Hopp til innhold

Innfører meldeplikt for tiggere

Kommunestyret i Larvik har vedtatt meldeplikt for tiggere. Larvik er ikke alene om dette, men ordningen er omstridt.

Tigger

Tigging er ikke forbudt i Norge.

Foto: Per Foss / NRK

– I Larvik er det næringsdrivende som opplever det som et problem, men først og fremst er det et problem for de menneskene som sitter på gata og tigger. Det er fornedrende og Høyre tror ikke at tigging hjelper noen ut av fattigdom, sier Birgitte Gulla Løken som er leder for Larvik Høyre.

Men vedtaket i Larvik var ikke enstemmig.

– Jeg mente at dette ble et rent forsøk på å prøve å usynliggjøre et levende problem hos oss alle sammen. Ved å si at vi helst vil fjerne tiggere fra gata har man ikke fjernet problemet, man har fjernet symptomet, sier Hallstein Bast som er varaordfører (V) i Larvik.

Har krevd registrering i tre år

Ole Bjørn Sakrisvold.

Ole Bjørn Sakrisvold er fungerende politimester i Vestfold.

Foto: Per Foss / NRK

I Tønsberg har man hatt politivedtekter som krever at tiggere registrerer seg hos politiet, i snart tre år.

– Det har noe for seg i den forstand at vi vil få et bedre grunnlag for å eventuelt kunne vurdere hvorvidt de som samler inn penger, også begår straffbare handlinger, sier fungerende politimester i Vestfold Ole Bjørn Sakrisvold.

I Bergen har de siden 1. januar 2010 hatt meldeplikt for tiggere og pengeinnsamlere.

Innføres i Drammen

Også politiet i Drammen vil vite om tiggere også driver kriminell virksomhet og innfører nå tvungen registrering av pengeinnsamlere. Heretter må alle som skal drive med pengeinnsamling innom politiet og registrere seg først. Det holder å melde seg en gang.

Ordenssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad, sier at de nå ser et behov for denne ordningen.

– De siste årene har vi sett en utvikling i antall utenlandske borgere som tigger i byen vår. Vi har holdt det under oppsikt over litt tid, og nå i vinter ser vi at det har kommet såpass mange hit, at vi føler det er behov for å ta grep for å skaffe oss en bedre oversikt. Derfor ønsker vi nå å ta i bruk den anledningen som politivedtektene gir oss om at alle som skal drive med pengeinnsamling, også tiggere, må forhåndsmelde det til politiet, sier Ebbestad.

Pengeinnsamling er stikkordet, for politiet kan ikke forskjellsbehandle folk. Dermed spiller det ikke noen rolle om du er gatemusikant, har basar til inntekt til Redd Barna eller tigger til livets opphold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dag Ebbestad.

Dag Ebbestad tror ikke det vil være noe problem å kontrollere om pengeinnsamlerne har registrert seg.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

– Ønsker å være føre var

Men det er først og fremst for å få kontroll på tiggerne at politiet i Dammen nå tar i bruk politivedtektene som hjemler registrering av pengeinnsamlere.

– Vi ønsker å være føre var for vi har sett at det var mange hundre personer som utgjorde en stor utfordring for politiet og kommunen i hovedstaden i fjor. Vi ser for oss at det kan bli en økning i Drammen også. Derfor ønsker vi å være forberedt. I tillegg har vi sett på de analysene som er gjort i andre politidistrikter, blant annet i Telemark, hvor de har sett at så mange som 47 prosent av tiggerne også er registrert med annen straffbar handling, sier Ebbestad.

Og dette er nok det aller viktigste argumentet for å bruke politiressurser på å opprette et tiggerregister, selv om Ebbestad ikke allerede nå vil konkludere med at tiggerne i Drammen også begår kriminelle handlinger.

– Det er det vi egentlig ikke vet. Men vi håper at de undersøkelsene vi nå tar initiativ til, enten vil bekrefte det, så vi får satt inn riktig tiltak i forhold til det, eller avkrefte det. Sistnevnte blir også en opplysning som er av verdi, ikke bare for oss, men også for dem.

Registreringen i Drammen skal være i gang før påske.

Flere nyheter fra NRK Buskerud