Hopp til innhold

Her mener aktor at tiltaltes alibi sprekker

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): En hardt presset Donatas Lukosevicius er ikke registrert på den eneste bussen aktor mener han ifølge egen forklaring kan ha tatt på Monikas dødsdag.

Aktor og politiadvokatene i retten

PRESSER: Aktor Benedicte Hordnes mener det er et hull i den tiltaltes alibi for drapstidspunktet. Her med etterforskningsleder Sigurd Børve (til v.) og Tor Kallmyr fra Kripos.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Aktor Benedicte Hordnes presser den tiltalte 34-åringen om hans alibi for Monikas dødsdag.

Han har sagt at han tok en buss om morgenen eller formiddagen 14. november 2011, da Monika døde, fra Kalandseid til Bergen sentrum. I avhør har han forklart at han betalte kontant.

I sentrum gikk han innom Narvesen i Olav Kyrres gate og kjøpte et påfyllingskort til mobilen, før han gikk til Western Union i samme gate og sendte 2000 kroner til et familiemedlem i Litauen.

Politiet har hentet inn overvåkningsbilder som viser Lukosevicius på Western Union klokken 10.26, og på Bystasjonen i Bergen klokken 10.49. For første gang siden 11. november ble også telefonen hans tatt i bruk klokken 10.25 denne dagen.

Alt dette støtter opp om tiltaltes forklaring etter at han kom til Bergen sentrum formiddagen 14. november.

– Har problemer med forklaringen

Men påtalemyndigheten mener at Lukosevicius slett ikke var på Kalandseid om morgenen. De mener han var i Sund og drepte Monika Sviglinskaja (8).

– Vi har problemer med å følge forklaringen din, sa aktor.

– Av busser som gikk fra Kalandseid er det to aktuelle. Den ene gikk kvart over ni, den andre gikk kvart på ti. Og problemet er at du har sagt at du betalte kontant. Ingen av disse bussene har uregistrerte passasjerer, som det vil være hvis du betaler kontant, sa Hordnes.

Hun la til: – I 2011 kunne man ikke kjøpe billett på mobil.

Dessuten viser trafikkdata fra kollektivselskapet Skyss at 09.45-bussen var forsinket, og at Lukosevicius dermed ikke ha kunne tatt denne bussen, fordi det er registrert bruk av bankkortet hans i en minibank i Bergen sentrum på et tidspunkt da den ennå ikke var kommet til Bergen sentrum.

Hordnes peker også på at minibanken han brukte ligger på andre siden av Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum enn den 34-åringen har forklart at han gikk på vei til Western Union.

Donatas Lukosevicius i retten

TOK BUSS: Donatas Lukosevicius hevder han var hjemme på Kalandseid da Monica (8) ble drept.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Vil ikke prate meg inn i mer tull

Den tilaltes forsvarer Aasmund Sandland brøt inn og etterlyste et spørsmål fra aktor da hun gikk gjennom overvåkningsbildene, minibankregistreringen og opplysningene om bussrutene.

– Har du noe kommentar til at det ikke er noen uregistrerte passasjerer? spurte så Hordnes.

– Hvis man skulle legge det til grunn, så ja. Hvis man skulle tilbake til den dagen, så… Ja, da kunne det være det at jeg var uregistrert, svarte tiltalte.

– Men det var ingen uregistrerte på bussen. Da må du ikke ha betalt, og du har sagt at du har betalt, kontret Hordnes.

– Når man går inn den andre døren, er det en stor mulighet for at den som går gjennom døren, ikke blir registrert. Da kan man reise uten å betale, sa Lukosevicius.

– Men du har jo forklart at du betalte kontant, og det gjør man jo til sjåføren?

– Jeg aner ikke… Nå tror jeg vi lar det bare ligge sånn og lar være å kommentere og ikke prater meg inn i mer tull, sa Lukosevicius.

Ba om å få bytte tolk

Han ønsket deretter å bytte på de to rullerende tolken i retten.

– Hvis du ikke kan oversette riktig alt det jeg sier, tror jeg det er best at vi bytter tolk, sa Lukosevicius, etter at den aktuelle tolken hadde bedt ham gjenta deler av et utsagn.

På slutten av dagen fikk forsvarer Aasmund Sandland anledning til å stille spørsmål til sin klient.

– Har du noen antagelse om hvor lang tid det tar å komme dit med buss fra Kalandseid til Sund?

– Med bussen tar det i hvert fall to timer, svarte Lukosevicius.

Sandland spurte så om hva tiltalte gjorde om kvelden før drapsdagen. Lukosevicius sa at han så på TV sammen med husverten på Kalandseid omtrent til midnatt.

Påtalemyndigheten mener Monika (8) ble drept i Sund rundt klokken 08:45 neste morgen. Men det finnes ingen dataspor som verken bekrefter eller avkrefter at den tiltalte kan ha reist til Sund i tidsrommet mellom midnatt og 08:45.