god del returpunkter for papir, glass og metall, men ikke for plast. Noen steder er det bare konteinerpunkt for restavfall, medgir Torgeir Vestenfor i Hallingdal renovasjon.

– I dag er det stort sett henting av restavfall i konteinere. Noen steder er det sortering av papir, glass og metall, sier Kristian Lie i Sirkula, som tar hånd om avfall i Ringsaker, Hamar, Løten og Stange.

Både Lie og Vestenfor lover bedring i tilbudet. Det skal det også bli for hyttefolket i Sunnhordland.

Neste år kommer det glassdunker, og senere flere sorteringsmuligheter.

– Det er noe vi må love. Det er et krav både fra EU og norske myndigheter, at vi skal ha sortering på alt, også hytteavfallet, sier Vik.

Enn så lenge oppfordrer Grønt Punkt Norge folk til å ta med seg hytteavfallet hjem for å resirkulere det.