Hopp til innhold

Kaller Smith-Sivertsens inntreden et kupp

SV mener Martin Smith-Sivertsens inntreden i bergenspolitikken minner om et kupp, når 170 medlemmer i Høyre velger byrådsleder i en kommune med 270.000 innbyggere.

Martin Smith-Sivertsen

– ET KUPP: SV mener byrådslederskiftet i Bergen kan sammenlignes med et kupp. – Jeg ser ikke noen demokratisk utfordring i dette, sier påtroppende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Ragnhild Stolt-Nielsen går av

GIKK AV: Litt før klokken 14 onsdag meldte Bergen kommune at Ragnhild Stolt-Nielsen formelt fratrådte som byrådsleder.

Foto: Bergen kommune

Allerede før Martin Smith-Sivertsen med rundt 60 prosent av stemmene ble valgt til byrådslederkandidat på Høyres nominasjonsmøte i går kveld, sa Frank Aarebrot at det ville være brudd på parlamentariske regler dersom Smith-Sivertsen overtar for Ragnhild Stolt-Nielsen nå.

– Det er faktisk slik at de bergenske velgerne skal bestemme om de liker Smith-Sivertsen eller ikke, før han blir bystyrerepresentant. Du kan ikke koble ut velgerne i en demokratisk prosess og si at dette er bare Høyre sin business, og ingen andre sin, sa professoren i sammenlignende politikk til NRK i går.

Aarebrot oppfordrer opposisjonen i Bergen til å «protestere vilt». Mens Arbeiderpartiet avventer, tar SV oppfordringen.

– Jeg holder på å gjøre litt undersøkelser rundt dette nå. Det er jo veldig spesielt at han blir byrådsleder uten å være valgt inn i bystyret, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

– Hvis en ser dette utenfra med tanke på demokratiets grunnregel om at en skal være valgt av folket, virker det nærmest som et kupp, sier Oddny Miljeteig (SV).

Ikke brudd på parlamentariske regler

Robert Rastad

BER AAREBROT ROE SEG: Kommunaldirektør Robert Rastad.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Men noe brudd på de parlamentariske reglene er det ikke, ifølge kommunaldirektør Robert Rastad.

Ragnhild Stolt-Nielsen gikk onsdag ettermiddag formelt av som byrådsleder. Når er det opp til ordfører Trude Drevland å peke på arvtakeren. Det blir Martin Smith-Sivertsen, som altså ikke er demokratisk innvalgt i bystyret for Høyre.

– Det står ingenting i loven om at byrådslederen må utgå fra bystyret, sier Rastad.

Han påpeker skillet mellom parlamentarismen på nasjonalt nivå og kommuneparlamentarismen. Sistnevnte er forankret i kommuneloven.

– Vi er med våre 14 års erfaring med parlamentarisme nå kommet i en helt ny situasjon i Bergen. I slike sammenhenger har vi kontakt med Oslo, som har hatt parlamentarismen lenger. Der har Stian Berger Røsland gått inn som byrådsleder på den måten som nå kan skje i Bergen, og slik sett etablert en praksis i kommuneparlamentarismen, sier Rastad.

– Aarebrot må moderere harseleringen

Martin Smith-Sivertsen

KLART FLERTALL: Martin Smith-Sivertsen venter på opptellingen av stemmene. Han fikk 103, rivalen Ragnhild Stolt-Nielsen 66.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Rastad er svært tydelig på at han synes lite om Aarebrots kritikk.

– Vi må skille mellom nasjonal og kommunal parlamentarisme. Aarebrot er hjertelig velkommen til å ha sin fortolkning av dette, og det er en interessant diskusjon. Men en endring i kommuneloven er ikke noe vi skal ha en debatt om i Bergen kommune nå. Jeg synes Aarebrot kan moderere sin veldig klare harselering med Bergen, sier kommunaldirektøren.

For to år siden endret Bergen det parlamentariske systemet sitt, slik at bystyret ikke lenger må vedta hvem som skal være ny byrådsleder. Selv om Smith-Sivertsen medgir at det som nå skjer ikke er en ideell måte å utpeke en byrådsleder på, mener han det demokratiske aspektet blir ivaretatt.

– Byrådslederen må uansett ha tillit i bystyret. Og hvis ordføreren spør meg, så forutsetter jeg at jeg har det. Jeg ser ikke noen demokratisk utfordring i dette, sier Smith-Sivertsen.

– Strider mot grunnleggende demokrati

Men det er det altså andre som gjør.

– Lederen i Utdanningsforbundet i Bergen skriver på Facebook at Bergen nå har blitt den kommunen i Hordaland der færrest har stemmerett. Når rundt 170 personer i Høyres representantskap bestemmer hvem som skal bli byrådsleder i en by med 270.000 innbyggere, synes jeg det er veldig presist beskrevet, sier Oddny Miljeteig.

Oddny Miljeteig

– UDEMOKRATISK: Oddny Miljeteig mener innsettelsen av Martin Smith-Sivertsen er udemokratisk.

Foto: NRK

Med den gamle parlamentarismen måtte mindretallsbyrådet Høyre og Frp fått støtte fra flere partier for å få på plass den nye byrådslederen gjennom et bystyrevedtak.

Miljeteig medgir at kommunen etter loven er i sin fulle rett til å innsette Smith-Sivertsen, men mener det som nå skjer viser at den ikke fungerer i et lokaldemokrati.

– SV er fryktelig imot denne ordningen, der intrikate jusformuleringer setter folkestyret ut av spill. Det ligger også en form for stormannsgalskap i at ordføreren skal peke ut den nye lederen, på samme måte som Kongen, sier Miljeteig.

Hun ønsker en debatt om lovverket, og ber de andre partiene markere sin motstand i tiden frem mot innsettelsen.

– Det er for galt at Høyre skal få lov til dette av Frp, Venstre og kanskje også KrF, når det strider mot grunnleggende demokratiske prinsipper, sier Miljeteig.