Uenige med forskningsministeren

Rektorer ved flere universiteter i Norge vil ikke utelukke akademisk boikott som virkemiddel.

Sigmund Grønmo

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen har blåst nytt liv i debatten rundt akademisk boikott.

Foto: Paul Sigve Amundsen / Amundsen, Paul S.

Regjeringen mener at norske universiteter bryter loven dersom de iverksetter en boikott. Men nylig sa rektoren på Universitetet i Bergen at han ikke vil utelukke en akademisk boikott av Israel.

– Man kan ikke prinsipielt gå imot enhver type boikott, sier Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB).

Denne uken blåste han nytt liv i debatten rundt akademisk boikott under en diskusjon i regi av Studentersamfunnet i Bergen. Selv om det ikke er aktuelt med en boikott av Israel nå, vil ikke Grønmo utelukke å ta i bruk et slikt virkemiddel.

Boikott av Sør-Afrika

– Akademisk boikott innebærer at man enten nedlegger forbud mot eller bestemmer seg for ikke å ha faglig eller annet samarbeid med akademiske miljøer ved andre institusjoner eller i andre land, presiserer Grønmo og trekker fram Sør-Afrika som et eksempel.

– Jeg er for eksempel tilhenger av den akademiske boikotten som hele Norge gjennomførte sammen med andre land av apartheidregimet i Sør-Afrika.

Tora Aasland

Minister Tora Aasland

Debatten om akademisk boikott blusser opp i Norge med jevne mellomrom. I høst oppfordret 34 ansatte ved NTNU i Trondheim til Israel-boikott . Da rykket statsråd Tora Aasland ut og sa at akademisk boikott av Israel er i strid med loven og noe hun tar avstand fra .

Men rektor i Bergen, Sigmund Grønmo, er uenig med forsknings- og høyere utdanningsministeren.

– De akademiske institusjonene, altså universitetene i Norge, har institusjonell autonomi og kan ikke uten videre instrueres av statsråden i slike spørsmål.

Flertall for diskusjon

Et flertall av universitetsrektorene støtter Grønmo i at man ikke kan avvise en boikott helt uten videre. Ved universitetene i Stavanger, Ås og i Tromsø er de åpne for å ta diskusjonen. Det er også rektor ved universitetet i Agder, Torunn Lauvdal.

– Jeg tror at jeg vil si som noen av mine kollegaer gjør, i noen graverende situasjoner må vi diskutere hva vi gjør.

Diskusjonen ved NTNU i høst endte til slutt med at styret sa nei til boikott av Israel . Det samme standpunktet har rektor ved Universitet i Oslo (UiO) hatt lenge.

– Det er fordi vi tror at vitenskapelige nettverk kan ha stor betydning ikke minst i konfliktsituasjoner og når det er behov for å påvirke politikken i et annet land. Vi ønsker altså å se en utvikling hvor vitenskapelige nettverk kan brukes positivt inn i politiske sammenhenger og da gir det ikke særlig mening å kutte over internasjonale forskningssamarbeid, sier rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen.

Ole Petter Ottersen

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo ønsker ikke akademisk boikott.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Kulturstrøm

 • «Ted Lasso» beste komiserie

  «Ted Lasso» ble kåret til beste komiserie under nattens Emmy-utdeling, og danket ut «Cobra Kai,» «Emily in Paris,» «The Flight Attendant,» «Hacks,» «The Kominsky Method» og «PEN15.»

  Jason Sudeikis, hovedrolleinnehaveren i «Ted Lasso», og Jean Smart fra «Hacks» vant de gjeveste skuespillerprisene i komediekategorien. Sudeikis er også produsent for serien, som handler om et mislykket Premier League-lag og deres amerikanske trener.

  Serien som kan strømmes på Apple TV+, var nominert i til sammen 13 kategorier.

  2021 Primetime Emmy Awards - Winners Walk
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Ny musikk frå A-ha

  Sju år etter førre album kjem A-ha med ny musikk neste år, melder VG.

  Då kjem det tolv nye låtar frå gruppa.

  Det skjer i forbindelse med musikkfilmen «True North», som blir ein livekonsert laga for film.

  Innspelinga skjer i Bodø i november, men musikken og filmen kjem først i neste år.

 • Emmy til The Queen's Gambit

  Netflix-serien «The Queen's Gambit» vant Emmy for beste miniserie. Serien handler om Beth Harmon som reiser rundt i verden og spiller sjakk i et mannsdominert miljø.