Hopp til innhold

Berge Gerdt Larsen vant ankesaken

Etter en nesten ti år lang rettsprosess, ble forretningsmannen frifunnet i lagmannsretten. – Endelig har man valgt å se bredere på saken og ikke brukt de nærsynte skattebrillene, kommenterer forsvarer.

Styreleder Berge Gerdt Larsen

FRIKJENT: I 2006 ble det satt i gang etterforskning mot Berge Gerdt Larsen (62). Han ble senere tiltalt for økonomisk utroskap og å ha skjult store pengesummer i utlandet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Forretningsmannen Berge Gerdt Larsen (62) fra Bergen er i lagmannsretten frifunnet for omfattende økonomisk kriminalitet.

I tingretten lød dommen på fem års fengsel, hvorav halvparten var betinget.

Det var dissens blant dommerne, skriver Bergens Tidende. Et flertall på seks av åtte gikk for frifinnelse.

– Foreløpig har vi knapt nok vært gjennom dommen. Men vi konstaterer med glede at lagmannsretten har fulgt vår argumentasjon, sier advokat Erik Ulvæseter, som er en av Larsens forsvarere.

Ti år lang sak

Saken, som blant annet omfatter grov økonomisk utroskap og brudd på ligningsloven, har vært behandlet i Gulating lagmannsrett i åtte måneder.

Etterforskningen mot investoren og den tidligere DNO-toppen fra Bergen startet helt tilbake i 2006. Ankesaken i lagmannsretten har pågått i åtte måneder.

Den kjente bergensinvestoren Berge Gerdt Larsen sto tiltalt for å ha tappet sitt eget selskap Larsen Oil & Gas for 20,5 millioner kroner.

Det skal han ha gjort ved å selge aksjer til underpris. Ifølge tiltalen hadde Berge Gerdt Larsen en skjult utenlandsformue på minst 645 millioner kroner.

– Nærsynte skattebriller

Et avgjørende spørsmål i saken har vært fastsettelsen av verdien på aksjene. Der faller flertallet ned på at den tiltalte investoren ikke betalte underpris – «også under hensyntaken av at også tvil om verdien skal komme tiltalte til gode».

I 2013 ble han dømt til fem års fengsel i tingretten, noe som fikk forretningsmannen til å reagere kraftig.

– Dommen er basert på synsing fra offentlig ansatte, tordnet Larsen etter dommen den gang.

– Endelig har man valgt å se bredere på saken ut ifra forretningsmessige vurderinger og ikke med de nærsynte skattebrillene som saken kanskje har vært preget av tidligere, sier advokat Ulvæseter til NRK i dag.

BAKGRUNN: Tiltalt for å skjult 645 millioner kroner i utlandet

Vurderer anke

Påtalemyndigheten, ved statsadvokatene Elisabeth Deinboll og Jan-Inge Wensell Raanes, ønsker ikke å kommentere dommen i detalj til pressen i dag.

– Vi vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere om dommen skal ankes. Det vil ikke bli gitt ytterlige kommentarer herfra før den beslutningen er tatt, skriver de i en pressemelding.