– Stor fare for flyplass-streik

Det er stor streikefare på Flesland, Sola, Værnes og Bodø lufthavner fra søndag. Fagforeningen mener SAS planlegger streikebryteri.

FLESLAND

MULIG STREIK: Fra søndag kan det bli streik på blant annet Bergen lufthavn Flesland (bildet).

Foto: NRK

Fra søndag 5. februar kan bakkeansatte ved Flesland, Sola, Værnes og Bodø bli tatt ut i streik.

– Jeg er ikke optimistisk lenger. Det er stor fare for streik, sier forhandlingsleder i fagforeningen Junit, Bente Ørberg.

Fagforeningen Junit skal forhandle hos Riksmekleren lørdag, og ved brudd i forhandlingene, vil bakkeansatte tatt ut i streik, opplyser Avinor.

Det er snakk om ansatte i innsjekk og ombordstigning primært for SAS og Widerøe som kan bli tatt ut i streik. Totalt 154 ansatte kan bli tatt ut.

Bør sjekke inn på forhånd

Junit mener at arbeidstakerne har måttet nøye seg med lave oppgjør de siste årene, og ligger langt bak samfunnet ellers. Medlemmene ønsker nå å sette foten ned, skriver fagforeningen i en pressemelding.

– Det har i mange år vært lav lønnsvekst for de ansatte som jobber på bakken. Vi vil ikke ha konkurranseforskjell, men ha det likt for alle i denne gruppen, sier Ørberg.

Dette kan få konsekvenser for flytrafikken.

– SAS sine passasjerer må møte som normalt, men vi anbefaler imidlertid at man bruker automatiserte løsninger og har sjekket inn på forhånd. Det blir begrenset antall ansatte på jobb, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Anklager SAS for å planlegge streikebryteri

Johansen i SAS sier at de som kan bli tatt ut i streik er ansatt i Widerøe Ground Handling.

Når SAS vil håndtere egne fly under en eventuell streik, vil de ta inn eget bakkepersonell, som ikke er ansatt i Widerøe Ground Handling, og dermed heller ikke omfattet av streiken.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

MØT SOM NORMALT: Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, ber passasjerer møte opp som normalt selv om det skulle bli streik på søndag.

Foto: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no / BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

– Vi planlegger på tross av eventuell streik å gjennomføre vårt flyprogram som normalt. På de stasjonene, spesielt Trondheim og Bodø, vil vi forsterke vårt eget personell til å ta vare på de tjenestene som vi er nødt til å få på plass for å få flyene til å gå normalt, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Det mener fagforeningen at det er streikebryteri.

– Jeg var optimistisk inntil for to dager siden, da vi fikk høre at SAS Ground Handling på Gardermoen har skrevet mailer til de ansatte, og sagt at de kommer til å beordre folk rundt på stasjonene der Wideroe Ground Service nå streiker, dersom folk ikke går frivillig. Vi opplever det som utrolig provoserende og som streikebryteri. Når de gir slike signaler er jeg ikke optimistisk lenger, sier Bente Ørberg i Junit.

– Store forhåpninger om løsning

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, som er den andre parten i saken, ønsker ikke å kommentere forhandlingene i detalj.

Torbjørn Lothe, administrerende direktør NHO Luftfart

OPP TIL RIKSMEKLEREN: Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, sier saken nå ligger hos Riksmekleren, og at det er opp til han å lede prosessen videre frem til en løsning.

Foto: NHO Luftfart

– Det er ikke unormalt at man trenger hjelp fra Riksmekleren for å komme i mål med forhandlingene. Det har vært en krevende forhandling, men vi har store forhåpninger om å finne en løsning slik at vi unngår en streik, sier Lothe.

Han vil ikke gradere faren for streik.

– Nå ligger saken på Riksmeklerens bord, og da er det Riksmekleren som har ansvar for å lede prosessen videre slik at vi kan finne en løsning, avslutter Lothe.