Hopp til innhold

Kommuner blør på børsen

Kommuner i Hordaland taper på børskrakket. Bare Os har tapt nærmere to millioner kroner de siste dagene. Siden nyttår har de tapt minst elleve millioner.

Oslo Børs
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Terje Søviknes

I MINUS: Os-ordfører Terje Søviknes har de siste dagene sett at kommunens verdier har krympet med nærmere 20 millioner kroner.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Os kommune har 260 millioner kroner på bok. 30 prosent av dem er investert i aksjer. 20 millioner er satt i aksjer på Oslo Børs. Resten er plassert i utenlandske fond.

Les: Tjener på finanskrisen

Kursfallet de siste dagene gjør at kommunen har et urealisert tap på nærmere 2 millioner kroner, skriver ba.

Under kommunestyret tirsdag ble det lagt frem en finansrapport. Den viser at Os har et urealisert tap på 11 millioner kroner siden nyttår. Da er ikke de to siste ukenes kursfall regnet med.

- Medregnet de siste dagers fall på børsen, har vi nok tapt enda mer, sier ordføreren i Os, Terje Søviknes til nrkhordaland.no.

I går var det panikklignende tilstander på Oslo børs, da hovedindeksen falt med 5,78 prosent.

- Alle råd sier at man skal se langsiktig. Man må tenke generasjonsperspektiv. Vi trekker oss ikke ut nå, slår han fast overfor ba, og påpeker at de ikke kan ta slike beslutninger basert på enkeltuker eller enkeltmåneder.

Les: Dette betyr kollapsen for deg

Søviknes sier at de belager seg kun på å bruke avkastningene fra investeringene, og har tidligere solgt seg ned for å sette av penger til et bufferfond.

- Vi har is i magen. Det å selge i en bølgedal vil ikke være smart. Folk er bekymret for tjenesteproduksjonen, men jeg kan forsikre om at børsfallet ikke vil påvirke det, sier Søviknes til nrkhordaland.no.

En annen kommune som har fått svi på børsen, er Meland kommune. Kommunens aksjefond stod i 9,7 millioner kroner ved årsskiftet, men var allerede i forrige uke redusert med vel en million.

- Fra starten av er vi i pluss, og vi drøfter nå om vi skal trekke oss ut. Men vi har ikke så lyst til å gjøre det, sier økonomisjef Kjell Hjertås til Strilen.

Rådmann i Meland, Helge Thorsen, sier at de jevnlig diskuterer den finansielle situasjonen i kommunen.

- Vi lufter stadig vekk hva vi skal gjøre med porteføljen, men jeg har gitt uttrykk overfor formannskapet at det ikke er lurt å selge når økonomien er nede i en bølgedal, sier Thorsen til nrkhordaland.no.

Les: Sikkert som banken?