– Nærmere forsettelig drap enn dette, er det vanskelig å komme

SUNNHORDLAND TINGRETT (NRK): Den tiltalte (42) som er tiltalt for dødsvold, brukte et stolbein til å slå kameraten med, mener aktor. Han krever fengsel i sju år og seks måneder.

Tormod Haugnes

SÅR TVIL OM FORKLARINGEN: Aktor Tormod Haugnes stusser på flere ting ved tiltaltes forklaring.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

I Sunnhordland tingrett står en 42-åring tiltalt for dødsvold mot kameraten Torbjørn Bauge (50).

– Nærmere forsettelig drap enn dette, er det vanskelig å komme, sa aktor Tormod Haugnes i retten. Han la ned påstand om sju år og seks måneders fengsel.

Torbjørn Bauge (50) døde på en fest i Sagvåg på Stord i desember 2014, etter et slagsmål med kameraten, den tiltalte 42-åringen.

Han er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge, men nekter straffskyld og hevder han handlet i nødverge.

Voldsepisode på Stord i Sagvåg

DØDE AV SKADENE: Torbjørn Bauge (50) døde på en fest i Sagvåg på Stord i desember 2014, etter et slagsmål med kameraten, den tiltalte 42-åringen.

Foto: Henrik Mundal Andreassen / Sunnhordland

– Noe skurrer i forklaringene

Tiltalte hevdet i retten denne uken at både han og hans hustru ble truet på livet av avdøde, og at han da forsvarte seg.

Det domstolen skal ta stilling til, er om dette er nødverge som frifinner han, eller om han har gått for langt i nødvergehandlingen.

– Det er noe som skurrer på fakta her, noe i forklaringene, sa aktor til retten i torsdag.

Han stusser på flere ting. Blant annet hevder tiltalte at han svimet av etter at avdøde tok kvelertak på ham.

– Likevel var han raskt oppe og slo ned avdøde, en mann på over 100 kilo, sa aktor.

Tiltalte har også hevdet at han ikke brukte noen redskaper i slåsskampen. Men aktor mener tiltalte har brukt et stolbein til å slå kameraten med, og viser til et stolbein der det er funnet blodige fingeravtrykk av tiltalte.

Rettsmedisiner Inge Morilds forklarte dessuten i retten tirsdag at enkelte av skadene på avdøde var så store at tiltalte måtte ha brukt mer enn knyttnevene.

– Hadde han stoppet tidligere...

Tiltalte forklarte i retten at de hadde en hyggelig kveld sammen og at det ikke var noe krangling. Men etter at tiltaltes samboer gikk og la seg, skal avdøde blitt hissigere og hissigere.

– Jeg ble livredd. Han var svart i øynene, forklarte tiltalte i retten, og sa at han til slutt kastet seg over avdøde og slo ham gjentatte ganger.

Dette tok aktor opp i prosedyren og mente saken ville blitt lagt vekk eller henlagt om tiltalte hadde stoppet etter å ha slått avdøde ned som følge av konen ble angrepet.

– Men han stopper ikke der. Han sier selv at han observerte at avdøde var slått ut, men fortsatte likevel, sier Haugnes.

– Når du slår en hjelpeløs person, det i seg selv er nok til skjerpende omstendigheter. Jeg mener derfor at selv om vi ikke får klarhet i forløpet, har vi nok til å si at forklaringen til tiltalte ikke stemmer, fortsetter han.

Vil ha frifinnelse

Forsvarer Erik Lea vil ha frifinnelse for sin klient. Tiltalte nekter straffskyld og hevder han handlet i nødverge.

Advokat Erik Lea

FRYKTET FOR EGET LIV: Forsvarer Erik Lea vil ha frifinnelse for sin klient som hevder han fryktet for sitt eget liv.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Hvis han blir dømt må det «anses på mildeste måte», sa Erik Lea i retten.

Lea fortsatte med å hevde at tiltalte fryktet for sitt eget liv.

– Alt skjer i en blodtåke, en redsel hos tiltalte. Det står om livet, hans liv og konas liv. Tiltalte sin tanke var om avdøde fikk tak i ham, da ville utfallet vært motsatt.

Forsvarer volden

Erik Lea, forsvarer i dødsvold-saken på Stord, avsluttet rettssaken med fortsatt å hevde nødverge for tiltalte (42).

– Hva skjer med folk i ytterste nød? Jo, adrenalin. Ingen mennesker har kontroll på sitt eget adrenalinkick, sin egen redsel eller overlevelsesinstinkt, sa Lea.