Hopp til innhold

Bokbåten reddet i siste liten – igjen

SV i Hordaland stilte ultimatum og krevde fortsatt liv for «Epos» under budsjettforhandlingene.

Bokbåten Epos

SIKRET FORTSATT DRIFT: Bokbåten «Epos» består, i alle fall inntil videre. I går sikret fylkespolitikerne i Hordaland midler til videre drift.

Foto: Noralv Pedersen / NRK

– Dette er et viktig tilbud, ikke minst til barn, sier Aud Karin Oen i SV til NRK etter at partiet onsdag ble enige med de tre posisjonspartiene Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet om budsjettet for Hordaland fylkeskommune.

– Brukte båten selv som liten

Dermed er den kjente bokbåten reddet fra nedleggelse nok en gang, etter at fylkesrådmannen foreslo å legge ned tilbudet fra 1. juli 2016 . .

Oen mener fortsatt drift er god merkevarebygging for bibliotektjenestene.

– Jeg har selv vært en av ungene som har besøkt «Epos», og de besøkene var med på å utvide min horisont da jeg var liten. Det tror jeg den fortsatt gjør, sier SV-representanten.

Det flytende biblioteket og litteraturhuset blir finansiert med midler fra fylkeskommunene i Hordaland og Møre og Romsdal.

Drift fra 2017 og videre avhenger av at begge fylkeskommunene fortsatt vil ta kostanden ved den unike båten.

Aud Karin Oen og Anne Gine Hestetun

ENIGE: SVs Aud Karin Oen og fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap)

Foto: Anders Ekanger / NRK

«Trivselsfylket» sa nei

Tidligere hadde også bokelskere i Sogn og Fjordane glede av båten, men fylkeskommunen der har valgt å kutte i tilskuddet til båten for å spare driftsmidler. I februar var det slutt , etter 52 år.

Kuttet i «trivselsfylket» gjorde båtens fremtid usikker, men begge de andre fylkeskommunene I februar var det slutt for å sikre fortsatt drift.

Båten, som har vært i drift siden 1963, har vært foreslått nedlagt en rekke ganger, men et sterkt engasjement fra brukerne og politikere har hver gang sikret fortsatt drift.

– Må bevares for enhver pris

Denne gangen engasjerte blant andre bergensforfatterne Chris Tvedt, Gunnar Staalesen og Stig Holmås seg i kampen.

– Et flytende bibliotek som kjører inn alle fjorder, kriker og kroker må tas vare på. «Epos» må bevares for enhver pris, sa leder i kulturutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune, Kristin Sørheim, til NRK tidligere i år.

SE FORFATTERNES KAMP FOR BÅTEN:

Forslaget om å legga ned Bokbåten Epos vert ikkje tatt godt i mot.