– Gravide får for sterk ultralyd

Ny doktoravhandling viser at ultralyd med høy intensitet kan påvirke fosterets hjerne. – Vi kan få like gode målinger ved å bruke en tidel av energien, sier overlege Ragnar Kvie Sande.

Illustrasjonsbilde fødende

MENER STYRKEN KAN KUTTES: Ny doktoravhandling hevder at dagens ultralyd utføres med langt kraftigere intensitet enn nødvendig.

Foto: NTB/arkiv / Scanpix

Tidligere forskning viser at barn som er blitt utsatt for ultralyd under svangerskapet, har større sannsynlighet for å bli venstrehendte enn andre barn. I sin doktoravhandling ved Universitetet i Bergen, hevder Sande at styrken på ultralyden bør kuttes drastisk.

– Det å være venstrehendt er ikke noe stort handikap, men det sier noe effekten det har på hjernen - og det får deg tenke, sier Sande, som til daglig jobber som gynekolog ved Stavanger universitetssykehus.

LES OGSÅ: SV vil ha tidlig ultralyd | «Eg følte eg var rar og egoistisk fordi eg ikkje greidde å ta abort»

Frykter ukjente effekter på hjernen

Fordelen med høy intensitet på ultralyden, er at det gir klarere bilder. Hittil er det ikke påvist andre endringer på foster, men forskeren spør seg om den høye intensiteten også kan ha andre effekter på hjernen som hittil ikke er kjent.

– En kan bruke omtrent en tidel av energien det er vanlig å bruke i dag og likevel få gode nok målinger. Skal man se på veldig kompliserte ting, kan det være nødvendig med så kraftig ultralyd. Men til vanlige målinger, er en tidel nok, hevder Sande.

Mener Sande overdriver faren

Seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved Stavanger universitetssykehus bekrefter at risikoen for å bli venstrehendt øker ved bruk av ultralyd, men er ellers skeptisk til utspillet fra kollega Ragnar Kvie Sande.

– Jeg mener han fokuserer for mye på at ultralyd kan være farlig. Venstrehendhet er eneste effekten som har vært påvist, sier Eggebø til NRK.

Kristin Standal Søvik er gravid i 22. uke. Hun er ikke blitt skremt fra å ta ultralyd av fosteret under svangerskapet.

– Hvis det å bli venstrehendt er eneste risikoen, er jeg ikke så redd, sier hun.