Hopp til innhold

200-års flom på Voss - fryktet bro ville kollapse

Et kriseteam er satt ned som følge av det som blir en 200-års flom på Voss. Ordføreren ber folk om å holde seg inne – og en viktig bro sto i fare for å bli ødelagt.

Langebrua stengt

KAN KOLLAPSE: Langebrua midt i Voss sentrum kan bli tatt med av vannmengdene i Vossovassdraget, frykter politiet. Nå er broen stengt.

Voss-ordfører

BER FOLK HOLDE SEG INNE: Ordfører på Voss, Hans Erik Ringkjøb, ber folk om å holde seg innendørs til flommen har roet seg.

Foto: Siri Kleiven Strøm

Oversvømmelsene på Voss vokser i omfang. Det ble tidligere i dag varslet om 50-års flom, men nå er det altså 200-års flom på Voss.

Ordfører Hans Erik Ringkjøb har nedsatt en krisestab i kommunen for å håndtere situasjonen. Ringkjøb ber folk om å ta sine forholdsregler og ikke reise ut, med mindre det er strengt nødvendig.

– Vi ber spesielt om at folk holder seg unna elver, siden det er ekstreme krefter i sving. Folk bør helst holde seg innendørs i kveld. Situasjonen er alvorlig, sier ordføreren.

Flom på Voss

BLE TATT AV ELVA: Sent i ettermiddag ble Tintrabrua tatt av vannmengdene. Gangbroen ved Prestegardsmoen er som et landemerke å regne i Voss. Bildet er tatt like før broen knakk og deler av den ble revet med i Vosso-elven.

Foto: Synnøve Stalheim Mørkve

Fryktet brokollaps

I Voss sentrum ble i kveld Langebrua stengt. Årsaken er at elven står like oppunder brokonstruksjonen.

Broen ligger like øst for sentrum og Hardangervegen går over elva Vosso på stedet.

Politiet opplyste tidligere i kveld til NRK på stedet at de fryktet at broen kunne bli ødelagt eller revet med av vannmengdene.

– Det var snakk om en container som lå og fløt i elven og som vi fryktet kunne ødelegge broen i det den passerte. Men den forsvant under broen uten å treffe, sier operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland-politiet.

Broen vil likevel bli stengt til onsdag for sikkerhets skyld.

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Reporter Siri Kleiven Strøm rapportere fra Voss i Dagsrevyen i kveld.

Strømmen nede flere steder

Både Bergensbanen og E16 er stengt.

– Alle tilkomster til og fra Voss er stengt. Vi vil ikke at folk skal gå ut og utsette seg for risiko nå. Det er og fare for ras, sier ordføreren.

Strømmen er nede fra Palmafossen til Evanger som følge av flommen. Voss Energi har koblet ut strømmen. Grunnen er at transformatorer er kommet under vann. Ingen av disse vil bli koblet inn igjen før vann-nivået har gått ned og energiselskapet har fått rengjort nettstasjonene og de elektriske anleggene.

– Folk på Voss må være forberedt på at strømmen kan forsvinne og at den kan være vekke en god stund på grunn av flommen.

– Hvor lenge kan den situasjonen vedvare?

– Det vet vi ikke. Men det kan kanskje ta et døgn. Men det er vanskelig å si, sier ordføreren.

Se NRKs helikopterbilder fra Voss tidligere i kveld:

Flommen 28. oktober ligger an til å bli en 200-årsflom. Se NRKs helikopterbilder fra Vossevangen tirsdag kveld.

SE VIDEO: NRK var i helikopter over Vosso og Vossevangen sent i ettermiddag. Se bildene av det som kan bli en 200-års flom.

Kommunen: – Følg med

I tillegg til ordførerens advarsler har Voss kommune sendt ut en pressemelding for å informere om situasjonen i kveld. De ber folk følge med og være oppmerksom på mulige ras og tette stikkrenner i sitt nærområde.

Kommunen opplyser at inn- og utfart til Voss er mer eller mindre stengt og at det ikke er tilrådelig å ferdes på veiene i kveld.

Langebrua i Voss sentrum er nå stengt på grunn av flommen, opplyser politiet.

Se bildeserie av uværet i Hordaland i dag: