Hopp til innhold

Øyvenvitne til NRK: – Det er helt grusomt

Martha Vindedal var skrekkslagen vitne til flammehavet som herjet i Lærdal i natt. Gråtkvalt forteller hun om den grusomme hendelsen hvor minst 23 hus er totalskadd.

Et titalls hus har brent ned i Storbrannen i Lærdal. Skremte beboere håper at deres hus ikke rammes.

TRIST SYN: Martha Vindedal var skrekkslagen vitne til flammehavet i Lærdal natt til søndag. Minst 23 hus skal være totalskadd i brannen og over 300 personer har vært til legesjekk på Lærdal sykehus.

Storbrannen i Lærdal natt til søndag har så langt ført til at minst 23 bygninger er totalskadd. 15 av disse er boliger. Her kan du se bilder av brannen og skadene.

Over 300 personer har vært innom sykehuset i Lærdal for sjekk og 90 skal være innlagt på sykehuset i Lærdal og i nabokommuner.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Helt jævlig

Over 100 brannfolk har bidratt i slukkingsarbeidet og alle tilgjengelige ressurser i Lærdal-kommune er satt inn i arbeidet med de berørte. Flere hundre personer er evakuert.

– Det er helt grusomt. Det føles bedre når jeg ikke ser lys av flammene nå som det er begynt å mørkne der nede. For noen timer siden var det helt jævlig, forteller øyenvitne Martha Vindedal til NRK.

Her kan du lese alt om Lærdal-brannen.

Politiet har sperret av et område i Lærdalsøyri fordi de frykter at flere gassflasker som tilhører en entreprenørbedrift skal eksplodere.

Martha frykter det verste, men foreløpig har hun ikke hørt noe om at huset hennes er blant de 15 skal være brent ned.

– Flammene spredte seg så fort og jeg ventet bare på at det skulle komme rapporter om at mitt eget hus var brent ned. De sier at det står, så jeg håper det stemmer, sier hun gråtkvalt.

Les også: Alle basestasjonar er utbrende - Telenor ber folk la vere å ringje

Les også: Politiet: Forlat Lærdal sentrum

Les også: Lærdal-ordfører: – Alle må ta vare på hverandre

Bror ringte

Hun ble gjort oppmerksom på brannen av broren sin.

– Han bor i Bergen og lurte på hvordan det gikk. Jeg hadde ikke fått med meg noe. Like etter ringte min mor. Da jeg kjørte til min bestemor så jeg det brant langt opp etter fjellveggen. Da jeg så gnistregnet ble det plutselig veldig skummelt, forteller Vindedal og avslutter slik:

– Da Røde Kors sa vi måtte evakuere så gjorde vi det. Siden har jeg ikke sett huset mitt.

Arild Førde er også blant de heldige som fortsatt har huset sitt i behold.

– Vi er blant de heldige som bodde på rett side i kveld, men det var en tøff opplevelse å se alt som gikk opp i røyk og tenke på alle vennene som har mistet alt de eier. Det er inntrykk som kommer til å sitte lenge, sier han til NRK.

Arild Førde, beboer Lærdal

HJALP KOMPIS: Arild Førde ble ikke rammet av Lærdal-brannen, men måtte hjelpe en kompis å berge ut eiendeler av et brennende hus. – Stort sett var vi fortvilet og lamslått.

Berget eiendeler

I flammehavet hjalp han sin ene kompis så godt han kunne.

– Jeg hjalp ham med å få båret ut eiendeler, men stort sett var vi fortvilet og lamslått. Det er tydelig at det som er skjedd preger folk og jeg blir tom for ord i en slik situasjon.

Han roser brannmannskapene og andre som deltok i redningsarbeidet.

– Bergingsmannskaper, brannfolk, sivilforsvaret og ambulansepersonell gjorde en enorm innsats. De sto på og jobbet utrolig effektivt. Det var håpløse arbeidsforhold med sterke vindkast som gjorde at dalen ble fylt med gnister. Det var en umulig oppgave å løse, sier Førde.

AKTUELT NÅ