Hopp til innhold

Åpner for at «Havnesjefen» kan få leve

En tysnesing med stort uteareal kan bli redningen for svanen «Havnesjefen». Mannen som ga svanen dødsdommen åpner nå for at Havnesjefen kan få leve.

Havnesjefen hos veterinær

BAK GJERDE: Svanen «Havnesjefen», her hos veterinær i 2015, kan igjen komme bak et gjerde. Denne gang på Tysnes.

Foto: Stine Mari Velsvik / NRK

Siste ord i svanesaken er ikke sagt. Etter at landbrukskontoret i Bjørnefjorden mandag vedtok at svanen måtte bøte med livet etter angrepet på en liten jente fredag, har debatten rast i Os. 8.232 underskrifter er i skrivende stund samlet på nettsiden underskrift.no.

Nå åpner landbrukskontoret for å la «Havnesjefen» leve. Men dette under visse betingelser.

I dag ble det gjennom lokalavisen Midtsiden kjent at tysnesingen Frode Storetvedt kan ta imot fuglen. Han har et inngjerdet uteområde på 1.400 kvadratmeter.

Frode Storetvedt

STORETVEDT: Frode Storetvedt fra Tysnes sier at han kan ta imot svanen og ha den under hegnet bak på bildet.

Foto: Privat

– Jeg har fått med meg debatten som har pågått om «Havnesjefen». Jeg tenker at man kan finne en mellomløsning mellom å la han ture frem slik han gjør nå, og avlive ham. Jeg har anledning, mulighet og fasiliteter til å ha svanen her, sier Storetvedt.

Storetvedt mener at situasjonen i Os ikke kan fortsette slik den er i dag.

– Hvis avliving er det som blir avgjort at skal til for å løse problemet, så må det gjøres. Men hvis det kan finnes en annen løsning, så er det veldig greit. Situasjonen slik den er i dag, kan i hvert fall ikke fortsette. Det er verken bra for innbyggerne i Os eller svanen selv.

Havnesjefen i Os

DØDSDOM: Den mye omtalte svanen i Os kommune fikk mandag dødsdommen. Her er Havnesjefen fotografert i 2012.

Foto: Jan Petter Svendal

Må få dokumenter på plass

Området har både saltvannsdammer og ferskvannsdammer. Storetvedt har drevet med fugl i 10 år, og har hatt svaner som har kommet inn gjennom Dyrebeskyttelsen og veterinærkontorer på Vestlandet.

Det er derimot ikke lov å holde ville dyr i fangenskap. Storetvedt må få papirene i orden før svanen kan flyttes.

– Vi er i dialog med Mattilsynet. Det er der avgjørelsen vil stå, tror jeg. Så blir det en definisjon om havnesjefen er vill eller tam. Det må Mattilsynet avgjøre.

I tillegg må Miljødirektoratet godkjenne flytting av fuglen, og landbrukskontoret i Bjørnefjorden må altså fatte et nytt vedtak.

Havnesjefens potensielt nye sted

Landbrukskontoret åpner for omgjøring

Hvis alle dokumenter faller på plass, kan fuglen – alene eller med familie – fraktes over fjorden.

– Det er et alternativ til det vi har vedtatt å gjøre. Vi kan ikke utelukke den muligheten såfremt det opplegget han presenterer er brukbart, sier Øystein Svalheim, landbrukssjef i Bjørnefjorden landbrukskontor.

– Er det bare for dere å fatte et nytt vedtak?

– Vi må få et forslag på bordet om hva han tenker å gjøre, også må vi vurdere det forslaget som kommer opp. Vi vil gjerne se på de tillatelsene han har fått fra Mattilsynet og Miljødirektoratet. Når vi har fått sett det, kan vi avgjøre om vi vil gå for den løsningen eller avlivingsvedtaket fra mandag.