Hopp til innhold

– Hjemmene til folk ligger og flyter på fjorden

Langs Sørfjorden i Hardanger ligger rester av husene som natt til onsdag ble tatt av flommen. Blant alt skrotet, finner Per Magne Eikeland fra Røde Kors noen verdifulle skatter.

Røde Kors leter etter private eiendeler og leverer tilbake tingene de har funnet til dem som har mistet huset etter flommen i Odda.

SE VIDEO: Frivillige fra Røde Kors leverer tilbake verdifulle eiendeler til de som mistet huset sitt i flommen på Vestlandet.

Per Magne Eikeland Røde Kors

FANT MALERI: Blant alle vrakrestene som ligger og flyter langs Sørfjorden, fant Per Magne Eikeland fra Røde Kors et familiebilde.

Foto: Oddgeir Berland Øystese / NRK

Bjørn Arild Fjeldsbø og Per Magne Eikeland i Røde Kors har tatt seg fri fra jobb for å lete etter folks private eiendeler på Sørfjorden i Hardanger.

Det de leter etter er uvurderlig og uerstattelig.

– Vi syns det er viktig å bidra som et lokalsamfunn, og at alle stiller opp og hjelper hverandre når katastrofer rammer oss, sier Fjeldsbø til NRK.

  • SE EIENDELENE DE FANT I VIDEOEN ØVERST I SAKEN

Fant maleri

Odda er blant bygdene som er hardest rammet av flommen på Vestlandet. Fem hus har røket i Opoelven, mens flere kan bli revet fordi deler av grunnen under dem er vasket vekk.

På Sørfjorden flyter rester av husene som ble tatt av flommen, men midt i blant alt skrotet finner Eikeland i Røde Kors noen få skatter.

– Bare å finne dette familiebildet er verdt turen. Det er verdt å ta fri en dag fra jobb for å finne en slik verdifull ting. Hvis dette kan bety noe for noen, så er det fantastisk, sier han.

Flom Odda

PINNEVED: Husene som ble tatt av flommen er slått til pinneved og drifter på Sørfjorden i Hardanger.

Foto: Oddgeir Berland Øystese / NRK

Opoelva tok med seg alt. Et og et halvt døgn etter ekstremværet, er Hardanger på sitt mildeste. Men beviset på raseriet i naturen er fortsatt tydelig.

– Jeg tenker på alle de som har mistet alt dette, det har jo vært hjemmene og husene til folk, også ligger det her på fjorden, sier Fjeldsbø.

– Gjør folk glade

Sammen har de to frivillige levert tilbake eiendeler til de som mistet huset sitt i flommen.

– Det er ikke mye vi har funnet, men et eller annet bilde og fotoalbum kan gjøre folk fornøyde og glade, sier Fjeldsbø.

75 beboere i Odda har blitt evakuert på grunn av flommens herjinger. I dag får noen av dem flytte hjem.

I første omgang er det området på Hjøllo som er vurdert som trygt nok. I tillegg får enkelte av beboerne i Opovegen ta seg inn i husene sine og hente eiendeler.

Bjørn Arild Fjeldsbø

LETER: Bjørn Arild Fjeldsbø i Røde Kors leter etter private eiendeler på Sørfjorden i Hardanger.

Foto: Oddgeir Berland Øystese / NRK

Men ikke alle får flytte hjem. Det er fortsatt fare for at hus kan rase i elven og 35 personer er fremdeles evakuert. Kommunen sørger for overnatting for dem som ikke har fått flytte tilbake.

– Vi har fortsatt to hus som står ute på kanten. Det er en viss risiko for at disse går i elven. Men i morgen vil NVE gå i gang med sikringsarbeid, sier Odda ordfører, John Opdal.

Skal fjerne vrakgods

Kystverket har i løpet av de siste dagene mottatt en rekke meldinger om gjenstander som ligger og flyter i Sørfjorden som følge av flommen. Kystverkfartøyet MS ”Vestfjord” er nå på vei til Odda for å fjerne vrakgods i området.

− I lys av hendelsene som nå skjer er det viktig at vi alle bidrar aktivt med å redusere konsekvensene av skadeomfanget. Dette er viktige skipsleder med mye industrivirksomhet og skipstrafikk, sier

I går sendte Kystverket ut navigasjonsvarsel til skipsfarten om drivende vrakgods i fjordene på Vestlandet. Det er observert spesielt mye vrakgods etter bygninger og innbo i Hardangerfjorden og Sognefjorden.

Hvis det ligger elementer å flyter i fjorden kan disse være farlige for skipstrafikken. Vi drar nå til Sørfjorden for å rydde opp, slik at skip kan seile trygt i området, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.

Slått til pinneved under flaumen

SKADE: Flommen sine herjinger på Vestlandet har trolig gjort skade for minst 100 til 150 millionar kroner. Mange skader er framdeles ikke rapportert inn.

Foto: Arne Veum