Arbeiderpartiet tar tilbake makten i Odda

Høyre fikk ha ordføreren i fire år. Nå er alt tilbake ved det gamle i industribyen.

Linda Haugland Jondal og Roald Aga Haug

RØD JUBEL: 2. kandidat Linda Haugland Jondal og ordførerkandidat Roald Aga Haug skåler for resultatet i Odda. Ap går frem nesten elleve prosent i byen og overtar makten fra Høyre.

Foto: Tale Hauso / NRK

Vallogo

Arbeiderpartiet vokser 10,9 prosent i Odda, og ser ut til å kunne ta tilbake ordførervervet etter fire års «pause».

– Dette er veldig gledelig. Det ligger an til å bli et betydelig bedre resultat enn meningsmålingene har vist i år, og en kraftig fremgang siden forrige kommunevalg. Så dette ser ut til å bli en veldig fin kveld, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Road Aga Haug.

DETTE ER VALGRESULTATET FRA ODDA:

Odda grafikk

Arbeiderpartikandidaten holder ikke mye tilbake på spørsmål om han blir Hardanger-byens neste ordfører.

– Ja, i Odda kan du aldri være sikker. Men det ser veldig bra ut. Ser enda bedre ut enn jeg hadde trodd, sier Aga Haug, som før valget hadde et håp om å få inn ti eller elleve representanter i kommunestyret. Nå ligger partiet an til å få inn tolv, tre flere enn ved forrige valg.

John Opdal

GÅR AV: Høyres John Opdal innser valgnederlaget i Odda, og ønsker Ap tillykke med brakvalg.

Foto: Tale Hauso / NRK

I Odda må man ha minst 14 kandidater for å danne flertall. Ap trenger dermed bare støtte fra Rødt (2 representanter) eller Sp (2 representanter).

– Vi har snakket med flere parti i forkant av denne kvelden, og tenker at vi kan samarbeide både mot sentrum og mot venstresiden. Det er litt tidlig å si, men vi skal nok bruke nattetimene og de kommende dagene godt, sier Aga Haug.

Opdal ferdig som ordfører

Sittende ordfører John Opdal fra Høyre, innser valgnederlaget, og ønsker Aga Haug til lykke som ordfører.

– Det ser dårlig ut for mine sjanser til å bli ordfører. Ap har gjort et godt valg og fått tolv representanter inn i kommunestyret. Jeg må bare gratulere Ap og ønske Roald (Aga Haug) lykke til som ordfører, sier Opdal.

Han er derimot fornøyd med at hans parti, Høyre, går frem med to mandater i kommunestyret. Høyre gikk fram til over 20 prosent av stemmene, men taper etter all sannsynlighet likevel makten.