Hopp til innhold

Vil hjelpe tiggerne

Flere krefter i Tønsberg slår seg sammen for å finne strakstiltak som kan hjelpe rumenske tiggere i vinter.

Petter Berg (fra h), Bjørn Hjalmar Andersen og David Gjerp

Petter Berg (fra h.), Bjørn Hjalmar Andersen og David Gjerp vil alle bidra til å finne en god løsning for rumenske tiggere som kommer til Tønsberg.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

De første tiggerne fra Romania har kommet tilbake til gatene i Tønsberg etter nyttår, og kommunen har fått signaler om at flere kommer til uka. Før jul holdt de til i messeområdet, men under forhold som både kommunen og frivillige organisasjoner ønsker å bedre.

– Kommunen har et ansvar for alle som kommer til Tønsberg. Og når vi får en sosial utfordring i fanget, er vi nødt til å ta den utfordringen. Vi kan ikke bare late som om den ikke finnes.

Det sier ordfører Petter Berg som fredag deltok på et fellesmøte med Røde Kors og Kirkens Bymisjon for å finne løsninger.

Les også:

Dekke grunnleggende behov

Fredag holdt kommuneledelsen, Røde Kors i Tønsberg og Kirkens Bymisjon et fellesmøte for å finne løsninger. De er enige om at messeområdet ikke egner seg som oppholdssted.

– Nå vil vi sammen med Røde Kors og Kirkens Bymisjon se om vi kan finne en annen plass. Da vil vi utstyre stedet med toaletter, strøm, vann og søppelcontainere slik at de mest grunnleggende behovene blir dekket, sier Berg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tigger

Flere krefter i Tønsberg jobber sammen for å finne bedre boforhold for tiggerne.

Foto: Per Foss / NRK

Jobber for strakstiltak

Partene ble enige om å sette ned ei arbeidsgruppe som umiddelbart skal jobbe for å finne strakstiltak for tiggerne. Det er viktig å finne en varm plass der de har anledning til å gå inn og varme seg i vinter. Daglig leder Bjørn Hjalmar Andersen i Vestfold Røde Kors er svært fornøyd med at ordføreren har tatt et initiativ.

– Slik kan vi samle alle gode krefter for å finne fram til felles løsninger på disse utfordringene. Røde Kors blir gjerne med på å bidra til dette.

Tidligere foreslo Røde Kors at Klokkeråsen skole kunne brukes som overnattingssted, men det møtte så stor motstand at det trolig ikke er aktuelt.

– Derfor jobber vi videre med dette spørsmålet, både sammen med kommunen og alene, sier Andersen.

Varmestue i bedehus?

Både Kirkens Bymisjon og kirken stiller seg bak arbeidet med å finne humanitære løsninger for de rumenske tiggerne. Domprost David Gjerp har stor tro på at de skal finne fram til et godt resultat.

– Og på litt lengre sikt kan kanskje bymisjonen servere mat 2–3 dager i uka i Svend Foyn bedehus til de som er ute i kulda.

Stiller krav

Men David Gjerp er også opptatt av at de skal komme i kontakt med tiggerne for å stille krav til dem.

– Hvis vi klarer å legge godt til rette for dem, må vi faktisk forvente at de følger spillereglene. Det går på sanitære ting, hvordan man oppfører seg på plassen de skal bo og hva som er lov og ikke lov å gjøre.

Begynte å gråte

Bjørn Hjalmar Andersen forteller at han var i kontakt med noen av tiggerne for noen dager siden. Han spurte blant annet en av dem om hun visste at Røde Kors jobbet sammen med kommunen for å hjelpe dem.

– Da nikket hun og begynte å gråte. Fordi behovet for å komme inn et sted og varme seg er så stort, og fordi hun vet at det er noen som ser dem.