Vil til bunns i Langøya-saken

Stortingspolitiker Bård Vegar Solhjell (SV) varsler at han vil ta saken om lagring av radioaktivt avfall på Langøya til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Bård Vegar Solhjell og Carl Hartmann

PÅ BESØK: Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) besøkte i dag Langøya-deponiet. Her er han sammen med Carl Hartmann, administrerende direktør i NOAH, som driver deponiet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det er en viktig, nasjonal miljøsak og jeg har undret meg over prosessen. Jeg kommer til å ta saken opp i Kontroll og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sa Solhjell da han besøkte deponiet på Langøya utenfor Holmestrand tidligere i dag.

Ifølge den tidligere miljøvernministeren er målet å sende et brev til næringsminister Monica Mæland hvor hun blir bedt om å redegjøre for prosessen og hvordan kommunikasjonen med NOAH har vært. Det vil også bli stilt spørsmål om Stortinget har fått god nok og riktig informasjon i saken.

– Vanskelig å forstå

Tidligere denne måneden meldte VG at regjeringen ønsket å lagre radioaktivt avfall fra nedlagte Søve Gruve i Telemark på Langøya utenfor Holmestrand. Dette til tross for protester fra NOAH, som driver deponiet på øya. Etter mye medieoppmerksomhet snudde næringsminister Monica Mæland i saken og uttalte at andre alternativer skulle utredes.

– Det er vanskelig å forstå at det ikke er blitt lyttet til veldig klare tilbakemeldinger fra NOAH når de har kommet med et faglig grunnlag for at de ikke har kompetanse til å lagre farlig avfall, sier Solhjell.

Han synes det fortjener en forklaring når næringsdepartementet likevel har vurdert lagring av avfallet på Langøya, selv om han ikke vil konkludere med at kommunikasjonen mellom departementet og Stortinget har vært for dårlig.

God kommunikasjon

Både styreformann i NOAH, Sten-Arthur Sælør og Carl Hartmann, administrerende direktør i NOAH, mener kommunikasjonen mellom departementet og NOAH har vært klar.

– Vi har vært tydelige mot departementet på at vi ikke har hatt mulighet til å lagre radioaktivt avfall her. Det har vi forholdt oss til og regnet med at saken var avsluttet fra vår side, sier Sælør.

Sælør føler seg trygg på at det ikke kommer til å bli lagring av radioaktivt avfall på Langøya.

Det underbygges av Hartmann. Han sier at NOAH var ute av saken etter at de konkluderte med at de ikke hadde mulighet til å håndtere avfallet på Langøya.

Andre alternativer

– Radioaktivt avfall kan ikke lagres på steder der det ikke finnes kompetanse eller mulighet til å lagre det på en god nok måte, sier Solhjell.

Hartmann mener det finnes alternative løsninger til lagring av radioaktivt avfall på Langøya.

– Jeg vet jo at det har vært planer tidligere om å etablere et lokalt deponi på Gulen, også vet jeg at det finnes anlegg i utlandet som kan ta imot, sier han.