Hopp til innhold

Kald sommer ble gull verdt

Svømmehallsjef innrømmer at denne sommeren blir vanskelig å slå.

Haakon A. E. Johansen

FORNØYD: Daglig leder Haakon A.E. Johansen i AdO Arena innrømmer at den rekordkalde sommeren har vært gunstig for det nyåpnede milliardanlegget. – Det har vært så kaldt at barna rett og slett ikke har orket å bade ute, så da har de kommet til oss i stedet.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Vi ligger foran besøksprognosene for året. Det er nok på grunn av været. En slik sommer skal bli vanskelig å kopiere, sier daglig leder Haakon A.E. Johansen i AdO Arena.

Milliardanlegget Alexander Dale Oen Arena (AdO) på Nygårdstangen åpnet for publikumsbading 27. oktober 2014. Da hadde budsjettet sprukket med flere hundre millioner.

ADO Arena

STUPETÅRN: AdO har stupetårn med 10-meter, 7,5-meter, 5-meter, x1-metere, 2 halvmetersbrett og fire 3-metere med ulik svikt.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Håper å nå budsjettet

I sommer har besøket i AdO, i likhet med mange badeanlegg landet rundt, tatt seg gradvis opp i takt med de dårlige værmeldingene.

– Vi hadde 20.000 besøkende i juni. Hittil i år har vi hatt 170.000 innom, som er litt foran prognosen for hele året, sier Johansen til NRK.

Målet er 300.000 bade- og svømmegjester innen nyttår.

Vi har satt oss et ambisøst besøksmål for AdO første året, så vi er glade for at det har vært en kald sommer.

Helge Stormoen, kulturbyråd i Bergen

Årskortet i AdO (4800 kr) koster 1500 kroner mer enn årskort i de
gamle bydelsbadene (3300 kroner for voksne), noe som førte til en del kritikk fra brukerne.

– Dere har kjørt en del kampanjer og tilbud i løpet av våren og sommeren, hvordan ligger AdO an økonomisk?

– Vi har hatt priskampanjer, blant annet lunsjbading for studenter og pensjonister som vanligvis ikke ville besøkt oss. Vi ligger ikke så langt bak budsjettet. Nå i ferien har det vært mange barnefamilier her, men vi er et primært et svømme- og idrettsanlegg, minner AdO-sjefen om.

ADO Arena

STUPETÅRN: AdO har stupetårn med 10-meter, 7,5-meter, 5-meter, x1-metere, 2 halvmetersbrett og fire 3-metere med ulik svikt.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Glad for kald sommer

– Vi har satt oss et ambisiøst besøksmål for AdO første året, så vi er glade for at det har vært en kald sommer, uttalte kulturbyråd Helge Stormoen (Frp) til NRK i begynnelsen av juli.

Byråden mener det vil ta to-tre år å endre bergensernes svømmevaner.

– Jeg tror at ting tar tid før det går seg til, og folk har fått sjansen til å prøve anlegget og endret vaner. Om to-tre år kommer AdO til å være et glimrende anlegg for Bergens befolkning og svømmesporten. Vi vet at en av to ikke er i stand til å svømme 200 meter, og det er et paradoks når vi er en by som ligger ved sjøen. Svømming er kanskje den eneste sporten du kan dø av å ikke kunne, sier kulturbyråden.

Øker svømmesatsing for barn

Stormoen mener det er søkt av kritikerne å bruke årets NM-gullfangst, som var svak, som et bevis på at AdO-ikke gir resultater.

– Det blir litt søkt så kort tid etter åpningen. Lavrans Solli, som er en dyktig bergenssvømmer, har nå meldt overgang til Bærum. Brann som fotballag ble seriemestre i 2007, i dag spiller de i 1. divisjon. Brann Stadion og fasilitetene har ikke endret seg, men det handler heller om hvilket spillermateriale man har, sier Helge Stormoen.

Utover høsten skal Bergen kommune bruke AdO til å styrke svømmeopplæringen, blant annet ved å invitere skoleklasser og arrangere svømmekurs i høstferien.