Hopp til innhold

Erna Solberg: – Tankene går til de rammede

Statsminister Erna Solberg innledet Høyres felleskonferanse med å rose redningsmannskapene i Lærdal, vie noen tanker til de rammede og minne om hvor sårbare vi er når ulykkene inntreffer.

Statsminister Erna Solberg lover lokalsamfunnet i Lærdal støtte etter brannen natt til søndag. Her blir hun intervjuet av NRKs Ann Kristin Liestøl på Høyres felleskonferanse.

Statsminister Erna Solberg lover lokalsamfunnet i Lærdal støtte etter brannen natt til søndag. Her blir hun intervjuet av NRKs Ann Kristin Liestøl på Høyres felleskonferanse.

I anledning Høyres felleskonferanse brukte statsminister Erna Solberg de første minuttene av sin tale til å vie oppmerksomheten til de rammede etter Lærdal-brannen.

– Dette er en veldig spesiell dag. Våre tanker går først og fremst til de som er rammet av den dramatiske brannen i Lærdal, til de som har mistet sine hjem og opplever å være i en veldig vanskelig og uforutsigbar situasjon.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Roser redningsarbeidere

– Våre tanker går først og fremst til de som har mistet sine hjem og opplever å være i en veldig vanskelig og uforutsigbar situasjon, innledet hun.

Her kan du lese alt om Lærdal-brannen.

I talen benyttet hun også anledningen til å rose alle som hadde bidratt i redningsarbeidet, både profesjonelle og de mange frivillige som deltok.

– I natt fikk vi mange helter i Lærdal. Jeg ønsker å gi en stor takk til alle som har stått på gjennom natten for å få situasjonen under kontroll og sikre at brannen ikke blusset opp igjen. Alt tilgjengelig mannskap hos nødetatene, ikke bare Lærdal, men omliggende kommuner hel til Bergen, har bidratt til å hente personell inn for å slukke den største brannen vi har sett på flere tiår, sa hun og fortsatte:

– Det er mannskaper fra forsvaret, sivilforsvaret og utrolig mange frivillige fra lokalsamfunnet som har gjort sitt ytterste gjennom natten for å slukke brannen. De har også bidratt til å begrense skadeomfanget, og sørget for, så langt vi vet, til tross for omfanget av katastrofen, at ingen liv er gått tapt.

Les også: Politiet: Forlat Lærdal sentrum

Les også: Øyvenvitne til NRK: – Det er helt grusomt

Les også: –Trist at dei må gjennom det same

Fullstendig utbrent

TOTALSKADD: Minst 23 hus skal være totalskadd i storbrannen i Lærdal natt til søndag. Over 300 personer ble sendt til sjekk på Lærdal sykehus.

Foto: Picasa / NRK

Her kan du se flere dramatiske bilder fra storbrannen i natt.

Vi står hverandre nær

Solberg minnet også om at innbyggerne i Lærdal har en vanskelig tid i møte. Spesielt de som har mistet sine hjem.

– Dette er en stor tragedie for Lærdal-samfunnet, som kommer til å prege bygden i lang tid fremover. Vi er et lite land hvor vi står hverandre nær og har sterk medfølelse når noe slikt rammer en bygd i Norge.

– Det kommer til å være vanskelig i ukene og månedene fremover, for kommunen og for de som ikke lenger har et hjem. Vi skal følge situasjonen tett for å bidra så godt vi kan for å finne gode løsninger.

Statsministeren understreket viktigheten av å la redningsmannskapene få arbeidsro.

– Viktig med god beredskap

– Justisdepartementet følger også situasjonen tett og ser hvordan nasjonale myndigheter følger opp. Det viktigste nå er at de som jobber på stedet får ro og mulighet til å få situasjonen under kontroll og ivareta de som er rammet sterkt.

Solberg avsluttet talen med å minne om hvor sårbare vi er og å gi ros til Lærdal-kommune for god beredskap.

– Storbrannene er en del av vår historie. Når uhellet er ute, været er dårlig, er vi sårbare for naturkrefter og ild. Det er viktig at vi passer på å ha god beredskap i årene fremover og sørger for å planlegge å ha gode planer for å møte slike situasjoner. Mye tyder på at kommunen (Lærdal) hadde gode planer for å møte denne situasjonen, avslutter Solberg.