Hopp til innhold

Biden inspirerer eldre: – Han viser at vi er i stand til å jobbe lengre

Den anerkjente kreftforskeren Ole Didrik Lærum ble selv tvunget til å gå av med pensjon, og ble aldersflyktning til Danmark. Han mener valget av Biden er en vekker.

Democratic 2020 U.S. presidential nominee Joe Biden runs on the stage at his election rally in Wilmington

LØP INN: Joe Biden kom løpende inn på talerstolen etter at de største nyhetsorganisasjonene hadde erklært ham som vinner av presidentvalget 2020.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Da 77 år gamle Joe Biden var på vei til erklære seier over Donald Trump i presidentvalget, tok han bena fatt og løp mot talerstolen.

Bildet har gjort stort inntrykk på mange mennesker, og blitt en snakkis i sosiale medier.

For 80 år gamle Ole Didrik Lærum byr bildet på entusiasme rundt eldre og hvor lenge de kan stå i arbeidslivet.

– Valget av Joe Biden er helt fantastisk. At USA velger en president på snart 78 år, og at Biden har mot til å stille, viser hvordan vi kan gjøre det i Norge, sier Lærum.

Selv skulle han egentlig vært på kreftavdelingen på Rikshospitalet i København. Kun koronaen stopper han fra å arbeide.

Men i Norge fikk han beskjed om å pakke sammen, allerede for ti år siden. Han ble tvunget til å slutte i forskerjobben på Haukeland universitetssykehus pga. alderen. Men han nektet å bli pensjonist.

– Jeg elsker å jobbe, jeg blir sur og gretten uten arbeid. Jeg tror jeg er litt hyper, sier Lærum.

Ole Didrik Lærum

KREFTFORSKER: Ole Didrik Lærum blir inspirert av Joe Bidens seier i presidentvalget. Her fotografert under utdelingen av Abelprisen i 2008, da han var preses i det norske Videnskaps-Akademi.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Vil ha oppmykning av pensjonsregler

Men ikke alle kan bli aldersflyktning til land der reglene er annerledes, som Danmark. Lærum mener at valget av Biden bør være en vekker. Han mener at det er på tide å bli kvitt gamle holdninger til eldre.

– Vi trenger en oppmykning av pensjonsalderen i Norge. Den må heves ytterligere, og eldres ressurser må verdsettes høyere, sier han.

Han jobber selv i en forskergruppe med kolleger ned i 20-årene. Kombinasjonen mellom gammel og ung mener han gir gode forskningsresultater, og han peker på at amerikanerne også valgte kombinasjonen av gammel og ung i presidentvalget.

– Kombinasjonen Biden – Harris en genistrek. Det mektigste radarparet i verden består nå av en eldre og en yngre person, og de utfyller hverandre.

Kamala Harris og Joe Biden

UNG OG GAMMEL: – Kombinasjonen Biden – Harris en genistrek. Det mektigste radarparet i verden består nå av en eldre og en yngre person, og de utfyller hverandre, sier kreftforsker Ole Didrik Lærum.

Foto: ANDREW HARNIK / AFP

Jobblystne seniorer

Jobblystne seniorer i Norge fikk 2015 mulighet til noen ekstra yrkesaktive år, da ble øvre aldersgrense satt til 72 år.

Men hos Fagforbundet er det ingen iver for å øke aldersgrensen ytterligere.

– Det finnes absolutt attraktive arbeidstagere som er over 72 år, og vi ser ikke noe i veien for at en ansatt og en arbeidsgiver kommer frem til individuelle avtaler. Men vi er ikke tilhengere av å øke aldersgrensen. Tvert imot, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO.

– Kun en marginal andel eldre over 70 år ønsker å fortsette i full jobb, sier han.

Også Fagforbundet er skeptiske.

Steinar Fuglevaag er spesialrådgiver i Fagforbundet og har jobbet med pensjonsspørsmål i en årrekke. Han mener at det er ingen ting som tyder på at det kommer noen endringer med det første.

– Mitt inntrykk er at arbeidsgivere ønsker å ha styringsretten for når en ansatt skal gå av. Det er bekvemt med klare regler, sier han.

Han tror også at etter koronaepidemien, blir det nødvendig å få flere unge inn i jobb.

Trafikkvakt Andreas Bertelsen

TRAFIKKVAKT: Andreas Bertelsen gråt da han måtte slutte i jobben som nordsjøarbeider. Nå har han tatt seg deltidsjobb som trafikkvakt i Bergen.

Foto: Mette Anthun / NRK

Trafikkvakt og pizzarestaurant ble løsningen

Tidligere leder i pensjonistpartiet i Bergen, Turid Sveen, gir Lærum full støtte. Hun tar ofte selv vakter hos Pizzabakeren.

Hun mener den nye påtroppende amerikanske presidenten er godt bevis på at eldre kan jobbe lenge. Hun peker også på at levekårene i Norge har gått opp.

– 78 år er ikke så gammelt lenger. Her i Norge ser vi godt at mye har endret seg. Folk på 70 og 80 år løper på fjellet. Mange eldre kjeder seg og mange søker frivillig arbeid, for å ha noe meningsfullt å gjøre på, sier hun.

Andreas Bertelsen (70) har tatt seg deltidsjobb som trafikkvakt i Bergen, og priser den nye jobben.

– Jeg gråt den dagen jeg måtte slutte som nordsjøarbeider, sier Bertelsen. Det er kjekt å være ute blant folk igjen.

Han mener at det må legges til rette for at pensjonister kan jobbe deltid, og være til nytte i samfunnet.

– Der det er mulig, trengs ikke en øvre aldersgrense, sier han.

– Men hvem skal bestemme når du skal slutte?

– Jo, det er stort dilemma, hvem skal avgjøre? Hvem skal si at du ikke er god nok lenger, det er ikke godt å si, sier Bertelsen.