Astrids mange ansikter skremmer folk over hele verden

På dagtid jobber Astrid Møgster (26) som økonom. På kveldstid tryller hun seg om til zombier, klovner og skjeletter for sine 30.000 Instagram-følgere.

Astrid Møgster sminke

SKREMMENDE: For å lage skillet mellom «skjelettet» og sitt vanlige ansikt, bruker Astrid Møgster flytende latex og papir. Så begynner hun med ansiktsmaling og skygge. Prosessen kan ta opptil fire timer.

– Det er noen som synes det er litt skummelt, sier Astrid Møgster og ler.

26-åringen fra Austevoll, bosatt i Bergen, forteller om eldre mennesker som har irettesatt henne og sagt at «dette synes jeg ikke noe om!».

Men det er det veldig mange andre som gjør. 26-åringen har på kort tid blitt en av Norges dyktigste og mest kjente i sosiale medier innenfor «SFX makeup» – sminke med spesialeffekter.

Møgster har over 30.000 følgere på Instagram. Kommentarene strømmer inn fra hele verden fra folk som både lar seg imponere og skremme av ansiktene hun legger ut bilder og videoer av.

– Jeg har fått mye respons, særlig etter at en video i fjor ble delt av en side med åtte millioner følgere. Og nå rundt halloween er det ekstra stor interesse, forteller Møgster.

Drømmer om filmbransjen

Mange har spurt 26-åringen hvorfor hun jobber som økonom når hun er så dyktig med kost og pensel.

– Men det jeg «baler» med er vanskelig å holde på med profesjonelt. Dette er mest sånn «sosiale medier-sminke», og foreløpig er det en hobby, sier Møgster.

Drømmen er å være sminkør i en film. Men første mål er å få flere følgere på Youtube, der andre SFX-sminkører i dag er større.

Flere kosmetikkprodusenter sponser henne med gratisprodukter, men foreløpig har ikke Møgster tjent seg rik på sminkeferdighetene.

– Det er på Youtube man har størst sjanse til å tjene penger, men det er veldig tidkrevende å lage filmene, sier hun.

Bruker opptil fire timer

26-åringen har egentlig aldri vært særlig interessert i sminke. Men etter at hun litt tilfeldig deltok på et sminkekurs i 2013 og lærte litt om teknikker, begynte hun å leke seg med å kombinere disse med tegneferdighetene hun hadde fra før.

Ansiktsmaling og skygge er de viktigste ingrediensene Møgster bruker for å trylle seg selv om til skapninger som klovner, skjeletter og zombier. På de mest avanserte ansiktene bruker hun også latex, papir og fargede linser.

Disse ansiktene kan ta opptil fire timer å lage.

– Men man kan fint få det til mye raskere også. Det kommer an på hvor detaljert du gjør det, sier Møgster.

Halloween-tips

Hennes tips før halloween er å se på instruksjonsvideoer og prøve seg frem.

– Man kan helt fint bruke vanlig ansiktsmaling og eventuelt skygge. Bruker du en halvtime-time, så kan du få til mye kult. Vær kreativ, oppfordrer hun.

Selv skal 26-åringen på halloweenfest i København. Der dukker hun selvsagt ikke opp som seg selv.

– Jeg har lenge tenkt at det hadde vært gøy å gå ut på gaten og se hvordan folk reagerer. Nå skal jeg gjøre det i København, så det blir spennende å se hva som skjer, ler Møgster.

Slik lager Astrid Møgster et gresskaransikt: