Hopp til innhold

DNT vil pusse opp på Gaustatoppen – planene skaper reaksjoner

Turistforeningen drømmer om nytt anlegg på Gaustatoppen, mer enn 1880 meter over havet. Det er ikke alle som er like begeistret for planene.

3d-illustrasjon av en mulig ny hytte på Gaustatoppen.

DRØMMER OM NY HYTTE: Den Norske Turistforening drømmer om ny hytte på Gaustatoppen. Slik ser forslaget fra Børve Borchsenius Arkitekter ut.

Foto: Børve Borchsenius Arkitekter as

Turistene strømmer til Gaustatoppen som aldri før.

Det høyeste fjellet i Vestfold og Telemark er et populært utfartssted, enten du tar beina fatt eller snarveien opp med Gaustabanen. I sommer har tusenvis besøkt toppen daglig.

Turisthytta har tatt imot turister helt fra slutten av 1800-tallet, selv om den er restaurert flere ganger i løpet av sin levetid.

Men Den Norske Turistforening (DNT) og flere med dem mener nå at det er på høy tid å tenke nytt.

Bygget skal etter planen totalrenoveres, og totalt vil grunnflaten bli utvidet til ca. 150 kvadratmeter, totalt 230 kvadratmeter over to etasjer. Overnattingsplassene økes fra elleve til rundt tretti. Prislapp: ca 40 millioner kroner.

Hytta på Gaustatoppen

LANGE TRADISJONER: Hytta på Gaustatoppen har åpnet dørene for gjester siden 1893.

Foto: Narve Skarpmoen

I prosjektbeskrivelsen heter det at bygget skal forene opprinnelig hytte fra 1893 med nytt formspråk:

«Store vindusflater vil gi fantastiske naturopplevelser».

Det er også planer for et servicebygg i tilknytning til Gaustabanen, der gjestene skal kunne nyte naturen gjennom store panoramavinduer uansett vær på utsiden.

Gaustabanen, planer

På toppen av Gaustabanen er det planer for et nytt servicebygg, der gjestene skal kunne nyte utsikten i all slags vær.

Foto: Spacegroup arkitekter

– Her kan man kunne nyte en god lunsj og et glass vin, sier Halvor Haukaas. Han er driver av Gaustabanen.

Jon Atle Holmberg, daglig leder i DNT Telemark, mener det er på høy tid med en oppgradering.

– Det er ganske sprengt her på sommeren, slik det er i dag.

3d-illustrasjon av en mulig ny hytte på Gaustatoppen.

ØNSKER IKKE NY HYTTE: Det ser fint ut på tegningene, men MDGs Harald Moskvil mener folk heller kan se naturen på skjerm, om de ikke ønsker å få vind i håret samtidig.

Foto: Børve Borchsenius Arkitekter as

Frykter at noe av naturopplevelsen blir ødelagt

Harald Moskvil i Miljøpartiet de Grønne er en av dem som er skeptisk til planene. Han vil at turistene skal få oppleve naturen tett på kroppen, og tror ikke nybygg bidrar til det.

– Vi må fortsatt la turistene oppleve toppen med sine utfordringer, i form av vær og vind. Det er viktig at disse turistene skal oppleve Gaustatoppen, ikke restauranten på Gaustatoppen, mener han.

Moskvil, som sitter i fylkestinget i Vestfold og Telemark, understreker at det må være lov til å tjene penger på turismen, men at man må ha et annet fokus enn volum.

Han frykter også at det kan resultere i presedens, og dermed flere bygg på andre topper.

Gaustatoppen

POPULÆR: Dagens bygg er ikke stort, men rennes bokstavelig talt ned av gjester i sesongen. DNT vil gjøre det større.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Professor-støtte

Professor ved Universitetet i Sørøst Norge, Per Ingvar Haukeland, er bekymret for økende naturinngrep i Norge. Og på Gaustatoppen.

– Det viktigste er å bevare alles naturopplevelse og tenke på fremtidige generasjoner. Her virker det som store naturinngrep på mange måter.

– Også fjellets egenverdi er viktig å ta vare på. Og hva fjellet mener om saken er det vel ingen spurt om, sier Haukeland, som er jobber på Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving.

Jon Atle Holmberg i DNT tror den nye hytta vil bidra positivt med tanke på det store antallet besøkende. Han mener MDGs momenter er ivaretatt i den nye hytta.

– Gaustatoppen er et sted som er tilrettelagt for trafikk. Den får vi nå spredd utover året. Det er jo det vi ønsker å oppnå med de tiltakene vi gjør, sier han.

3d-illustrasjon av en mulig ny hytte på Gaustatoppen.
Illustrasjon: Børve Borchsenius Arkitekter as

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark