Skyver svindyr bensinpris over på deg

Nordmenn opplever tidenes høyeste bensinpriser. Nå gjør drivstoffprisene at andre varer blir dyrere, varsler transportnæringa.

Bensin til 16.55 kroner literen

NOEN DYRERE: På Lovund i Lurøy koster det 16.55 kroner literen for blyfri bensin.

Foto: Leserbilde

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er ikke bare bilistene som nå får merke de høye drivstoffprisene. Det koster mer å kjøre ut varer, og transportnæringa varsler at de vil skyve regninga over på forbrukerne.

Herman A. Hansson, distriktssjef i Norges lastebileierforbund

Herman A Hansson, distriktssjef i Norges lastebileierforbund.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

– Til syvende og sist er det forbrukerne som blir belastet når drivstoffprisene blir så høye. Matvarer og andre varer kommer til å bli dyrere, sier distriktssjef i Norges lastebileierforbund, Herman A. Hansson.

Folk flest må betale

Han frykter ikke mange konkurser i egen næring. Enten må folk flest ta regninga eller så må myndighetene gjøre noe.

– Vi kunne tenkt oss litt lavere utgifter..

I dag skrudde bensinstasjonene opp prisene nok en gang på få dager.

Dyrest i havgapet

Ute i distriktene koster det flesk å fylle opp tanken. Årsaken er transporttillegget for bensinstasjoner som ligger langt unna drivstofflagrene. I nordlandskommunen Lovund er de vant de til høye bensinpriser. Men mandag gikk prisen til himmels.

– I Lovund koster det 16 kroner og 55 øre per literen for blyfri. Det er det dyreste jeg har opplevd, sier Ann Kathrin Raknes, assisterende butikksjef på Joker på Lovund.

Det er fem kilometer vei på øya og neste bensinpumpe er en times fergetur unna.

– Det er mange kostnader som skal dekkes. For det første er det dyrt å frakte drivstoffet ut hit. I tillegg har vi investert i ny bensinpumpe med fjernlesing. Også disse kostnadene må dekkes inn, sier hun.

Joker på Lovund selger cirka 1000 liter drifstoff i måneden.

Vant til høye priser

– Folk her ute er vant til høye priser. Det er ingen som har klaget i dag. De aller fleste fyller nok opp tanken når de er inne på fastlandet, sier hun.

Hun tror ikke bensinprisen vil stige ytterligere.

– Nei, ikke nå som vi vi har fulle lagre her. Men det som avgjør er hva vi må betale for bensinen neste gang.

– Kan ikke huske så dyr bensin

Esso på Leknes

OVER 14 KRONER LITEREN: Mandag morgen koster en liter blyfri på Esso på Leknes 14.20.

Foto: Privat

– Kan ikke huske at bensinprisene har vært så høye, sier Teodor Hansen, som driver Vestvågøy Servicesenter på Leknes til NRK.no.

Mandag morgen koster en liter blyfri på Esso på Leknes 14.20. På Røst må du ut med 14.36. På Brasøy i øykommunen Herøy på Helgeland koster en liter blyfri 15.50 kroner literen, mens foreløpig dyrest er Lovund med 16.55 kroner.

Frykter over 20 kroner

– Hvis det er flere land som kommer i en slik situasjon vil jeg ikke se bort i fra at bensinprisen kan komme over 20 kroner literen, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen til NRK.no.

Og får oljeanalytikerne rett, må vi venne oss til høye bensinpriser. En liter bensin kommer til å koste over 15,50 kroner hvis oljeprisen utvikler seg slik oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets tror.

– Vi regner med at bensinprisen stiger med cirka 40 øre literen når oljeprisen stiger med 10 dollar fatet. Det tilsier at vi må betale over 15,50 kroner for en liter bensin når oljeprisen klatrer til 150 dollar fatet, sier Kjus til NTB.

Han mener at oljeprisen kommer til å stabilisere seg på et nivå rundt 150 dollar fatet innen 2015.

Tjener ikke på økningen

Statoil Fuel & Retail sier de ikke tjener mer på en stigende bensinpris. Men det gjør staten. Siden juli 2008 har bensinavgiften økt med 25 øre fordelt på tre runder, senest 1. januar i år. På toppen av avgiftsøkningene kommer merverdiavgift på 25 prosent. Dermed tar staten inn 31,25 øre mer per liter enn for ett og et halvt år siden.

– Med en bensinpris på 13 kroner literen, sitter Statoil igjen med 63 øre, opplyser selskapet.

Norske bensinkjøpere betaler blant annet 4,54 kroner i veibruksavgift per liter bensin. I tillegg kommer merverdiavgiften og en CO2-avgift, som gjør at staten totalt tar inn i overkant av 8 kroner i avgifter per liter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.