Hopp til innhold

– Innvandring redder distriktene

Arbdeidsinnvandring var den største årsaken til folkeveksten i Hordaland i fjor.

Stian Ludvigsen

GLEDELIG: Stian Ludvigsen mener særlig distriktene nyter godt av innvandringen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Uten innvandring hadde utviklingen i Hordaland stoppet opp.

Det sier Stian Ludvigsen, analytiker i Hordaland Fylkeskommune.

Han gleder seg over at det i 2011 kom 4000 nye innvandrere til fylket. Mange av disse er arbeidsinnvandrere. Av alle de 33 kommunene i Hordaland var innvandring den viktigste årsaken til folkevekst i 23 av dem.

Redder distriktene

Innvandringen bidrar med folkevekst og arbeidskraft til de kommunene som tidligere var fraflytningskommuner og som slet med å opprettholde folketallet, sier Ludvigsen.

Liv Kari Eskeland

Arbeidsinnvandring er avgjørende for Stord mener Liv Kari Eskeland som er ordfører i kommunen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Utenom Bergen var Stord og Fjell de kommunene i fylket som tok i mot flest innvandrere i fjor. Stord-ordfører, Liv Kari Eskeland gleder seg over at mange fra utlandet velger å bosette seg også utenfor Bergen.

– Bedriftene på Stord er helt avhengige av arbeidsinnvandring for å få hjulene til å gå rundt. Vi har foreksempel ikke mulighet til å rekruttere nok ingenører her lokalt. Derfor er vi helt avhengige av å satse på arbeidsinnvandring fra foreksempel europeiske og asiatiske land, sier Eskedal.

LES OGSÅ: Tysnes ønsker flere innvandrere

Mer innvandring i fremtiden

Det er lite som tyder på at det vil komme færre innvandrere til Hordaland og resten av landet i årene fremover, skal vi tro analytiker Stian Ludvigsen.

– Kombinasjonen av den økonomiske krisen i Europa og den sterke norske økonomien gjør at det er vanskelig å tro noe annet enn at denne utviklingen bare vil fortsette i årene fremover. Det bør være godt nytt for kommuner som ønsker å fortsette folkeveksten, avslutter Ludvigsen.