Bedriftsleder (52) voldtok kvinne i 20-årene mens kjæresten hennes sov i samme seng

Bedriftslederen bestemte seg for å ha sex med kjæresten til en av sine ansatte etter en fest – og voldtok henne mens den ansatte lå ved siden av og sov. Nå er 52-åringen dømt til fire års fengsel.

Hytte i Bavallen

VOLDTEKT: Etter en fest oppsøkte 52-åringen rommet der kvinnen og kjæresten lå og sov i denne innleide hytten i Bavallen på Voss. «Planen hans var å vekke fornærmede, og få henne med ut av rommet for å ha sex med henne i stuen eller badstuen».

Foto: Google street view

Hendelsen skjedde i forbindelse med et arrangement på Voss sommeren 2017.

I november i fjor ble bedriftseieren og -lederen i selskapet som sto bak arrangementet dømt til fire års fengsel i Oslo tingrett.

Den 52 år gamle gifte trebarnsfaren fra Østlandet anket imidlertid dommen. Men han ble ikke hørt. Mandag avsa Borgarting lagmannsrett dom der de avgjorde skyldspørsmålet i saken.

Straffen på fire års fengsel blir opprettholdt. Bedriftslederen må også betale offeret, en kvinne i slutten av 20-årene, 150.000 kroner i oppreisning.

«Det er ingen holdepunkter for at fornærmede ønsket å ha sex med tiltalte», fastslår dommerne.

Kjæreste med ansatt i selskapet

Voldtekten skjedde om natten etter en fest i forbindelse med arrangementet på Voss.

Kvinnen var kjæreste med en ansatt i selskapet 52-åringen var både leder og eier av.

Kjæresteparet dro etter festen tilbake til en innleid hytte i Bavallen, der flere ansatte skulle overnatte. De hadde sex, før de sovnet.

52-åringen forklarte i retten at han dagen før hadde fått «et kyss på nakken som godnattklem» av kvinnen, og tenkt «wow».

– Hun ga ham ikke et kyss, og kan ikke huske å ha gitt ham en klem, sier kvinnens bistandsadvokat Hege Salomon.

«Fornærmede forklarte at hun av natur er tillitsfull og utadvendt, og pleier å gi klemmer uten at det er noe mer enn nettopp det», heter det i dommen.

Bestemte seg for at han ville ha sex

På festen dagen etter oppførte 52-åringen seg svært upassende, ifølge andre tilstedeværende.

Etter festen bestemte han seg, ifølge egen forklaring, for at han ville ha sex med kvinnen.

Han dro til hytten i Bavallen, der også han skulle overnatte. Kvinnen og kjæresten hadde lagt seg i en dobbeltseng på soverommet sitt.

«Planen hans var å vekke fornærmede, og få henne med ut av rommet for å ha sex med henne i stuen eller badstuen», skriver dommerne om mannens forklaring.

52-åringen gikk inn på soverommet til sin ansatte og kjæresten hans. Der begynte han å beføle kvinnen. 52-åringen oppfattet ifølge forklaringen at hun inviterte ham til å fortsette.

Da hadde han samleie med kvinnen, ifølge dommen, mens kjæresten lå og sov ved siden av.

Etter hvert begynte han «å innse at det var «galskap» [ ...], samtidig som det også var spennende».

Borgarting lagmannsrett

BLE IKKE TRODD: At kvinnen «skulle ønske å bli vekket for å ha sex med en bortimot ukjent mann som i realiteten var sjefen til den hun sov sammen med, er etter rettens mening nærmest utenkelig», skriver dommerne.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Kjæresten konfronterte sjefen

Kvinnen forklarte at hun hadde sovnet etter å ha hatt sex med kjæresten, og at hun våknet av å bli befølt.

Da hun så at det var lederen for selskapet kjæresten jobbet i, som hun så vidt hadde hilst på, dyttet hun ham vekk. Han forlot rommet, ifølge kvinnen.

Kvinnen forsøkte å vekke kjæresten, men han sov tungt. Noen dager senere fortalte hun ham hva som hadde skjedd.

Kjæresten konfronterte etter hvert bedriftslederen med opplysningene. Han nektet, men kjæresten skjønte at han løy, ifølge dommen. Da ble saken politianmeldt.

Senere, mens etterforskningen pågikk, hadde kjæresten og lederen et møte om saken, som kjæresten tok lydopptak av. Der fortalte 52-åringen også at han hadde gjort mer enn den befølingen kvinnen husket. Lydopptaket ble gitt til politiet.

– Nærmest utenkelig at hun skulle ønske å ha sex

Kvinnen forklarer at hun etter hendelsen følte fortvilelse og maktesløshet, og var redd for å ødelegge for kjærestens arbeidsforhold. I ettertid har hun slitt med posttraumatisk stressyndrom, konsentrasjon og hukommelsesvansker.

Forholdet mellom kvinnen og kjæresten ble etter hvert også ødelagt, ifølge dommen.

Lagmannsretten fastslår at 52-åringens forklaring om at kvinnen var «våken og innstilt på sex med det samme han ristet i henne» fremstår svært lite troverdig:

At kvinnen «skulle ønske å bli vekket for å ha sex med en bortimot ukjent mann som i realiteten var sjefen til den hun sov sammen med, er etter rettens mening nærmest utenkelig».

Mannens forsvarer Ole Petter Drevland sier til NRK at klienten hans er skuffet over dommen, og at han vil undersøke mulighetene for å anke til Høyesterett. En anke til Høyesterett kan gjelde straffeutmåling og feil i saksbehandling eller lovanvendelse, men ikke skyldspørsmålet.