Hopp til innhold

Norge krevde svar fra Israel om arrestasjon av norsk båt

– Uforståelig og uklokt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om Israels innreisenekt for norske aktivister.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Israels statsminister Benjamin Netanyahu

BA OM FORKLARING; utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: Ane Haavardsdatter Lunde, UD

Eriksen møtte den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, på Statsministerens kontor i Jerusalem søndag. Eriksen er på et tre dager langt besøk i Israel, Palestina og Jordan.

– Jeg formidlet vårt standpunkt om at vi opplever det som uforståelig at norske borgere som deltar i bistandsprosjekter, blir nektet innreise til Israel og områder på palestinsk side. Vi mener denne praksisen er uklok, sier Eriksen Søreide til NTB.

Ba om forklaring

I møtet med Netanyahu tok utenriksministeren opp Israels beslag av det norske skipet Kårstein.

Båten var på vei til Gaza med medisiner og medisinsk utstyr da den ble tatt i arrest av den israelske marinen sist helg. Mannskapet på 22, derav fem fra Norge, ble pågrepet og fengslet.

– Vi ba de israelske myndighetene om en forklaring på hvorfor skipet ble oppbrakt, hendelsesforløpet og maktbruken. Vi har fått forsikringer om at det vil vi få, og jeg formidlet at dette er noe som opptar og engasjerer oss på norsk side, sier Eriksen Søreide.

– Samtidig ble det fastholdt fra Israels side at det finnes andre veier inn til Gaza enn sjøveien.

Norges delegasjon og utenriksminister møter Israels statsminister

BLE LOVET SVAR: Norges delegasjon og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under møtet med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans delegasjon.

Foto: Ane Haavardsdatter Lunde, UD

Fortsatt kritisk til UD

Torstein Dahle er leder for Ship to Gaza Norway. Han er langt fra fornøyd med måten utenriksminister Ine Eriksen og UD har behandlet saken på.

– Utenriksdepartementet har fortsatt ikke tatt kontakt med noen av dem som var med på Kårstein for å høre deres versjon av det som skjedde, sier Dahle.

I dag sender Ship to Gaza Norway et brev til UD med kopi til de parlamentariske lederne på Stortinget der de tar opp måten mannskapet på Kårstein ble behandlet på.

– I denne saken setter norske myndigheter forholdet til Israel foran sikkerheten til norske sjøfolk, sier Torstein Dahle.

Torstein Dahle

IKKE IMPONERT OVER UD: Torstein Dahle er daglig leder for Ship to Gaza Norway.

Foto: Ship to Gaza Norway