Hopp til innhold

- Burde aldri investert i aksjer

Meningsløst og galemathias at kommuner investerer i aksjer, mener økonomiprofessor ved NHH.

Oslo Børs
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kommuner i Hordaland har tapt millioner på børskrakket de siste ukene.

Økonomiprofessor Thore Haakon Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener det er harsardiøst av kommunene og at de nå får se hva spekulering innebærer.

- Kommunene har budsjettert i sin drift som om avkastningene fra fondene er fast, sier Thore Haakon Johnsen til nrkhordaland.no.

Aksjemarkedet vil gi lavere avkastning i nedgangstider, sier professoren og mener det er en feilvurdering å basere budsjettet på kortsiktig avkasting fra langsiktige investeringer.

- Her er det Gale Mathias i kommunal virksomhet. De burde ikke ha investert i aksjer, siden de er avhengig av avkastningen, sier Johnsen.

Johnsen mener at kommunene mangler helt elementære kunnskaper om hvordan aksjemarkedet fungerer og at de handler uansvarlig ved å investere på børsen.

Terje Søviknes

I MINUS: Terje Søivknes, ordfører i Os-kommune, forteller at kommunen har tapt om lag to millioner kroner på børsen den siste uken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Os og Meland med tap

Bare i går gikk hovedindeksen ved Oslo Børs ned med 5,78 prosent. Ordfører i Os kommune, Terje Søviknes (Frp), anslår at kommunen har tapt omlag to millioner kroner på børsuroen den siste uken.

- Vi har is i magen, sier Søviknes og sier at fallet ikke vil gå ut over tjenestetilbudet i kommunen.

Meland kommune satte for en del år siden fem millioner kroner inn i fond, som har nærmest doblet seg i verdi. Men fra nyttår av har det gått i bratt nedoverbakke og kommunen har tapt én million kroner siden nyttår.

- Allerede for tre år siden var vi enige om at en langsiktig plassering av pengene i kommunen var det beste. Det har vi tjent på, alt i alt. Fortjenesten totalt disse tre årene har vært på om lag tre millioner kroner. Da vi var på topp, hadde vi 10 millioner. Nå har vi 8,3. Det får ingen konsekvenser for innbyggerne i kommunen, sier ordfører i Meland, Nils Marton Aadland.

Vurderer å flytte pengene

Onsdag har formannskapet i kommunen møte, der tallene fra fondene skal diskuteres. Ordfører Nils Marton Aadland (H) forsikrer om at de ikke skal selge med tap, men vurderer å flytte pengene til et annet fond.

- Vi lufter stadig vekk hva vi skal gjøre med porteføljen vår, bekrefter rådmann i kommunen Helge Thorsen.

NHH-professor Thore Haakon Johnsen mener dette viser mangel på økonomisk kompetanse i kommunene.

- Det er forferdelig og helt meningsløst. Ikke en profesjonell investor flytter penger mellom fond på denne måten. En kommune lurer seg selv, resultatet vil kun være økte kostnader og lavere avkastning, sier han.

LES OGSÅ: Kommuner blør på børsen