Hopp til innhold

- Ideologi ikke lenger viktig for lokalpolitikken

I Odda sikrer trolig Rødt at Gard Folkvord (Ap) må gi fra seg overførerkjedet til Høyre. - Fiendskap mellom de politiske partiene er visket ut, sier valgforsker.

Gard Folkvord

BLIR TROLIG ERSTATTET: - Jeg ble veldig overrasket, sier Ap-ordfører Gard Folkvord

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Samarbeid mellom tidligere bitre fiender har blitt vanlig i lokalpolitikken. I Odda vil Rødt trolig sikre at en borgerlig koalisjon tar over i den Ap-kommunen. I Kvinnherad har Senterpartiets ordførerkandidat brutt ut av partiet etter valget for å kunne samarbeide med Fremskrittspartiet. I Os kommune inviterte en samlet opposisjon Høyre til samarbeid for å bikke Frp og Terje Søviknes ut av ordførerkontoret.

Hilmar Mjelde

FRYKTER FOR INTERESSEN: Valgforsker Hilmar L. Mjelde

Foto: Privat

- Ikke skille mellom arbeidere og kapital

- Man har ikke lenger de samme ideologiske skylappene som før, der arbeidere og kapitalen står hardt mot hverandre. Personer kan samarbeide på tvers av partiskillelinjer tidligere var helt uakseptable, sier valgforskeren til NRK.no.

Kabalen etter årets kommunevalg har gitt en rekke overraskelser. Avtroppende Odda-ordfører Gard Folkvord bekrefter at han ikke var forberedt på å måtte gi fra seg kjedet etter å ha sett valgresultatet i kommunen.

Frykter for valgdeltakelsen

- Vi er mer enn dobbelt så store som det nest største partiet. Men på borgelig side skraper en sammen alt man har, og til slutt blir det Rødt som etter alt å dømme innsetter en Høyre-ordfører. Min umiddelbare reaksjon var en veldig stor overraskelse, sier Odda-ordføreren.

Knut Prestnes

SAMARBEIDER MED FRP: Knut Prestnes var før valget ordførerkandidat for Senterpartiet i Kvinnherad.

Foto: HMR Group As

- Faren er at partiene i lokalpolitikken fremstår som veldig like i praksis. Interessen for politikk kan synke, og valgdeltakelsen kan også synke som en følge av dette, tror valgforsker Mjelde.

- Ideologiske velgere blir skuffet

I Kvinnherad forklarer tidligere ordførerkandidat Knut Prestnes bruddet med partiet slik:

- Jeg, som har drevet aktiv SP-politikk i 12 år, ser ikke at det er grunnlag for ikke å ha et samarbeid med Frp for å styre kommunen i posisjon, sier Prestnes.

Mjelde tror samarbeid på tvers av gamle skillelinjer kan oppleves som svært positivt for resultatorienterte velgere, som er opptatt av en eller to konkrete saker.

- Men ideologiske velgere blir selvsagt skuffet når Rødt samarbeider med Fremskrittspartiet, sier valgforskeren.