Hopp til innhold

Barnehageansatt ble anklaget for overgrep og satt to måneder i fengsel – nå henlegges saken

Mannen i 30-årene ble pågrepet for voldtekt av et barn i barnehagen han jobbet i, og etter hvert mistenkt for straffbare handlinger mot totalt 13 fornærmede. Nå henlegger statsadvokaten saken, i strid med politiets ønske.

Bergen politistasjon

TATT PÅ VEI TIL JOBB: Mannen i 30-årene ble pågrepet på vei til jobb i barnehagen mandag 4. februar i år.

Foto: SIMON S. BRANDSETH / NRK

4. februar i år ble en mann i 30-årene som jobbet i en privat barnehage i Bergen pågrepet og siktet for seksuelt overgrep mot et av barna i barnehagen.

Overgrepet mot den fem år gamle gutten skulle ha skjedd i januar, i barnehagen. Mannen nektet straffskyld, men ble varetektsfengslet i fire uker, siktet for voldtekt av barn under 14 år.

Politiet varslet tidlig at flere av barnehagebarna ville bli avhørt, og 5. mars fortalte de i en pressemelding at siktelsen var utvidet til å gjelde også seksuell handling mot et annet barn. Mannen fikk fire nye uker i varetekt.

Men nå har påtalemyndigheten henlagt saken. Det bekrefter statsadvokat Trond Høvik overfor NRK.

– Saken er henlagt på bevisets stilling, sier Høvik.

Mistenkt for straffbare handlinger mot 13 barn

Mannen skal ha jobbet i barnehagen i flere år. Han ble pågrepet på vei til jobb om morgenen 4. februar. Politiet ransaket leiligheten hans og tok beslag i datautstyr.

– Mer enn ett barn hadde fortalt sine foreldre at den ansatte hadde foretatt en seksuell handling. Barnehagens ledelse ble informert, og gikk til politiet, som har gjennomført en grundig etterforskning med gjennomgang av telefoner og datamaskiner, og avhør av foreldre, barn og ansatte, forteller Høvik.

Gjennom etterforskningen fant politiet totalt 13 fornærmede, både i og utenfor barnehagen, forteller statsadvokaten.

Tre av disse, alle barnehagebarn, ble mannen siktet for straffbare handlinger mot.

Statsadvokat Trond Høvik

STATSADVOKAT: Trond Høvik.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Politiet ville tiltale

Politiet sin innstilling i saken var å ta ut tiltale mot mannen, blant annet for voldtekt mot barn under 14 år. Men politiet fant altså ikke tilstrekkelige beviser for at mannen hadde forgrepet seg på barna, ifølge statsadvokaten.

– Henleggelsen er basert på min vurdering av bevissituasjonen, sier Høvik.

– Vi er ikke der at vi mener vi har tilstrekkelige beviser til domfellelse.

– Ikke bevismessig grunnlag

Mannens forsvarer, advokat Kaj Wigum, er fornøyd med avgjørelsen.

– Vi har hele tiden ment at det ikke var bevismessig grunnlag for anklagen. Nå konstaterer vi at statsadvokaten mener det samme, sier han til NRK.

Bistandsadvokat for de fornærmede i saken, Cecilie Wallevik, sier de vurderer å klage på henleggelsen.

– De pårørende er skuffet over statsadvokatens beslutning. En klage til Riksadvokaten vil nå bli vurdert, sier Wallevik.