Hopp til innhold

Dette gjør du hvis barnet ditt blir bitt

Advarer mot «rambometoder» som å suge giften ut eller skjære vekk bittstedet.

Huggorm

LETT VINTER FOR ORMEN: – Det skal forundre meg mye om det ikke blir sett flere små huggormer i år enn de siste årene, mener Dag Dolmen, forsker ved NTNU.

Foto: Helen McLean

Selv om man tramper i bakken, går i støvler eller har solide langbukser kan man få seg et bitt av en huggorm i løpet av sommerhalvåret. Spesielt hvis man er barn. Et huggormbitt kan bety betydelige smerter for de minste av oss, men hvordan gjør vi det beste ut av det?

– Barn er spesielt følsome for huggormgiften, og det kan være greit å holde dem under observasjon med tanke på om alvorlige symptomer utvikler seg. Derfor skal et barn som er blitt bitt følges opp på sykehus, sier seniorrådgiver i giftinformasjonen, Lise Ringstad.

Barn er mer følsomme for giften enn voksne fordi de får i seg større mengde gift per kilo kroppsvekt.

Ro ned situasjonen - stress gjør smerten større

Lise Ringstad

- RO NED: Lise Ringstad, rådgiver i giftinformasjonen, ber voksne om å roe ned situasjonen hvis barn blir bitt.

Foto: Privat

Det verste man kan gjøre er å hause opp situasjonen. Blir barn bitt kan det hjelpe på smertene at barnet ikke opplever stress. Et råd er at man bør børe barnet.

– Ro helt ned situasjonen. Fysisk aktivitet og stress kan øke giftspredningen, og det ønsker vi ikke skal skje, sier Ringstad.

Selve bittstedet, som ofte er synlig med to små hull i huden, må for all del ikke berøres eller klemmes.

– La bittstedet være helt i fred. Man skal ikke benytte seg av rambometoder som å suge giften ut eller kutte bort bittstedet. Det skal man la være. La bittstedet være i ro, og hold gjerne legemsdelen høyt, er Ringstads råd.

Mild vinter = enkel overvintring

2014 kan bli et Mislikar du hoggormar, så er dette dårleg nytt . Allerede i februar fikk forsker Dag Dolmen ved NTNU Difor er det hoggorm-år som tittet frem fra hiet. Og nå får Dolmen inn meldinger om huggorm fra de fleste delene av Norge.

Forskeren mener den usedvanlig milde vinteren, spesielt langs kysten, vil gjøre at huggormen vil trives ekstra godt.

– Huggormen har det aldeles fortreffelig. På grunn av manglende kulde gjennom hele vinteren, har den ikke hatt noen særlige problemer med overvintringen.

– Kom deg vekk hvis du er for nær

Dag Dolmen

BLIR MANGE ORM I ÅR: Forsker Dag Dolmen ved NTNU, mener bestemt det blir flere huggormer i år, når vinteren har vært så mild. – Nyt synet, det er en fantastisk skapning, sier han.

Foto: NRK

Dolmen tror den milde vinteren vil føre til ekstra mange huggormer i den norske naturen.

– Det skal forundre meg mye om det ikke blir sett flere små huggormer i år enn de siste årene, mener Dag Dolmen, som ikke vil skremme folk fra å komme seg ut og nyte naturen. Og til å nyte huggormen.

– Stå og nyt synet! Det er en fantastisk skapning. Det vil si, hvis avstanden er mindre enn 10-20 centimeter, bør man trekke seg ganske raskt tilbake, sier forskeren.

Se når Newton leter etter huggorm:

Huggormen er den eneste giftige slangen i Norge. Hvor finnes de? Og hva gjør du hvis du støter på en?
Torgeir er huggorm-ekspert og han gir deg svar.