Hopp til innhold

– Verditakst fører til klagestorm om skjulte feil og mangler

Hvor mye du får vite om din nye bolig, avhenger av hvor i landet du bor. Geografi kan avgjøre om du sitter igjen med en drømmebolig eller et boligmareritt.

Video Ulik informasjon ved boligkjøp

MÅLER OPP OG BEREGNER VERDI: Takstmann Johan Lauvås bruker om lag 15 minutter på å vurdere en 80 kvadratmeter stor bolig i Bergen.

I et opphetet boligmarked ser mange kjøpere på taksten som en trygghet, et dokument som skal fortelle deg om alt du selv ikke ser ved boligen du vurderer å bruke flere millioner kroner på å kjøpe.

– Når man skal ta en avgjørelse på ganske kort tid, stoler du på de papirene du får utdelt. Så ja, taksten danner grunnlaget for et bud, sier boligkjøper Stian Myklebust.

Siden han jakter bolig i Stavanger, får han en grundig teknisk takst å forholde seg til, gjennom en såkalt boligsalgsrapport. Andre steder er situasjonen en helt annen.

LES OGSÅ: Meglere ber takstmenn lyve

Takstmannen ferdig på 15 minutter

I Bergen og mange andre deler av landet er det sjelden av kjøpere får noe annet enn en verditakst å forholde seg til. I praksis skal takstmannen da ikke gjøre stort mer enn å måle opp og anslå verdi.

– 80 kvadratmeter er gjort på 15 minutter. Da har vi fått med oss alle overflatene og bemerket at et soverom er for lite. Jeg har ikke kontrollert for fukt og sånt, sier takstingeniør Johan Lauvås i Team Hordaland til NRK.no.

Boligsalgsrapport er vanlig ved boligsalg i Trøndelag og langs kysten på Sør- og Østlandet. I Oslo, Akershus, Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland er det derimot verditaksten som rår.

Grafikk takstløsning ved boligsalg

STORE FORSKJELLER: Grafikken viser utbredelsen av boligsalgsrapport i de forskjellige fylkene i Norge, oppgitt i prosent. Fylker merket rødt er stedene hvor verditaksten er fullstendig dominerende.

Foto: NRK

– Verditakst mest for å få lån

Disse fylkene dominerer også i klagestatistikken på skjulte feil og mangler ved boligkjøp. Protector Forsikring mener å kunne dokumentere at det i stor grad skyldes overflatiske verditakster.

– Som kjøper tenker man kanskje ikke over hvilke dokumenter som foreligger før mangelen oppstår, når det renner inn gjennom tak og gulv. Verditaksten sier ingenting om boligens tilstand. Det er ment som et verdidokument til banken for å få lån, sier direktør for skadeoppgjør i Protector, Mette Christensen Bernau.

LES OGSÅ: Advarer mot eierskifteforsikring

Meglerne: – Pris og gammel vane

Eiendomsmeglerne mener det er gammel vane og økonomi som gjør at verditaksten dominerer i mange deler av landet.

– Vi anbefaler alle våre kunder å bruke boligsalgsrapport, men det er et kostnadsspørsmål. Per i dag koster det dobbelt så mye som en verditakst. Jeg tror ikke markedet er godt nok opplyst om at verditakst er en ren overflatetakst, sier styremedlem Jard Berg i Norges Eiendomsmeglerforbund til NRK.no.

Justisdepartementet jobber for tiden med nye regler for boligsalg, hvor utfallet trolig blir at boligsalgsrapport blir obligatorisk ved salg av bolig.

– Dette er en regelendring som vi ønsker velkommen, sier Jard Berg.

LES OGSÅ: Slik får du 80-tallsbadet til å leve lenger